Hirdetés
Európa

A kisebb ligákban még súlyosabb lehet a gazdasági krízis:

:

Hirdetés

A járványhelyzettel járó gazdasági krízis kapcsán a címlapokon jellemzően a topligák és a legismertebb játékosok szerepelnek. A női szakágban azonban a kisebb bajnokságokban lényegesebb nagyobb lehet a visszaesés és a pályaelhagyás. A német Spiegel magazinnak erről beszélt a Herner TC játékosa Katharina Fikiel.

Ez katasztrófa. Veszélybe került a megélhetésem. A szerződésem júliusban jár le és nem tudom, hogy mi lesz. A mi sportágunk bevételi forrása a szponzorok hozzájárulása. Ha nekik gazdasági problémái lesznek, akkor nem fognak többet áldozni a kosárlabdára. 

– mondta Fikiel, aki szerint egy sportolónak az érzelmi oldal is legalább ilyen megerőltető, hiszen egyik napról másik kiesett a versenyhelyzet és az azzal járó adrenalin.

A német bajnokságban, ahogy bármelyik kisebb női ligában, nincsenek igazán jól fizetett sportolók. A játékosok az alacsony átlagbér miatt komoly megtakarítással nem rendelkeznek. A játék nélküli helyzetet egész egyszerűen nem tudják finanszírozni. Egyébként ugyanez a probléma a WNBA-ben kiegészítő szerepet betöltő, ott minimálbért kapó játékosoknál is.

Azért mert profi sportoló vagy, még nem jelenti azt, hogy jól élsz. Mi például átlagosan 500 és 1000 fős közönség előtt játszunk. Németországban a női kosárlabda igencsak rétegsportág. A szerződések is csak egy szezonra szólnak. Nagyon sokan 1000 és 2000 eurós havi fizetésért játszanak. A nyári időszakra pedig az a gyakorlat, hogy mindenki regisztráltatja magát munkanélkülinek. Nagyon nehéz tartalékot képezni és ez még akkor is igaz, ha a klubok a játékosok egy részének közös lakást vagy autót biztosítanak a szezonra. Ezt nem pénzért csináljuk. A játék szeretetéért, a közösségért.

Katharina Fikiel nem titkolta, hogy nagyon rossz a pénzügyi helyzete.

Ha semmi nem változik, augusztustól nem fogom tudni biztosítani a megélhetésemet. Életem során először új lakásba költöztem, aminek komoly költségei vannak. Ha a bérleti díjat befizetem a munkanélküli járulékból, akkor 100 euróm marad. Számomra ilyen szempontból kulcsfontosságú lenne, hogy április végén enyhítsék a korlátozásokat. Elkezdhetném az edzéseket az edzőteremben és a csarnokban. Fizikálisan csúcsformába kell kerülnöm, hogy biztosan kapjak szerződést a következő évadra.

– jelentette ki a Herner TC játékosa, akiknek nincs “b-terve”, tehát csak a pályaelhagyás és a civil munka jöhet szóba.

Abban bízhatunk, hogy mindenki szolidárisan áll hozzá a mostani helyzethez és lesz állami segítség is. Fontos tagjai a társadalomnak a sportolók. Példaképek lehetünk, akik a mozgást népszerűsítik. Női kosárlabdában Németországot nemzetközi porondon is képviseljük. Ha nem kapok szerződést, akkor viszont azonnal munkát kell keresnem. Nekem nincs szakmám, a sport az életem.

Fotó: Herner TC

Hirdetés