Hirdetés
Utánpótlás

A közösség elismerése ez a kitüntetés – interjú Molnár Balázzsal:

:

Fotó: Griechisch Tamás/Sopronmedia

Hirdetés

A hagyományoknak megfelelően december 14-én adták át Sopronban a Hűség napi kitüntetéseket. A Soproni Darazsak Sportakadémia ügyvezetője Molnár Balász Sopronért Emlékérmet vehetett át sokrétű munkásságának elismeréseként. Ebből az alkalomból beszélgettünk a kezdetekről és a sportakadémia szerteágazó feladatairól.

Molnár Balázs a szurkolói szerepkörön túl 25 évvel ezelőtt az egyetemi évei alatt kapcsolódott be a soproni női kosárlabda körforgásába. Ezt követően egyre nagyobb tapasztalatokat gyűjtött több területen, melyeket azóta is tud kamatoztatni.

„Egészen pontosan 1998-ban a Ronchetti Kupa győzelem utáni nyáron kerültem munkakapcsolatba a klubbal. Sokrétű, a mostani feladataimhoz képest teljesen más jellegű munkát végeztem. Szurkolói magazin szerkesztésével, illetve weboldal fejlesztésével foglalkoztam kezdetekben.” – hangsúlyozta a sportvezető. „Tevékenykedtem az utánpótlás vonal mellett is. Ekkor futott a NIKE Magyarország és Simon János nevével fémjelzett SIMI-GYSEV projektünk, ami több éven keresztül a B-csoportban szerepelt, aztán két éven át egy zalaegerszegi együttműködés keretében akkor már Zala Volán néven működtünk. Az egyetemi éveim alatt ezek voltak a fontosabb projektek. Ezzel párhuzamosan pedig a csapat nemzetközi szereplése mellett különféle technikai vezetői, menedzsmenti vagy szponzorgyűjtési tevékenységeket végeztem. Ügyvezetőnk Török Zoltán folyamatosan bízott rám feladatokat és igyekeztem ezeknek megfelelni, ami megalapozta, hogy az egyetem utáni munkavégzés is maradt a klub mellett. Azon belül is főként a felnőtt csapat körül dolgoztam.”

Az egyetem elvégzése után Molnár Balázst válogatott csapatok mellett is láthattuk és aktívan kivette a részét a 2015-ös magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokság szervezéséből. Ezzel párhuzamosan pedig a jelenlegi Novomatic Aréna bővítését is felügyelte. Ennek a fejlesztésnek köszönhető, hogy Sopron később ideális házigazdája lett korosztályos Európa-bajnokságoknak és a jelenlegi sportakadémia munkának szintén alapokat biztosított.

„Dolgoztam utánpótlás válogatottak mellett, illetve három éven keresztül volt szerencsém a felnőtt válogatott munkáját is segíteni. 2011-től 2015-ig irányítottam a hazai rendezésű felnőtt Európa-bajnokság szervezésére létrejött céget. Részben az Európa-bajnokság előkészületeként zajlott egy létesítményfejlesztés Sopronban. Ez volt az akkori MKB Aréna névre hallgató létesítmény bővítése, amit a Sopron Basket részéről projektmenedzserként felügyeltem. Nagyobb mérföldkőként pedig ezt követte a sportakadémiai projekt.” – mondta lapunknak Molnár Balázs, akit a szurkolók rendszeresen láthatnak a felnőtt csapat idegenbeli nemzetközi meccsein a kispad mellett.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

„Idegenbe jellemzően én kísérem a csapatot. Ez Török Zoltán betegsége óta van így. Előtte is utaztam, de rendszertelenül. Azok az alkalmak viszont lehetőséget kínáltak arra, hogy testközelből megtanuljam Zoli csapatvezetési elveit, amit mind a mai napig megpróbálok követni. A hazai mérkőzéseken is ott vagyok természetesen. Ami a jövőt illeti, továbbra is fogok utazni a csapattal nemzetközi mérkőzésekre, de szerencsére már több olyan alkalom volt, amikor Zoli ismét a küldöttségünkkel tarthatott.” – tette hozzá.

A Soproni Darazsak Sportakadémián zajló munkába Czukorné Hollós Anna szakmai igazgató és Czirják Szilvia szakmai vezető rendszeresen betekintést enged. A sportakadémia az elmúlt években ugyanakkor egy nagy szervezetté vált, melynek működtetéséhez a felkészült szakmai irányítás mellett elkerülhetetlenül szükségesek a klasszikus vállalatirányítási praktikák is.

„Az államilag elismert sportakadémia a felnőtt együttes méreteihez képest létszámában egy sokkal nagyobb szervezet, szerteágazóbb a tevékenységi köre, mint a szűken vett Euroligás csapatunknak. Amellett, hogy a minőségi utánpótlás képzés a legfontosabb feladat, egy regionális kiválasztó hálózatot építünk és menedzselünk, valamint zajlik egy komoly infrastrukturális beruházásunk, a kampuszunk építése.” – hangsúlyozta Molnár Balázs. „A Soproni Egyetem Közgazdaságtudományi Karán vállalatirányítás és menedzsment szakirányon végeztem. Az én feladatom nem szigorúan vett sportágspecifikus, sportszakmai területekről szól. A munkám ugyan abszolút a sporthoz kötődik, a szakmai tapasztalatom is a sportból ered, de alapvetően vállalatirányítási, menedzsment területről beszélünk. Főleg az utóbbi években egy ekkorára fejlődött szervezet vonatkozásában.”

Molnár Balázs többször kiemelte, hogy bár a Darazsak Sportakadémia Kft. ügyvezetőjeként tüntették ki, de az elismerés az egész közösségnek szól, mely kiváló munkát végzett és alapelveihez ragaszkodva a jövőben is fejlődni szeretne.

„Alapvetően a háttérben és nem a reflektorfényben dolgozok. Nem is vágyom más szerepre. Amellett, hogy egy vállalkozásnak is a tulajdonosa vagyok, ez a kitüntetés a sportban végzett munkámnak és annak a közösségnek az elismerése, amelyet részben én is vezethetek. Már közel 30 éve lehetek részese a soproni női kosárlabda sportnak, ami hatalmas öröm és büszkeség. Elmondhatjuk, hogy a profi részét tekintve gyakorlatilag mindent elértünk. Az a célunk, hogy a sportakadémia feladataiban is ilyen minőséggel haladjunk, ott is még eredményesebbek tudjunk lenni. Összességében nagyon jól esik ez az elismerés, de azt ismételten szeretném hangsúlyozni, hogy ez a közösség elismerése és a munkatársainknak legalább akkora köszönet jár!” – összegzett Molnár Balázs.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés