Hirdetés
Archivum

A Jekatyerinburg nyerte az Euroligát:

:

Hirdetés

Vasárnap véget ért a nõi kosárlabda Euroliga 2015/2016-os szezonja, melynek izgalmaihoz és fordulataihoz méltó döntõt rendeztek Isztambulban. Az Orenburg 35 percen át vezetett az esélyesebb Jekatyerinburg ellen. Végül azonban a rutin és Diana Taurasi extrája döntött, így a Jekatyerinburg fennállása során harmadik alkalommal ülhetett fel Európa trónjára.

Fotó: FIBA/Castoria

Fotó: FIBA/Castoria

Mivel idén már nincs „nemzeti-szabály” az Euroliga rájátszásában, így hosszú évek várakozása után megvalósulhatott az orosz szurkolók vágya, két élcsapatuk játszotta a döntõt. Összességében jó is, hogy így alakult, hiszen az egész hétvégét látva valóban a két legjobb formában lévõ és legerõsebb gárda csapott össze. Diana Taurasi két triplája vezette fel a finálét, de 6-2-es jekatyerinburgi vezetés után az Orenburg vette át a mérkõzés irányítását. Bonner, Robinson és McBride is extrát hozott. 11-8-nál már Roberto Iniguez gárdája járt elõrébb és ez egészen a mérkõzés utolsó két percéig nem változott. Az elsõ szakasz végén 19-17-re ment az Orenburg.

A második negyed elején 7-0-s szériával 26-19-es elõnyre tett szert az Orenburg és ezt követõen is kézben tartotta az irányítást. 34-24-nél már 10 pont volt a felek között, a legnagyobb különbséget pedig 40-28-nál jegyezhettük fel. A félidõ utolsó másfél percét azonban Toliver triplája és Griner ziccere zárta, így 40-33-ra visszajött a Jekatyerinburg. A harmadik negyed elején – a Final Four-on eddig visszafogottabb – Lyttle lépett elõ vezérre a hátrányban lévõ csapatnál. A Jekatyerinburg egészen 42-41-ig zárkózott fel és ekkor úgy nézett ki, hogy ez lesz a mérkõzés döntõ fordulata. Végül nem így történt, jött McBride, majd Robinson, Bonner triplája pedig 11-0-s orenburgi sorozatot zárt le. Ezzel 53-42-re módosult az állás. Bár a Jekatyerinburgtól ismét érkezett egy felzárkózás, de a harmadik negyed végén így is 56-48-ra ment az Orenburg.

A záró szakasz elején közel 3 percet kellett várni az elsõ orenburgi találatra. Ez idõ alatt 56-55-re ismét felkapaszkodott a Jekatyerinburg, de a vezetést nem tudta átvenni. Bonner egymást követõ két triplája, majd McBride hármasa után 67-63-ról érkezett el az utolsó 5 perc. Teljesen elfogyott támadásban és védekezésben az Orenburg a belsõ posztokon, csak az extra triplák tartották életben. Ugyanakkor 5 percet kellett volna kibírniuk a csodához. Ez nem sikerült. Lyttle két villanásával egyenlített 67-67-nél a Jekatyerinburg. Robinson büntetõje még 68-67-es orenburgi vezetést hozott, de Taurasi triplájával 70-68-ról fordultak a csapatok az utolsó másfél percbe. Robinson újabb büntetõket dobhatott, de ismét csak egyet értékesített. 70-69 után viszont a Jekayterinburg sem talált be, így fél perccel a lefújás elõtt támadhatott a gyõzelemért az Orenburg. Dobóhelyzetbe nem kerültek, kétszer is eladták a labdát, így Taurasi két büntetõje állította be a végeredményt.

A Final Four MVP-je Diana Taurasi lett, aki 22 ponttal vette ki a részét a sikerbõl. A döntõ kapcsán kiemelést érdemel Kayla McBride, aki az elmúlt szezon nagy részét még Sopronban töltötte. Az Orenburg színeiben 20 pontot, 4 lepattanót és 3 gólpasszt jegyzett. Remek játékával elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy csapata az utolsó másodpercekig nyílttá tette a finálé sorsát.

Eredmény
Nagyezsda Orenburg – UMMC Jekatyerinburg 69-72 (19-17, 21-16, 16-15, 13-24)

Hirdetés