Hirdetés
Magyarország

A Kurszkot is legyőzte, csoportelsőként fordul a szünetre a Sopron

Sopron Basket - Dinamo Kurszk 79-72 (30-9, 11-25, 21-17, 17-21)

Euroliga, 5. forduló
Sopron, Novomatic Aréna
Ortis, Sentürk, Perlic (Alka)

Sopron Basket: Williams 23/9, Fegyverneky 6, Jovanovic 4, Határ 10, Brooks 13/3. Csere: Peddy 19/12, Varga A., Gaye 4.

Dinamo Kurszk: O. Frolkina 14/12, Ogunbowale 18/3, Lisec, Baric, Shabanova 7. Csere: Howard 21/3, Kozik 6/6, Prince 6, E. Frolkina.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A Sopron Basket az Euroliga 5. fordulójában 79-72-re legyőzte a Dinamo Kurszk együttesét és így a B-csoport első helyezettjeként fordul a válogatott szünetre.

Álomszerűen indult az összecsapás a Sopron szempontjából. Jelena Brooks 2, Nevena Jovanovic és Határ Bernadett 4-4, illetve Gabby Williams 9 pontjával négy és fél perc alatt 19-0-ra lépett el a magyar csapat. Natasha Howard szerezte a kurszkiak első pontját, de erre Fegyverneky Zsófia és Határ Bernadett válaszolt, így 23-2-nél már orosz időkérés miatt állt a játék. Nem mindennapi formát mutatott a magyar bajnok az első negyedben. A 16 mezőnykísérletéből 12 sikeres lett. Ezen felül 13-5-re a lepattanókban is vezetett a Sopron, mely egy orosz csapat ellen mindig óriási fegyvertény. A negyed hajrájában Natasha Howard és Arike Ogunbowale megvillant, de így is 30-9-re mentek a mieink. A második szakaszt Shey Peddy triplája vezette fel, melyre Natasha Howard felelt büntetőből. 33-10-nél egy hosszabb kényszerszünet következett, miután Eva Lisec szenvedett csúnya bokasérülést.

Fotó: FIBA.Basketball

Az egyik legjobbjának elvesztése ellenére igyekezett rendezni sorait a rivális, így Gáspár Dávid már 35-17-nél időt kért. Ekkor öt és fél perc volt a félidőig. Az első 10 perc dobóformáját nem lehetett megközelíteni. Négy percen át mezőnykosár nélkül maradt a Sopron és ez idő alatt 36-23-ra visszajöttek az oroszok. Ismét időt kértek a mieink és végül Határ Bernadett törte meg a kisebb kosárcsendet. A félidő hajrájában Gabby Williams triplát értékesített, de 41-28 után Elizaveta Shabanova 2+1-es megoldásával és Yulia Kozik hármasával zárt a Kurszk. Ezzel 41-34-re felzárkóztak. Soproni oldalon a 12 pontos Gabby Williams volt a legeredményesebb. A Kurszknál a 10 pontos Arike Ogunbowale állt a pontszerzők rangsorának élén. A harmadik szakasz első találata Jelena Brooks nevéhez fűződött. Összességében azonban ezekben a percekben a Kurszk diktálta az iramot. Három perc telt el, amikor Natasha Howard duplája után 45-41-re feljöttek. Soproni időkérés után a legjobbkor jött Shey Peddy triplája. Ezt követően ugyan Olga Frolkina is betalált távolról, de három pontnál közelebb nem tudtak jönni a vendégek.

Fotó: FIBA.Basketball

Fegyverneky Zsófia tempójával és az egyértelműen vezérré fellépő Shey Peddy újabb hármasával stabilizálta előnyét a Sopron. Érezhetően sokat kivett a felzárkózás az oroszokból. Aby Gaye büntetői és Shey Peddy harmadik triplája után ismét átlépte a 10 pontot a differencia. Végül 62-51-ről futottak neki a csapatok a záró szakasznak. Nehezítette a Sopron helyzetét, hogy Határ Bernadett beütötte negyedik faultját. Gabby Williams négy pontja indította negyedik etapot, majd Jelena Brooks és Shey Peddy is eredményes volt büntetőből. Ezzel 70-55-nél visszaállítva a 15 pontos különbséget. Sok szó esett a mérkőzés előtt a Kurszk által diktált iramról és az ebből következő sajátos stílusú játékról. Így a 15 pontos differencia ellenére nem lehetett biztosra menni. Közel hat percig nem szerzett újabb mezőnykosarat a Sopron. Jelena Brooks két büntetőjét jegyezhettük fel mindössze. A Kurszk 12-2-vel 72-67-re jött vissza az utolsó percbe fordulva. Kulcsfontosságú volt Gabby Williams triplája, amivel 75-67-re alakította az eredményt. A végjátékban 77-72-nél még volt labdája a Kurszknak, de a Sopron sikere nem forgott veszélyben. Az álomszerű kezdés után döntő pillanatokban mindig akadt, aki megvillant a soproni együttesben, így teljesen megérdemelt győzelmet aratott a magyar bajnoki címvédő.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés