Hirdetés
Archivum

A Jekatyerinburg lett az orosz bajnok:

:

Hirdetés

Az UMMC Jekatyerinburg nyerte az orosz bajnokságot, miután a finálé sorsdöntõ ötödik mérkõzésén 83-82-es gyõzelmet arattak a Dinamo Kurszk otthonában.

Fotó: basket.ugmk.com

Fotó: basket.ugmk.com

A beharangozónkban is tettünk rá utalást, hogy a hasonló játékerõt képviselõ sztárcsapatok csatájában megjósolhatatlan a gyõztes kiléte. Így is lett, hiszen az utolsó másodpercekig nyílt volt a csata. Az UMMC Jekatyerinburg 7-0-val kezdte a mérkõzést, de az elsõ negyed végéhez közeledve 18-18-nál utolérte riválisát a Kurszk. A 22-20-ról kezdõdõ második etapot is 7-0-val indította a Jekatyerinburg, de a hazaiak ekkor is felzárkóztak. A félidõben 41-40-es jekatyerinburgi elõnyt regisztrálhattunk.

A harmadik negyedben sem változott a játék képe. Nem alakult ki nagy különbség a felek között, de 4-6 ponttal a Jekatyerinburg járt elõrébb. 59-53-nál lett volna esélye Olaf Lange csapatának ellépni, de ezzel nem tudtak élni. A záró szakasznak 61-57-rõl vágtak neki a csapatok. A Kurszk 67-67-nél érte utol ismét a Jekatyerinburgot és innentõl az utolsó percig szoros volt a találkozó.

Ahogy közeledett a végjáték, egyre keményebb lett a csata. Az éles szituáció extra megoldásokat hozott ki a sztárokból. 80-77 után egy triplával 1 perc 10 másodperccel a lefújás elõtt még egyenlített a Kurszk. Ezt követõen azonban Taurasi ismét eredményes volt távolról és erre a hazaiak nem tudtak válaszolni. Anna Cruz két büntetõje alakította ki a 83-82-es végeredményt.

Diana Taurasi 33 ponttal vezette gyõzelemre a Jekatyerinburgot, így nem meglepetésre a döntõ MVP-jének is megválasztották. A Jekatyerinburg a hazai Euroliga botlás után, ahol a Final Four-ban csak bronzérmet szereztek, a bajnokságban javított és az utóbbi évek legjobb európai párharcát nyerte meg.

Oroszországban a finálét követõen kihirdették az évad All-Star ötösét, melyet Anna Cruz (Dinamo Kurszk), Angel McCoughtry (Dinamo Kurszk), Nneka Ogwumike (Dinamo Kurszk), Amanda Zahui B. (Nagyezsda Orenburg) és Brittney Griner (UMMC Jekatyerinburg) alkot.

Eredmény
Dinamo Kurszk – UMMC Jekatyerinburg 82-83 (20-22, 20-19, 17-20, 25-22)
Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc végeredménye 3-2 az UMMC Jekatyerinburg javára.

Hirdetés