Hirdetés
Archivum

A hétvégén olimpiai tesztverseny Rióban:

:

Hirdetés

Január 15. és 17. között kerül sor Rióban a 2016-os ötkarikás játékok kosaras tesztversenyére. A négycsapatos nõi tornán a házigazda Brazília mellett Ausztrália, Argentína, illetve Venezuela szerepel.

Fotó: facebook.com/aquecerio - Rio 2016 / Alex Ferro

Fotó: facebook.com/aquecerio – Rio 2016 / Alex Ferro

Az eseménynek az Olimpiai Parkban épült „Arena Carioca 1” ad otthont, ahol nyáron a férfi és a nõi szakág kosárlabda tornájának legnagyobb részét rendezik. A csarnok barátságos találkozókon és kisebb rendezvényeken már debütált, de az igazi fõpróba majd a hétvégén jön. A világsajtóban nagyon sokat olvasni az olimpiai elõkészületek problémáiról, de a kosárlabda tekintetében ilyen hírek nem érkeznek. A napokban is a helyszínrõl úgy szólnak a nyilatkozatok, hogy minden igényt kielégítõek a körülmények. A tesztverseny mezõnyébõl Brazília és Ausztrália már rendelkezik kvótával, míg Argentína és Venezuela a nyári selejtezõre készül.

A brazilokban és az ausztrálokban közös, hogy a 2012-es londoni olimpia óta minden világversenyen akadtak hiányzóik, de erre az esztendõre minden bevethetõ játékosukkal igyekeztek rendezni a viszonyt és félretenni a vélt vagy valós sérelmeket. A braziloknál visszatér a két 33 éves világklasszisuk Erika de Souza és Iziane Castro Marques, míg az ausztráloknál Abby Bishop helyzetével mi is nagy terjedelemben foglalkoztunk. Bishop egyébként ott van most Rióban és mindenben sikerült megállapodnia az ausztrál szövetséggel. Az ausztráloknál ettõl függetlenül akadnak hiányzók a sztárok közül: Lauren Jackson még mindig nem épült fel tavalyi mûtétje után, Liz Cambage és Penny Taylor Kínában pattogtat, ahol nem engedték el õket erre az eseményre a klubjaik. Laura Hodges Franciaországban légióskodik és szintén nem tudott eljönni, de nyáron mindenki rendelkezésre fog állni. A braziloknak ilyen problémáik nincsenek, hiszen Erika kivételével minden játékosuk Dél-Amerikában pattogtat. Ez egyébként rá is világít a hazaiak problémájára, hiszen az elmúlt években jelentõsen visszaesett a brazilok nemzetközi versenyképessége és nyugodtan kijelentõ, hogy a 2011-es U19-es Világbajnokságon bronzérmes generációjuk nem váltotta be az Olimpiáig a reményeket.

Argentína és Venezuela nem tartozik a világ élvonalába a hölgyeknél, de elvitathatatlan eredmény, hogy a 2015-ös Amerika-bajnokságon olyan pozícióban végeztek, mely feljogosítja õket a selejtezõtornán való részvételre. Dél-Amerikában az olimpiai selejtezõ tekintetében lépéshátrányként élik meg, hogy itt Európában a szezon közbeni EB-selejtezõknek köszönhetõen a rivális válogatottak tudnak edzõtáborozni és tétmeccseket játszani. Arrafelé egyébként is nehezebb minõségi ellenfeleket találni és a versenynaptár szerkezete is egészen más, nem véletlen, hogy ezen az eseményen mindkét válogatott a meghívottak között van.

A napokban a torna felvezetéseként már két barátságos meccset rendeztek a helyszínen. Brazília 81-39-re legyõzte Argentínát és kisebb meglepetésre 61-53-ra az ausztrálokat is megverték.

Az olimpiai tesztverseny programja magyar idõ szerint

Január 15., péntek
21:00 – Argentína – Ausztrália
23.30 – Venezuela – Brazília

Január 16., szombat
21:00 – Venezuela – Ausztrália
23:30 – Brazília – Argentína

Január 17., vasárnap
21:00 – Argentína – Venezuela
23:30 – Ausztrália – Brazília

Hirdetés