Hirdetés
Magyarország

A Kurszkot fogadja a Sopron Basket az Euroligában:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Rendhagyó időpontban kedden 18 órától fogadja az Euroligában a Sopron Basket a Dinamo Kurszkot. Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük a várakozásairól.

November 2., kedd 
18:00 Sopron Basket – Dinamo Kurszk
Sopron, Novomatic Aréna

A Sopron Basket szombaton a magyar bajnokságban 92-56-ra győzte le a VBW CEKK Ceglédet Shey Peddy 18, Jelena Brooks 17 és Határ Bernadett 16 pontjával.

“Mondhatom, hogy mindenben, amit szerettünk volna, mutattunk jó dolgokat. Shey Peddy első meccsét teljesítette hazai pályán, pár nappal több közös munka volt benne, mint Isztambulban és nagyon jól tudott élni a lehetőséggel, jól ment neki. Jeca is eredményesen szállt be és lendült játékba. A meccs nagy részében azt láttuk, hogy védekezésben, fizikalitásban, energiában tudtunk előre lépni. Mindenképpen pozitívan éltük meg ezt a mérkőzést.” – tekintett vissza az összecsapásra Laczka Miklós, külön is kitérve a szombati védőmunkára.

“Újra rá kellett találni. Nem, mint ha nagy hullámvölgybe kerültünk volna, hiszen egy meccsről beszélünk az isztambuli vereség kapcsán. Kicsit azonban újra meg kellett találnunk a saját ritmusunkat és ez sikerült is rögtön az elején.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A Dinamo Kurszk a Sopronhoz hasonlóan jelenleg 3 győzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik az Euroligában. A B-csoport élén ez a két gárda áll. Mondani sem kell, hogy a győztes lépéselőnybe kerül az őszi válogatott szünet előtt. A kurszkiaknál a teljesítmény-indexet figyelve Eva Lisec (18.8 pont, 7.3 lepattanó) és Natasha Howard (19.8 pont, 9 lepattanó) dominál, de Arike Ogunbowale és Epiphanny Prince ponterős játékát is érdemes kiemelni.

“Itt is elsősorban a védekezést említeném.” – mondta arról Laczka Miklós, hogy mi lehet a döntő kedden. “Meg kell próbálni kikapcsolni vagy legalábbis limitálni őket, hiszen olyan játékosokról beszélünk, akiket teljesen kikapcsolni – talán mondhatom így – lehetetlen. Törekednünk kell arra, hogy csapatszinten lassítsuk őket. Egy nagyon gyors játékot játszanak, amiben előtérbe kerülnek az egyéni képességek. Fontos lesz, hogy egyénileg mennyire tudjuk felvenni velük a kesztyűt és mennyire fogunk egymásnak segíteni. Egy-egy kurszki játékosnak, amikor elkezd menni, arra csapatszinten hogyan tudunk reagálni.” – fogalmazott a soproniak másodedzője, majd így folytatta:

“Alapvetően azt látjuk a Kurszknál, hogy nagyon komoly sztárjátékosaik vannak, de csapatként is egyre jobban állnak össze. A támadópotenciáljuk az elejétől nagyon erősnek bizonyult, az utóbbi időben azonban védekezésben is előre tudtak lépni. Az is egy fontos rész lesz, hogy az isztambuli mérkőzéshez képest gyorsabban járjon a labda, jobb lendülete legyen a támadójátékunknak és jobban helyezkedjünk.”

Fotó: vk.com/kurskbasket

A Kurszknál a nagy változás a korábbi évekhez képest az előbb már kiemelt csapategység.

“Jól is vannak összerakva ilyen szempontból.” – jellemezte a riválist Laczka Miklós. “Vannak olyan játékosaik, akik nem feltétlenül akarnak mindenképpen egyénieskedni. Gondolok arra, hogy Nika Baric irányítóként szépen elosztja a sztárjátékosok között a labdákat. Mondhatnám azt is, hogy Natasha Howard az idő nagy részében védekezésben is ki tud tűnni és nem csak a pontszerzéssel. Biztos vagyok benne egyébként, hogy az edzőjüknek is komoly szerepe van abban, hogy egyre jobban játszanak csapatként. Ez a meccs komoly kihívás lesz nekünk.”

Jelenleg a Kurszk átlagolja a legtöbb pontot a sorozatban. Egyedüliként a mezőnyből átlépik a meccsenkénti 80-as átlagot. Egészen pontosan 82.8-at jegyeznek. Igaz, átlagban 76.2 pontot kapnak mérkőzésenként.

“Amit említettél ahhoz hozzátartozik az is, hogy az általuk diktált iram azt eredményezi: több pont van a meccseiken. 76.2 pontot kapnak átlagban, de emiatt ez is egy csalóka adat. Az kulcskérdés lesz, hogy miként reagálnak arra, ha ebből a tempóból bármi miatt vissza kell venniük. Ezért lesz szükségünk arra, hogy szépen kontrolláljuk őket. A saját támadójátékunkban türelmesnek kell lennünk, hiszen úgy tudjuk limitálni a gyorsindításaikat. Ezzel elkerülhetjük azt, ne érezzék úgy, hogy állandóan náluk van a labda és tudnak rohanni.” – tette hozzá Laczka Miklós, akinek zárásul azt is felvetettük: olyan szempontból kedvező a sorsolás, hogy akkor találkozik a Kurszkkal a Sopron, amikor már nem a szezon elején látott hétfős rotációval dolgozik.

“Még messze vagyunk attól, hogy komplettek legyünk. Az a hétfős rotációs időszak sokat kivett az érintett játékosokból és akik jönnek, még messze nincsenek topformában. Ez is kicsit csalóka, hiszen valóban többen vagyunk, de ez nem olyan helyzet, mint ha ez a csapat együtt edzett volna az utóbbi két hónapban és végig totálisan komplettek lennénk.” – összegzett a soproniak másodedzője.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés