Hirdetés
Archivum

A Kurszk ellen játssza idei utolsó hazai Euroliga meccsét a Sopron:

:

Hirdetés

Szerdán 18 órától a Dinamo Kurszk együttesét fogadja a nõi kosárlabda Euroliga 13. fordulójában az UNIQA Sopron. Az idei évadban ez lesz a soproni csapat számára az utolsó nemzetközi tétmérkõzés hazai pályán, melyen egy kiváló erõkbõl álló gárda érkezik ellenfélként.

A Kurszk 8 gyõzelemmel és 4 vereséggel rendelkezik az Euroliga A-csoportjában, melyet a Fenerbahce matematikailag is megnyert már. Ugyanolyan mutatójuk van, mint a Galatasaray-nak és a Schio-nak. Az oroszok számára így kulcsfontosságú lesz a szerdai meccs, hiszen egy verséggel jó eséllyel a csoport harmadik vagy negyedik helyérõl mennének a rájátszásba. Ez pedig a másik ágról akár egy nemzeti ellenfelet, a Jekatyerinburgot vagy az Orenburgot jelentené a negyeddöntõben. Okkal szeretnék elkerülni ezen két gárdát, hiszen ellenük nem megy a Kurszknak. Az orosz bajnokságban már négy vereségük van, legutóbb éppen hétvégén az Orenburgtól kaptak ki nagyon és minden számítás azt mutatja, hogy ebbõl a helyi alapszakasz végén harmadiknál jobb hely nem jöhet össze.

Attól függetlenül, hogy a Kurszknak csúsztak be vereségek fontos bajnoki vagy Euroliga rangadókon, egy kiváló csapatot ismerhetünk meg bennük. Az Euroligában 12 forduló után már reális képet mutatnak a csapatstatisztikák. Ezeken pedig azt látjuk, hogy a legtöbb gólpasszt jegyzõ gárdáról van szó, mely ráadásul a harmadik legtöbb pontot (69,8) jegyzi a sorozatban és az ötödik legkevesebbet kapja. Minden mutatójukat úgy kell nézni, hogy nem kerülték el a sérülések a keretüket. Mindössze három olyan játékosuk van, akik mind a 12 Euroliga meccsen idén pályára léptek. Epiphanny Prince-t például az egész szezonra elveszítették a novemberi lille-i fellépésük alkalmával.

A Kursz keretébõl két amerikai játékos Nnemkadi Ogwumike és Seimone Augustus külön kiemelést is érdemel. Ogwumike adottságainak nagyon fekszik az európai játék, hiszen még az Euroliga szintjén is kevés az ilyen mozgékony és jól dobó magas játékos. Nem véletlen a 18 pontos, illetve 9 lepattanós átlaga. Augustus pedig stabilan hozza a meccsenkénti 10 pontos átlagot. Esetében azt érdemes megfigyelni és ezt már a WNBA-ben is láthatjuk, hogy az idõ elõrehaladtával mennyivel több gólpasszt jegyez. Két évvel ezelõtti önmagához képest megduplázta a számait ebben a mutatóban.

Az oroszoknál az európai mag is jó szezont fut. A lett válogatott 32 éves klasszisa Anete Jekabsone-Zogota közel 14 pontos átlaggal büszkélkedhet, a francia válogatott Endene Miyem is összehozott 7,7 pontos, 4,7 lepattanós statisztikát. Talán valamivel Frida Eldebrink a svédek klasszis irányítója csendesebb idén. Az orosz válogatott különítmény – Vidmer, Osipova, Levchenko, Sapova – pedig az évek alatt jól egészítette ki a légiósokra épülõ keretet. Ez idén sincs másként.

A két csapat decemberi mérkõzése lényegesen jobban sikerült, mint amit a számszerû eredmény mutat. Egészen három negyeden át 20 pont alatt alakult a differencia, majd a záró szakaszban elfogyott a soproni csapat és azt 31-16-ra hozták az oroszok. Sajnos amennyire bõ a kerete a Kurszknak, ez ellenük mindig benne van a játékban. Azon a mérkõzésen a 44-29-re elveszített lepattanócsata mellett kiugró statisztikai különbségek nem rajzolódtak ki. Halvarsson hiányában belsõ posztokon vélhetõen ismét nagy lesz a differencia, viszont Honti Kata és Ana Lelas érkezésével a Sopron december óta többet erõsödött, mint a Kurszk.

Külön dicséretes a soproni csapat szempontjából, hogy a januári Euroliga meccseket jól sikerült megtölteni tartalommal. A keret átalakulása közepette ezek a találkozók megfelelõen szolgálták a felkészülést a bajnoki rangadókra. Nyilvánvaló a Kurszk ellen is a tavaszi nagy feladatokra történõ felkészülés lehet az elsõdleges cél.

Hirdetés