Hirdetés
Archivum

A hétvégén Magyar Kupa Döntõ Körmenden:

:

Hirdetés

Szombaton és vasárnap rendezik a nõi kosárlabda Magyar Kupa négyes döntõjét Körmenden a Szentély Arénában. A Final Four-ban a magyar bajnoki alapszakasz elsõ négy helyezettje szerepel, az alábbiakban pedig megpróbáltuk összegyûjteni, hogy mire érdemes figyelni a következõ két napban.

Szokatlan helyszínen, Körmenden kerül sor a nõi kosárlabda Magyar Kupa négyes döntõjére. Hosszú-hosszú évek után került újra semleges városba a nõi kosárlabda Magyar Kupa végjátéka. A helyszínválasztás körül kialakult kisebb mizéria ellenére mindképpen üdvözölendõ, hogy végre nem Pécsre vagy Sopronba kell utazni, hanem más települések is ízelítõt kaphatnak a legjobb magyar együttesek kosárlabdájából. Külföldön már nagy hagyománya van a szakág népszerûsítése szempontjából meghozott helyszínválasztásnak és talán egy sikeres körmendi rendezés itthon is áttörést hozhat ezen a téren. Ha már csak 5-10 kosárbarát érzi úgy a hétvége után, hogy érdemes a kislányát a kosárlabda irányába terelni, megérte új várost bevonni a szakág életébe.

A helyszínválasztás tehát fontos, de természetesen a fõszerep a csapatoké lesz. Sajátos elõzmények után kerül sor erre a két napra, mivel a Pécs az elmúlt egy hónapban a Gyõrt 32, a Sopront 31 ponttal gyõzte le bajnoki találkozón. Ezek a mérkõzések nemcsak sima pécsi gyõzelmet, hanem igazi nagy különbségû kiütést hoztak. Azonban felelõtlenség lenne azt gondolni, hogy ezúttal is ilyen könnyû dolguk lesz Zeljko Djokic tanítványainak.
 

A pécsiek elõdöntõbeli ellenfele a Gyõr kimondva kimondatlanul nagy hangsúlyt fektet a kupára. A gyõri kispadon Tapodi Péter igazi kupaspecialistának számít, korábban a Szolnokkal és a Diósgyõrrel is sikerült borsot törnie az EuroLigás alakulatok orra alá és valamilyen szinten most is hasonló helyzetben van, mint az elõbb említett két bravúr alkalmával. A keret erõssége alapján egy-egy meccsen a Gyõr mindenképpen megnehezítheti a két nagy életét és a kupa minden évben ideális terepet biztosít a csodának.

A Sopron helyzete nagyon más. Teljesen váratlanul érkezett Székely Norbert együttesének összeomlása a múlt héten a Pécs otthonában. Egy ilyen különbségû vereség után csak az a hozzáállás lehet a megoldás, amit a vezetõedzõ nyilatkozott a klub honlapjának, hogy itt a csapat becsülete a tét. Ha ez a mentalítás átragad a keretre, akkor egy harciasabb, elszántabb Sopront láthatunk, amely így könnyedén meg is verheti nagy riválisát. Kérdés, hogy ez elmúlt egy hét elegendõ volt-e sorok rendezéséhez és fejben hogy áll össze erre a két napra a Sopron. Mert itt nem a tudás, nem a képességek, hanem fejek döntenek majd.

A Zalaegerszeg is igen sajátos körülmények között várja a kupát. Gáll Tamás együttese ugyanis szerdán már az FTC-vel játszik rájátszás mérkõzést a legjobb négy közé kerülésért. Érdekes talán elgondolkozni azon, hogy egy ilyen fontos találkozó elõtt a kupában mennyit érdemes kiadnia magából a keretnek. A végsõ sikerhez két óriási bravúrra lenne szükség a zalaegerszegi játékosok részérõl, amire valljuk be: minimális az esély. Ezen a hétvégén akármilyen furcsán is hangzik, akár többet veszíthet a ZTE, mint amennyit a részvétellel nyer.

Ismét elõkerült az idõpontok körüli vita. Minden egyes kupadöntõ elõtt több szakember is felhozza, hogy milyen fontos az elõdöntõk idõpontja és mennyire befolyásolhatja akár az érmek sorsát is. Ha azonban az elmúlt 5 év négyes döntõit nézzük, akkor az eredmények egy kicsit más képet festenek, mivel nyert csapat könnyû és nehéz ágról, korai és késõbbi elõdöntõt játszva is. Az elmúlt esztendõkben tehát nem bizonyult döntõnek ez a szempont és reméljük idén sem lesz oka panaszkodni erre egyik szakvezetõnek sem.

Az idei négyes döntõvel kapcsolatban még egy téma mindenképpen említést érdemel. Ha semleges a helyszín, akkor mindig pikáns kérdés, hogy a hazai közönség melyik gárda mellé áll. Általában ez csak a szurkolók között fontos, legalábbis beszédtémát ad a különbözõ fórumokon, de most a pécsi csapat részérõl olyat léptek, amit józan ésszel nehéz értelmezni. A Pécs 2010 gárdája egy egyedi emblémával ellátott mezben fog pályára lépni a hétvégén, a pécsiek logója piros-fekete színekbe öltözik majd és ettõl azt várják, hogy a körmendiek a baranyai együttest támogatják… Erre mit lehet mondani? Talán jobb semmit…

A hétvége programja

2011. március 19. szombat
15:30 ZTE NKK – MKB-Euroleasing Sopron (Játékvezetõk: Farkas G., Szabó G., Söjtöri. MKOSZ Ellenõr: Benczur)
18:00 Pécs 2010 – Seat-Lami-Véd Gyõr (Játékvezetõk: Forrai, Király, Makovszky. MKOSZ Ellenõr: Farkas Z.)

2011. március 20. vasárnap
12:30 Bronzmérkõzés
15:00 Döntõ

A vasárnap 15 órakor kezdõdõ döntõrõl élõ, szöveges közvetítéssel jelentkezünk itt a wbasket.hu oldalon!

Hirdetés