Hirdetés
USA

A játékosok háromnegyede támogatta a WNBA terveit:

:

Hirdetés

Hétfőn beszámoltunk arról, hogy a WNBA szezon július végén elrajtol. Az ESPN szakírója Mechelle Voepel igyekezett a hivatalos közleményben foglaltakon túl egy kicsivel több információval szolgálni.

A játékos-szakszervezet ügyvezetője Terri Jackson elmondta, hogy a játékosok 77%-a szavazta meg a liga által bemutatott terveket.

Az eddigi sajtóhíreket megerősítve a fő vitatéma a bérek voltak. A liga sokáig a fizetések 40%-kal történő csökkentése mellett érvelt. Végül azonban a szakszervezet és a tulajdonosok is  azt mondták, hogy a jelenlegi helyzetben nem csak az anyagi javak miatt, de szimbolikus értelemben is fontos, hogy a szerződésben foglalt juttatásokat mindenki maradéktalanul megkapja. Árulkodó, hogy Cathy Engelbert, a liga komiszárja is már ezzel az érvrendszerrel nyilatkozott az AP hírügynökségnek.

A liga megerősítette, hogy 22 meccses lesz az alapszakasz. A közleményben július végét jelölték meg indulásnak.

Sok tennivalónk van még addig. Én reménykedem a július 24-i dátumban. Különböző terveink vannak és mutatkozhat néhány napos csúszás. Szeretnénk megfelelő időt biztosítani a felkészüléshez is.

– mondta Engelbert. Az alapszakasz után teljes rájátszást szeretnének. Az első két kör egymeccses, egyenes kieséses rendszerben megy, majd után az egyik fél harmadik sikeréig tartó elődöntők és döntő fog jönni. “Az egészségügyi és biztonsági protokollok betartása mellett ez a legversenyképesebb menetrend, amit ki lehetett alakítani” – tette hozzá.

A WNBA a floridai Bradenton-ban található IMG Academy edzőközpontban vonul karanténba. Az ellenőrzések, tesztek rendszere még mindig kidolgozás alatt, de érkezéskor biztosan mindenkit tesztelnek, ahogy a szezon alatt is többször. A ligának többszobás apartmanok saját konyhával, illetve szállodai szobák is rendelkezésre állnak.

Megerősítették, hogy a játékosok hozhatják magukkal a gyermekeiket és velük egy fő kísérőt. A WNBA-ben öt évnél több időt eltöltött játékosok számára szintén biztosított a hely a kísérő számára. Az ellátásuk anyagi oldalát azonban a játékosoknak kell állniuk. A rájátszásba jutott csapatok játékosaihoz a play-off időtartamára végig csatlakozhat egy kísérő. Egyelőre a szakmai stábok méretéről, a játékvezetőkről és a meccsek lebonyolításához szükséges további személyzetről nincs döntés.

Az IMG Academy területén négy olyan pálya rendezhető be, amely televíziós közvetítésre is alkalmas. A liga azonban tárgyal közeli nagyobb városokkal (Tampa és St. Petersburg) egy olyan külsős aréna bevonásáról, ahol a kiemelt meccsek jobb körülmények között megrendezhetőek. Ezekről profibb, a nemzetközi televíziós közvetítés minden kívánalmának megfelelő jel állítható így majd elő. Az összes mérkőzés élőben lesz látható a WNBA League Pass szolgáltatás segítségével, de a három nagy televíziós partner (ESPN, CBS Sports Network, NBA TV) szintén kiemelt terjedelemmel készül.

A játékosoknak június 25-ig kell jelezniük a klubjaik felé, hogy vállalják-e a szereplést. Azok, akik alapbetegségük miatt “veszélyeztetett csoportba tartoznak”, mint például a cukorbeteg Lauren Cox (és a sort lehetne bőven folytatni) és nem vállalják a szerepelést, ők jogosultak lesznek a teljes bérükre. Azok, akik nem veszélyeztetettek, de mégsem vállalják szereplést, következmények nélkül kihagyhatják a szezont, de ők a juttatásokban nem részesülnek így 2020-ra.

Voltak olyan hangok, hogy “ebbe már nem érdemes idén belevágni”. A játékosok nem is feltétlenül anyagi okok miatt tették meg mindezt. A WNBA többet jelent, mint egy sportliga. Egy kiállás a társadalmi egyenlőség mellett. Legyen szó az afroamerikai közösségről, a női egyenjogúságáról vagy az LGBTQ közösségről. Ezt a kiállást csak akkor tudják megtenni, ha adottak a felületeik, ha megszólalhatnak. Ezt pedig egy teljes szezon esetén tehetik meg.

Hirdetés