Hirdetés
Archivum

A hétvégén U18-as 3×3-as Eb-selejtezõ Szolnokon:

:

Hirdetés

Szombaton és vasárnap Szolnokon rendezik a szeptemberi debreceni U18-as 3×3-as Európa-bajnokság egyik selejtezõtornáját. A magyar válogatott is részt vesz az eseményen, de kedvezõtlen elõjelekkel várja a tornát.

Fotó: szolnok.hu

Fotó: szolnok.hu

A magyar U18-as 3×3-as válogatottal legutóbb a kazahsztáni Világbajnokságon találkozhattunk. Az ott szerepelt keret tagjai jelenleg a nagypályás U18-as válogatottal készülnek a soproni Európa-bajnokságra. Ennek megfelelõen a csapat jelentõsen átalakult. Földi Attila a magyar válogatott szakvezetõje arról tájékoztatta lapunkat, hogy a tervek szerint Szolnokon Fister Csenge, Katona Bianka, Takács Emese és Sárközi Viktória összeállításban szerepelt volna a csapat. Ugyanakkor Sárközi Viktória, aki a múlt hétvégén még a nagypályás korosztályos válogatottal Litvániában járt, magas lázzal kísért betegség miatt nem tudja vállalni a szereplést. Kiválása minden elõzetes tervet felülírt. A csapathoz Kernács Réka lenne a beugró, de a cikk megírásának idején még nem tudni, hogy a FIBA hozzájárul-e a nevezett keret megváltoztatásához. Ebben a helyzetben rendkívül nehéz feladat felkészülni a tornára.

A magyar csapat Szolnokon az A-csoportba került, ahol csak egyetlen riválisa lesz Litvánia személyében. A 12 csapatos tornán négy darab hármas csoportba sorolták volna a mezõnyt. A mienkhez még Wales került, de a szövetségüknek a nevezéssel problémáik akadtak és végül nem indulnak a szolnoki eseményen. A lebonyolítás szerint a csoportok elsõ két helyezettjei jutnak a legjobb nyolc közé a negyeddöntõbe. Ennek megfelelõen Litvánia és Magyarország már készülhet a vasárnapi egyenes kieséses szakaszra. A szombati egymás elleni meccsnek a csoportelsõség az egyedüli tétje. Ez azt jelenti, hogy a torna elsõ két napján a mezõny többi tagjához képest eggyel kevesebb mérkõzést játszanak a mieink. Földi Attila úgy fogalmazott lapunknak, hogy nem lehet egyértelmûen eldönti, hogy jó-e ez vagy sem. Az biztos, hogy a meccsek szempontjából nem jó. Hiszen szombaton válogatottunk csak egyszer lép pályára, míg a többi rivális kétszer.

A szolnoki mezõnynek Földi Attila elmondása szerint Litvánia és a korosztályos világbajnoki címvédõ Franciaország lehetnek a legerõsebb tagjai. A litvánok, akik ellen szombaton kezdi a tornát a magyar együttes, egy évvel ezelõtt megnyerték az amszterdami U18-as Eb-selejtezõt. Akkor olyan fiatal csapattal szerepeltek, hogy ugyanazt a keretet tudták idén nyáron is nevezni a korosztályos eseményekre. Ez pedig nagyon komoly rutint jelent számukra. Franciaország hagyományosan erõs válogatottal készül, náluk a kazahsztáni világbajnokság MVP-je Astou Gaye is helyet kapott a keretben. A mezõnyben ezen két kiemelt válogatott mellett még a világbajnoki negyedik csehek is itt vannak.

A debreceni Európa-bajnokságra két torna kvalifikál. A szolnoki torna mellett Rigában is rendeznek egy selejtezõt. A magyar válogatott rendezõként alanyi jogon résztvevõje a debreceni kontinenstornának. Mellette Szolnokokról még hat, míg Rigából az öt legjobb csapat szerez részvételi jogot. Ami a célokat illeti és ez rendkívül szimpatikus hozzáállás Földi Attilától, a magyar válogatott szeretne az elsõ ötben végezni a szolnoki tornán. Olyan pozícióban zárni, hogy a pályán elért eredmények alapján is Eb-részvételt érõ helyet tudjon magáénak.

A mérkõzéseket Szolnokon a Tiszai hajósok terén felépített arénában rendezik a tervek szerint. Amennyiben tartós esõ lesz, úgy a tiszaligeti sportcsarnok lesz a helyszín. A mérkõzéseket a FIBA YouTube csatornáján élõképes közvetítésben is lehet követni. A magyar válogatott szombaton 13 óra 10 perctõl játszik Litvániával.

Hirdetés