Hirdetés
Magyarország

A jó védekezés és a lepattanók alapozták meg a soproni sikert:

:

Hirdetés

Szerdán este a Lattes Montpellier otthonában lejátszotta első mérkőzését a Sopron Basket az Euroliga 2019/2020-as szezonjában. Kiválóan szervezett játékkal értékes idegenbeli győzelmet aratott Gáspár Dávid együttese. Szubjektív visszatekintés a mérkőzésre.

“Most már elszállt az izgatottság!” – talán ez volt  a legfontosabb mondata a szerda estének. Gáspár Dávid vezetőedző fogalmazott így a klub honlapjának nyilatkozva a Lattes Montpellier 66-53-as legyőzése után. Elkerülhetetlenül minden arról szólt a mérkőzés kapcsán, hogy két ilyen – pozitív értelemben vett – őrült évad után merre lehet elindulni. A bemutatkozás minden várakozást felülmúlt és olyan visszajelzéseket adott a franciaországi siker, amivel bátran és önbizalommal telve lehet tovább menni. Kulcskérdés volt a Sopron számára, még talán a számszerű eredménynél is fontosabb, hogy pozitív legyen az első meccs. Az a lendület, amit két Final4 résztvevő év adott, valamilyen formában haladjon tovább és ne arról szóljon az első találkozó lecsengése, hogy mi nincs, hanem arról, hogy mi van. Mert az, ami van Sopronban, az óriási érték, amit nagyon meg kell becsülni!

Nyilván a Youtube közvetítés mindig csak a töredékét adja vissza a mérkőzésnek, de a szerdai siker kapcsán így is kirajzolódik, hogy három tényező adhatta a győzelem kulcsát. A jó kezdés, a védekezés és a lepattanók. A mérkőzés előtt arra lehetett számítani, hogy a hazaiak a nagy riválisuk, a Lyon legyőzése után és egy sikerrel megvívott Euroliga selejtező párharcot követően lendületben vannak. A Sopron azonban nagyon higgadtan kezdett, pont úgy, ahogy egy olyan gárdának kell, amely az elmúlt két évben ott volt a négy legjobb között. Ez az a profizmus, önbizalom vagy nevezzük csak életérzésnek, amit nem lehet másként megszerezni. Sikerült az első percekben tudatosítani a hazaiakban, hogy itt milyen rutinról, minőségről van szó. Ez tökéletesen megadta az alaphangot. Nyilván ehhez kell, hogy legyen egy olyan csapatkapitány, mint Fegyverneky Zsófia. Egy adat, amely nagyon jól mutatja, ha egy csapat fejben ott van a meccsen, a büntetők értékesítésének a hatékonysága. A Sopron 17-ből 14-et bedobott ezen az estén, ami kiemelkedő.

Fotó: FIBA.Basketball

A jó kezdést természetesen a védekezés is megalapozta. Sikerült teljesen elbizonytalanítani a Lattes Montpellier-t. Mindössze 18 mezőnykosarat szerzett a francia csapat. Hogy milyen kis szám ez, azt érzékeltetve érdemes kiemelni, hogy a Lyon ellen 27-et értek el. Ezúttal a 18 mezőnytalálathoz 59 kísérletre volt szükségük, ami 30.5%-os mutató. Nyilván Gabby Williams egyéni képességeit tavaly Gironából lehetett ismerni, viszont Stephanie Mavunga kikapcsolása támadásban talán a legnagyobb fegyvertény volt. Mindössze két találatot jegyzett 11 kísérletből. Ugyan összejött 10 lepattanója, de azzal, hogy nem tudták használni a hazaiak, vélhetően teljesen felborult minden tervük erre az estére. A Sopron nyolc szerzett labdája és az a tény, hogy nem tudott futni az ellenfél, minden elismerést megérdemel. Összehasonlíthatatlan volt ez az este a szombattal, amikor minden tekintetben leuralta a pályát sebességben, dinamizmusban a Lyon ellen a BLMA.

Ami a hazai oldalon Williams dinamizmusa volt, az Sopronban Jelena Brooks. 16 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz, 2 szerzett labda. Ennél többet nem kell mondani. Ahogy Aleksandra Crvendakic 16 pontos, 5 lepattanós teljesítményéről sem. Nyilván a szezon közben, ahogy majd a sportforma alakul, szépen kirajzolódik hogy éppen aktuálisan mely játékosokon lesz a döntő felelősség. Biztosak lehetünk benne, hogy remek villanásokkal Briann January is elő fog lépni ezen a téren, illetve a triplák is jönnek majd. Az eredményességhez viszont elengedhetetlen a jó centermunka és itt örömteli, hogy Tina Jovanovic mellett Határ Bernadett haladt tovább azon az úton, amit a válogatottban is láthattunk a nyáron. Az, hogy végül csapatszinten 14 támadó-lepattanóval és második esélyből elért 21 ponttal zárt a Sopron, meghatározó erény lehet a jövőben is. Ez a játéknap legjobb számai között között van.

Zárásul azt lehet mondani, ami akkor is elhangzana, ha nem lett volna ennyire pozitív a szerda este, nyilván egy mérkőzésből messzemenő következtetést nem lehet levonni. Egy azonban biztos, hogy ez a siker megadta az alaphangot és sok olyan nyitott kérdést szépen megválaszolt, amit a szezon elején joggal tehettünk fel. Biztos, hogy lesznek nehezebb időszakok, ahogy az is okozhat majd kihívást, hogy ezúttal négyen töltöttek 34 perc felett a pályán. Ugyanakkor az Euroliga mindig ezzel jár, a sajátossága ez a felállás, itthon ennek mindig egy kicsit nagyobb tétet akar tulajdonítani a nyilvánosság, mint ami tényleges van. Elég megnézni a tavalyi másik három Final4 résztvevő gárda statisztikai lapját, ami hasonlóan alakult. Visszakanyarodva a szezonra, a Győr elleni megyei rangadó és a Fenerbahce vendégjátéka előtt ennél jobb benyomásokra a Sopron részéről nincs szükség.

Hirdetés
Hirdetés