Hirdetés
Archivum

A Lattes Montpellier elsõ európai trófeáját nyerheti szerdán:

:

Hirdetés

Szerdán rendezik az Európa Kupa döntõ párharcának visszavágóját. A Lattes Montpellier 75-71-es sikert aratott a Nagyezsda Orenburg otthonában, így minimális elõnyben léphet pályára saját közönsége elõtt.

Kifejezetten jó mérkõzést hozott az Európa Kupa 2019-es döntõjének elsõ felvonása Orenburgban. Azért dicsérhetjük igazán a csapatokat, mert úgy alakult ki emlékezetes csata, hogy egymást ösztökélték minél jobb teljesítményre a felek. A Lattes Montpellier kiváló védekezés mellett sokáig 60% környékén dobott mezõnybõl. Az Orenburg pedig mindent megtett, hogy erre válaszoljon. Túlzás nélkül mentálisan és fizikálisan is mindent kiadtak magukból az együttesek. Ilyen egy igazi európai kupafinálé!

A Lattes Montpellier végig vezetett az összecsapáson. A legnagyobb elõnyük 11 pont volt, mely után az Orenburg a harmadik és a negyedik negyedben 1-2 egységre többször is visszajött. Végül 14 másodperc volt hátra, amikor Sami Whitcomb egy triplával kialakította a 75-71-es végeredményt. A négy pont számszerûleg nem sok, viszont lélektanilag rengeteget jelenthet az elõrébb járó csapatnak. Nem véletlen, hogy a sorozat történetében mindössze három csapat tudott a fináléban idegenben fordítani ekkora hátrányból. Saját szurkolói elõtt, az elsõ meccs sikerélményének tudatával szerepelhet a Lattes. Az ellenfele vállát nyomja az a teher, hogy idegenben feltétlen nyernie kell.

A Lattes Montpellier-t elsõsorban a mély kerete teszi esélyessé. Olyan ideális szerkezetû gárdát állítottak össze, ahol a gyors és ponterõs külsõ sort. Mozgékony, kifejezetten jó kezû magas játékosok egészítik ki. Minden posztra van két nemzetközi szinten bevethetõ emberük. Ritkán láttunk olyat egy európai kupadöntõben, hogy az egyik gárdából kilenc játékos is 10 perc feletti idõvel gazdálkodhatott a pályán. Ráadásul a Lattes ugyanezt megismételte a hétvégén a Bourges ellen bajnoki csúcsrangadón.

A keretben megmutatkozó egyensúly és összhang még azt is lehetõvé tette számukra az elsõ meccsen, hogy elbírták az Orenburg nagy fölényét a festékben. Innen az oroszok 40, a franciák csak 20 pontot értek. Ráadásul a 13 eladott labdájuk sem bosszulta meg magát. Hiába volt kilenc szerzett labdája az Orenburgnak, ha az ellenfél jól rendezõdött vissza és ezeket a helyzeteket nem tudták könnyû pontokra váltani. Ha a Lattes Montpellier hasonló mederben tudja tartani a visszavágót, akkor egyértelmûen esélyes a trófea elhódítására.

Az, hogy az Orenburg a fentebb kiemelt helyzeteket nem tudta jobban a maga javára fordítani, egyértelmûen a fáradtságukra vezethetõ vissza. Nagyon rosszul jött ki számukra, hogy teljesen összecsúszott az orosz bajnoki rájátszás, illetve az Európa Kupa elõdöntõ, döntõ párharca. Bár az elsõ meccset leszámítva látványosan nem adták fel a Kurszk elleni bajnoki elõdöntõt, de érezhetõen a fókusz az Európa Kupára került. A csapatukban a Sandra Ygueravide, Erica Wheeler, Anastasia Shilova, Laura Nicholls és Brionna Jones alkotta kezdõötös egyik oldalról extra, másik oldalról viszont nagyon brutális terhelést kap. Mivel alig érkezik segítség a padról, így a kulcsmeccseken az Orenburg stábja kénytelen kockáztatni.

Amiben bizakodhatnak az oroszok az éppen a 19 gólpasszuk, 9 szerzett labdájuk és a festékbõl elért 40 pontjuk az elsõ meccsrõl. Ha ezt meg tudják ismételni Franciaországban és eközben a hazaiak a dobóformájukat tekintve kicsivel is rosszabb napot fognak ki, akkor rögtön megfordulhat a mérkõzés képe. Ugyanezt láttuk Salamancában, ahol 16 pontos hátrányból jött vissza az Orenburg. Ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy a Lattes is fárad. Biztosan nem múlt egy nyomtalanul a Bourges elleni csúcsrangadó. Sok a kérdõjel tehát, de az elsõ meccs alapján inkább a franciák bizakodhatnak.

Hirdetés