Hirdetés
Utánpótlás

A leállás alatt is hatékonyan folytatódott a szakmai munka Sopronban:

:

Hirdetés

A Soproni Darazsak Sportakadémián is hirtelen egy reményteljes időszak közepén kellett márciusban felfüggeszteni az edzéseket a növendékeknek. A szezon megszakításával kialakult nem várt helyzetre a szakmai stáb a lehető leggyorsabban próbált reagálni. Az intézmény hivatalos felületein Czukorné Hollós Anna, a Sportakadémia szakmai igazgatója erről az időszakról nyilatkozott.

Már nagyon sok sportoló, sportvezető elmondta ezzel kapcsolatban a szubjektív negatív élményeit. Nyilván mi is ugyanúgy éltük meg. Hirtelen egyik napról a másikra véget ért a szezon. Ráadásul az arénából és mindem más csarnokból is ki kellett vonulni. Ez egy sokk volt, főleg, hogy nagyon sokat vártunk ettől a szezontól. A játékosaink, edzők sokat dolgoztak, jó formában voltunk az országos döntő előtti időszakban.

– mondta a szakmai vezető.

Czukorné Hollós Anna hangsúlyozta, hogy a kényszerű leállást követően rohamtempóban megkezdődött a digitális oktatás bevezetése.

Az első sokk után elkezdtünk gondolkozni a lehetőségekről. A digitális oktatást be kellett vezetni, ez mindenkinek új volt és nagyon nehéz. Ráállítottuk fiatal edzőinket, akik az online világban sokkal jártasabbak, mint mi az idősebbek. Ők kapták meg feladatul, hogy készítsék el az oktató anyagokat és elkezdjék ezt kommuninikálni a fiatal játékosokkal. Utána elkezdtük kutatni, hogy milyen szakmai fejlődési lehetőségek vannak ebben az időszakban. Eddig az április, május arról szólt, hogy a döntőkre készülünk és minden edző koncentrál az eredményességre. Felszabadultak energiák és agyi kapacitások. Utánanéztünk és találtunk két nagyon jó online képzést.

– tette hozzá a Soproni Darazsak Sportkadémia szakmai igazgatója, majd ezeket továbbképzéseket is bemutatta: “Az egyik az FC Barcelona “Barca Innovation” továbbképző rendszere, ami szakágak szerint négyhónapos, négy modulból álló online oktatás és minden modul után vizsgázni kell. A végén nagy záróvizsga van és utána oklevelet kapnak a szakemberek. A litván IBU 15 előadás-sorozatos képzésébe kapcsolódtunk még be. A litván módszerek, gyakorlatok láthatóak benne és minden előadás után reflektálni kellett angolul az egyetemnek és a végén az edzőink itt is kaptak oklevelet.”

A felszabadult időben Sopronban centerképző oktató-videóanyagot, illetve mezőnyképző oktató-videóanyagot csináltak az egyéni képzésekről. Ezek is felkerültek az intézmény saját belső oldalaira. Ehhez minden edző hozzáférhet.

A fentieken túl megkezdődött a fiatalok teljesítményét követő rendszer kiépítése.

Ez egy régi tervünk volt, hogy a felnőtt csapatba bekerülő fiatalok fejlődését kövessük onnantól, hogy az akadémiáról bekerült a felnőtt csapatba, mikor lett belőle profi játékos, ez hogyan történt. Ez eddig nem sikerült, most felkértük Czirják Szilviát és Cserny Rékát, hogy ezen kezdjen el dolgozni. Bő öthónapos munka eredményénél ott tartunk, hogy 90%-os készültségben van. Van egy kiválasztó része és nyomon tudjuk követni a játékosaink fejlődését az öt év alatt, ameddig a sportakadémiai rendszerben vannak. Ennek van egy hátsó szoftveres része, ami a teljes rendszert számszerűsíti és egzakttá teszi számunkra.

– mutatta be a projektet Czukorné Hollós Anna.

Hirdetés