Hirdetés
Archivum

A kollektív-szerzõdés körüli bizonytalanság a WNBA átigazolási piacát is átírhatja:

:

Hirdetés

Január 15-én nyit az átigazolási piac a WNBA-ben. Ahogy arról részletes elemzést már közöltünk, a csapatok kedden megkezdhetik a tárgyalásokat a szabadon igazolható státuszú játékosokkal. Ezeket azonban igencsak befolyásolhatja a kollektív-szerzõdés (CBA) újratárgyalása körüli bizonytalanság. A Swish Appeal szaklap elemzése alapján áttekintjük, hogy a kialakult helyzet miként befolyásolhatja a játékosok és a klubok döntéseit.

Õsszel nagy terjedelemben hírt adtunk arról, hogy a WNBA játékosok szakszervezete (WNBA’s Players Association) a kollektív-szerzõdés (CBA) újratárgyalását kezdeményezte. Ezen tárgyalások több területet érintenek majd. A kedvezõbb versenynaptár, a jobb támogatási rendszer és munkafeltételek mellett a bérek emelése kerülhet a középpontba. Jelenleg a ligában 115500 dollár a maximális fizetés, mely 2020-tól szinte biztosan jelentõsen fog emelkedni. Emiatt pedig az átigazolási piacon a szakírók arra számítanak, hogy a többség idén tavasszal mindössze egyéves szerzõdést fog aláírni.

A WNBA-ben úgy van kialakítva a bérek rendszere, hogy a csapatok igazságosan el tudják osztani egymás között a sztárokat és a feltörekvõ fiatal tehetségeket. A klubok 976300 dollárt költhetnek egy szezonban a bérekre. Ebbe bele kell férnie a 11-12 fõs versenyzõ keretnek. Mivel a maximális bér 115500 dollár, így ügyesen sakkozva akár négy-öt klasszist is szerzõdtethetnek 100000 dollár feletti összegért a klubok. A pár perces kiegészítõ-emberek ugyanis minimális bért keresnek a ligában. Számukra elsõsorban presztízskérdés, hogy egy-egy WNBA klub kötelékébe tartozhassanak. A rutinos játékosoknál kialakult egy olyan szokás, hogy általában két-három évre szerzõdnek. Ez mindenkinek jó, a játékosok nyugodtan tervezheti a nyarukat. A klubok pedig a fennmaradó összeggel könnyebben sakkozhatnak.

A Swish Appeal szakírói arra következtetnek, mivel minden játékos érdeke azt diktálja, hogy a megszerezhetõ maximális bérre tegyen szert, így idén a szabadügynökök nem fogják többéves szerzõdéssel elkötelezni magukat. Ezzel ugyanis beragadnának egy kisebb összeget biztosító kontraktusba. A helyzet vesztesei a pályafutásuk utolsó szakaszában járó sztárok, mint páldául Diana Taurasi, Sue Bird, Seimone Augustus, Rebekkah Brunson vagy éppen Alana Beard lehetnek. Senki nem tudja megmondani, hogy a 2019-es évadot követõen milyen formában lesznek, hátráltatják-e sérülések õket. Könnyen lehet, hogy õk a mostani maximum bár helyett egy új rendszerben már nem tudnak igazán kiemelt fizetésért szerzõdni. Ellenben a mostani feltörekvõ fiatalok és a csúcson lévõ sztárok 2019-2020 fordulóján már egy új bérezés mellett hosszú távú szerzõdést és igazán jó feltételeket vívhatnak ki maguknak.

A 2019-es évad után a jelenlegi számítások szerint két klubot leszámítva a többség 500000 dollár környékén tud majd szabadon a bérekre költeni. Jelen pillanatban még nem látjuk, hogy mennyi lesz a maximális bér, de az biztos, hogy ilyen összegbõl több sztár is szerzõdtethetõ. Tekintve, hogy az elõzõekben leírtak alapján várhatóan hosszú távú szerzõdések nem születnek idén tavasszal, rengeteg szabadon igazolható játékos kerül ki a piacra. Akár a liga erõviszonyainak teljes átrendezõdése is megtörténhet ennek köszönhetõen.

Hirdetés