Hirdetés
USA

A jövő alapjait rakhatja le idén Határ Bernadett WNBA-s csapata:

:

Hirdetés

Pénteken vált hivatalossá, hogy idén is lehetőséget kap az Indiana Fever edzőtáborában Határ Bernadett. Érdemes röviden áttekinteni, hogy miként alakultak eddig a játékosmozgások a csapatnál.

Nem csak a keretet nézve történtek változások a Fevernél, hanem vezetői szinten is. Tamika Catchings lemondott a szakmai alelnöki, illetve general manager pozíciójáról. A feladataival Lin Dunn vezetőedzőt bízták meg, ami egy bevett felállás a WNBA-ben. Ebben nagy újdonság nincs, ahogy egyébként Tamika Catchings távozása sem volt váratlan. Az elmúlt öt évben 40 győzelem és 116 vereség lett a csapatuk mérlege. Ez a legrosszabb a ligában a nevezett időszakban. Amíg 2005 és 2016 között végig ott voltak a rájátszásban, azóta egyszer sem sikerült ez nekik. Lin Dunn a sajtótájékoztatón el is mondta, hogy nem alakult ki az elmúlt években egy jól meghatározható identitása a csapatuknak és ezen változtatni kell.

Az edzőnő Kelsey Mitchell-t és Tiffany Mitchell-t nevezte a klub központi figuráinak. Ők természetesen visszatérnek, ahogy az előzetes tervek szerint a Dallas Wings-hez távozó ponterős center Teaira McCowan kivételével a hat legtöbb időt pályán töltő játékos közül akár öten is folytathatják. Így Victoria Vivians, Emma Cannon és várhatóan Danielle Robinson is. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy formálódik egy állandóbbnak tűnő váz.

A csapat edzőtáborában természetesen többen bizonyíthatnak. Határ Bernadett mellett ilyen szerződést írt alá Jaime Nared, Alanna Smith, Alaina Coates, Haley Gorecki, Micaela Kelly, Lindsay Allen, Chelsey Perry és a New York Liberty-től év elején elküldött Jazmine Jones is. Elég nagy merítéssel dolgozik a klub, ami az elmúlt évek tapasztalatai alapján teljesen érthető.

Bria Hartley személyében érkezik egy rutinos igazolás, akit a Phoenix Mercury-tól szereztek meg. A sérülése után hat alapszakasz és tíz rájátszás meccsen lépett pályára tavaly. Jelenleg itt Európában a Fenerbahce-ban szerepel. Hartley és Robinson kifejezetten ütőképes hátvédpárost alkothatnak, amolyan jin és jang módjára kiegészítve egymást. Ezt a hasonlatot az első villámértékeléseknél használták helyi szakírók.

Azon csereüzlet keretében, mely során Bria Hartley érkezett, a közelgő WNBA Draftra első körös választási lehetőségek is kerültek a klubhoz. Teaira McCowan játékjogát a Dallas Wings gárdájával cserélték el és ezen ügylet keretében is érkezett első körös választási opció. Ez azt jelenti, hogy az április 11-én esedékes Drafton a második, a negyedik, a hatodik és a tizedik választás is a Fever szakmai stábjáé lehet.

A WNBA történetében még soha nem volt olyan Draft, hogy az első körben egy klub négy alkalommal is választhatott. Ha addig ezen opciókból egyet elcserélnek, még úgy is óriási esélyük lesz felfrissíteni a keretet. Ebben érdekes Lin Dunn szerepe, aki a 2000-es évek elején a Seattle Storm szakmai vezetője volt és akkor kiválóan sakkozott az immár 74 éves edzőnő. Ő álmodta meg, hogy Sue Bird és Lauren Jackson játékjogára csapjanak le. Most is az lenne a cél, hogy olyan feltörekvő játékosokkal egészítsék ki a keretet, amivel új irányt vehet a Fever. A 2023-as draftra szintén jó pozícióik vannak, így joggal bizakodhatnak, hogy elindulhat a fejlődés útján a klub.

Fotó: WNBA

Nagy változás, hogy amíg Tamika Catchings folyamatosan a rájátszást kommunikálta célként, Lin Dunn sokkal visszafogottabban fogalmazott. “Jelenleg az a célunk, hogy jobbak legyünk és fejlődjünk… Nem akarom azt mondani, hogy “bejutunk a rájátszásba.” Azt mondom, hogy igyekszünk jobbak lenni. Ha kellő fejlődést érünk el, akkor talán versenyben lehetünk a rájátszásért. Most nem akarok nyomást gyakorolni senkire.” – mondta az edzőnő.

Természetesen nem tudjuk, hogy miként alakul a Draft és mely posztokon mennyire tud erősíteni a Fever. Esetleg lesznek-e még rutinosabb igazolások – bár ebben szűkösebb a mozgástér -, de amennyiben Határ Bernadett  egészségesen tud nekivágni a csapat edzőtáborának, akkor eddigi teljesítménye alapján joggal bízhat egy lehetőségben.

Hirdetés