Hirdetés
Magyarország

A Lattes Montpellier otthonában lép pályára a Sopron Basket:

:

Hirdetés

Szerdán bemutatkozik a női kosárlabda Euroliga 2019/2020-as szezonjában a Sopron Basket. Gáspár Dávid együttese a csoportkör első fordulójában a Lattes Montpellier vendége lesz. Beharangozó.

Fotó: Tóth Zsombor – Sopron Basket

Elkezdődik az, amire nagyon sokan várunk már hetek óta itt az öreg kontinensen, az Euroliga csoportköre. 14 játékhéten keresztül figyelhetjük majd idén is az európai női klubkosárlabdázás krémjét adó gárdákat. A korábbi évekhez képest nagyobb volt a mozgás a mezőnyben. Továbbra is orosz dominanciára lehet számítani, viszont mögöttük kis túlzással bármi lehet. Magyar szempontból a csoportkörben idén is a Sopron Basket teljesítményét követhetjük, mely két hazai rendezésű Final4 után, de némileg megváltozott hangsúlyokkal készül az új évadra.

Szép feladat felvezetni az első mérkőzést. Amit eddig idén a Sopron Basket csapatától láthattunk, maximálisan megfelel annak, amit a klub a május 20-án tartott szurkolói ankétja, csapathirdetése óta következetesen kommunikál. Ezt nemzetközi térben elhelyezni természetesen még nem lehet. Amilyen úton azonban elindult a soproni gárda, egy logikus és reális lépcsőfok két elképesztően sikeres, felejthetetlen sportélményeket adó, de az erőforrásokat maximálisan igénybe vevő évad után. Eddig négy tétmérkőzést vívott idén a magyar bajnok, de az Euroligával ellentétben olyan találkozók voltak, ahol a két középső negyedben eldőltek a lényeges kérdések. Emiatt arról találgatni egy ilyen beharangozó keretében, hogy felfokozott nemzetközi összecsapáson a döntések, a felelősségek miként alakulhatnak, felesleges. A szerdai meccsel éppen erre is választ kaphatunk.

Olyan szempontból kedvező helyzetben van a Sopron, úgy tudott új korszakot nyitni, hogy közben maradtak a játékosok, akik az eddigi értékeket tovább viszik. Nyilván a sor Fegyverneky Zófiával kezdődik, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a Crvendakić, Brooks, Jovanovic trió összesen 15 szezonnál tart Sopronban. A magyar mag tagjainak többsége pedig szintén évek óta dolgozik a klubnál. Két kulcspozícióban Gáspár Dávid vezetőedzőként és Briann January irányítóként idén debütál az Euroligában, de így az első meccs előtt mégsem beszélhetünk egy teljesen idegen vagy rutintalan felállásról. A szurkolókkal együtt mi is nagyon izgatottan várjuk, hogy miként alakul az első találkozó. Az első forduló bizonytalansága után ugyanis lesznek kapaszkodók és abból már lehet építkezni.

Térjünk rá a francia bajnoki ezüstérmes, tavaly Európa Kupa döntőt játszó Lattes Montpellier csapatára, amelyet a szezont beharangozó cikksorozatunkban részletesen bemutattunk. Több meghatározó játékos távozott. Többek között Héléna Ciak a Lyon ASVEL, Endy Miyem a Carolo Basket, míg Ana Dabovic a Bourges csapatát erősíti a jövőben. Az új érkezők közül pedig az eddigi teljesítmények alapján Stephanie Mavunga és Gabby Williams nevét kell kiemelni. Mavunga a számok alapján 33.3-as teljesítmény-index értékkel, 24.3 pont, 12.4 lepattanó átlaggal a Krasznojarszk játékosaként az EK legjobb ötöse lett tavaly és most Franciaországban is bombaformában kezdte az évet.

A Lattes Montpellier lendületből várhatja a csoportkör rajtját. Nekik selejtezőt kellett vívni, ahol az Olympiacos-t múlták felül. Az első meccsen még 15 ponttal vezettek a görögök. Azzal azonban, hogy onnan tudtak fordítani, lényegében el is döntötték a továbbjutást. Emellett érdemes kiemelni, hogy a legnagyobb bajnoki rangadóját is sikerrel vívta meg a Lattes Montpellier. Szombaton a tavalyi döntőbeli riválisukat, az szintén ebben az EL-csoportban szereplő Lyon-t verték. Váratlanul nagy különbségű, 72-58-as sikert arattak a francia címvédő felett. Dinamikusabban, frissebben mozogtak és a motiváltabb csapat benyomását keltették.

A selejtező két mérkőzésén Mavunga 26 és 23 pontot ért el, míg a Lyon ellen 18 egységig jutott. Támadásban Sami Whitcomb a másik húzóember, aki szintén mindhárom nagy győzelem alkalmával 10 egység felett jegyzett. Mindegyik sikerükben közös, hogy rendkívül eredményesnek bizonyultak a festékből. Kétszer 30, egyszer pedig 28 pontjuk jött onnan. Mindegyik alkalommal legalább 10 támadó-lepattanóval zártak. A Lattes Montpellier játékát figyelve ki kell emelni, hogy rendkívül ponterősek az ellenfeleik eladott labdái után. Ez általában a francia csapatok erőssége, eddig 18 pontot átlagoltak ilyen szituációkból. Kerülni kell tehát a ki nem kényszerített hibákat. Egy kiválóan felkészített csapat elleni nehéz mérkőzésre számíthatunk.

Minden hasznos információt a Sopron Basket Euroliga szezonjáról ITT foglaltunk össze.

Hirdetés