Hirdetés
Archivum

A legjobb hatba kerülés a cél az NKE-FCSM Csatánál:

:

Hirdetés

Az NKE FCSM Csata hivatalos honlapja Tursics Krisztián vezetõedzõvel közölt nagyinterjút, melyben az új évad elõkészületei és a célok szerepeltek a középpontban. Az alábbiakban ez az összeállítás olvasható.

Forrás: NKE-FCSM Csata

Fotó: NKE-FCSM Csata

Forrás: NKE-FCSM Csata hivatalos honlap

Míg a legtöbb ember számára ezek a hetek, hónapok a kikapcsolódásról, a rekreációról szólnak, addig az NKE-FCSM-Csata vezetõedzõje, Tursics Krisztián nyara teljes egészében kosárlabdával telik. Amellett, hogy figyelemmel követte a korosztályos és a felnõtt világ- és kontinentális versenyeket, már javában készül a 2019/20-as évadra, melyben csapatunk célja a szintlépés.

Krisztián, úgy ismerünk Téged, mint aki egy pillanatra sem tud elszakadni a kosárlabdától. Ez nyáron is így van?

Abszolút így. Június 15-ig az úgynevezett post season edzéseit vezényeltem a lányoknak, majd 20-án útra keltem a Kanári-szigetekre, ahol a Blue Star Europe 30 edzõtáborában képviseltem hazánkat. 30 kivételes tehetségnek volt szerencsém edzéseket tartani, óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy meghívtak. A tábor után néhány napot pihentem, majd Szerbiába utaztam a felnõtt Európa-bajnokság mérkõzéseire, a magyar csapat meccseit is a helyszínen láttam. Gyors és színvonalas mérkõzéseket hozott a viadal, amelyek révén feltérképezhettem a mai modernkosárlabda kultúrát és a trendeket.

Magyarországra hozzuk az NCAA legjobb játékosát

A magyar csapatból, gondolom, kiemelt figyelmet fordítottál Horváth Bernadettre és Lelik Rékára.

Hatalmas dolog, hogy két saját nevelésû játékost is elvitt magával Szerbiába Székely Norbert szövetségi kapitány, ráadásul mindketten pályára is léphettek. Amellett, hogy örülünk Betti és Réka szereplésének, ez egyértelmû pozitív visszajelzés is az egyesületünk számára. A két játékosnak még sok tapasztalatot kell gyûjteni, hogy még többet lehessenek a pályán a nemzeti csapatban, ennek megfelelõen jövõre is alapemberek lesznek az NKE-FCSM-Csatában, és tudatosan velük szeretnénk felépíteni a jövõ csapatát.

Azért szerencsére lesznek még, akik között megoszlik a teher, hiszen három igen jónevû légiós érkezik Budapestre. Õk öten lesznek a jövõ évi felnõtt csapat húzóemberei?

Reményeink szerint ez nem így lesz. Már most komoly potenciállal rendelkezõ fiatal játékosaink vannak a keretben, és számukra szeretnénk versenyhelyzetet teremteni a csapaton belül. Ehhez olyan külföldieket akartunk idehozni, akik segítik a magyar játékosok és a klub fejlõdését is. Emma Cannon személyében rutinos, Euroligát, WNBA-t és Európa Kupát is megjárt amerikait igazoltunk, honfitársa, Megan Gustafson pedig tavaly az egész egyetemi bajnokság, az NCAA legjobbja és legponterõsebbje volt. Ilyen komoly potenciállal rendelkezõ fiatal ritkán fordul meg Magyarországon, remélem, hogy a szurkolóink is kíváncsian várják a bemutatkozását. A harmadik légiósunk – hamarosan õt is bejelentjük – is egy nagyon fényes jövõképpel rendelkezõ fiatal lesz, aki maximálisan illik az imént felvázolt koncepciónkba.


Tizenhét válogatott játékost adtunk a nemzeti csapatoknak


Velük és a hosszabbító fiataljainkkal sikerülhet túlszárnyalni az elmúlt évadot?

Nem lesz egyszerû. Bár a kép csalóka, de Csata DSE tavaly története legjobb idényét produkálta, amihez elengedhetetlen volt édesanyám, Tursicsné Iván Krisztina és édesapám, Tursics Sándor hosszú éveken át tartó kiváló munkája, amiért szeretnék nekik köszönetet mondani. Az általuk átadott alapok nélkül biztosan nem értünk volna el ilyen sok szép sikert. 30 ponttal megnyertük a serdülõ döntõt, a kadetteknél viszont veretlenül meneteltünk a döntõig, ahol egylabdás mérkõzésen kikaptunk, ami miatt maradt egy kis hiányérzetünk. A junior döntõben viszont magabiztosan gyõztünk, a B-csoportban pedig csak a TF elleni rosszabb egymás elleni eredményünkkel maradtunk le a bajnoki címrõl. Felnõtt csapatunk a 8. helyen végzett a legmagasabb osztályban, ami elsõ nekifutásra remek helyezés. Kiváló szakmai munka folyik az egyesületnél, ami a szakmai egységnek és a remek tehetséggondozásnak köszönhetõ. 17 válogatott játékost adtunk a felnõtt és a korosztályos csapatokba, egészen az U14-ig. Valamit jól csinálunk, nem?

Miért csalóka a fenti eredménysor?

Magyarországon sajnos kevés a minõségi verseny, alig vannak olyan megmérettetések, ahol kiderül a játékosokról, melyek azok a játékelemek, amikben javulniuk kell a stabil A-csoportos szerepléshez és a nemzetközi mezõnyhöz. Több minõségi csapat, keményebb ellenéllás kellene a hazai versenyrendszeren belül. Miért van az, hogy valaki kikerül a nemzetközi színtérre és ott derül ki, hogy gyengén passzol vagy pick and rollozik? A hazai mezõnyben nincs rákényszerítve a magasabb szintû játékra, mert jobbára csak gyenge ellenfelekkel tud megmérkõzni. Kevés a minõségi magyar játékos, mert az edzõk többsége olyan kosárlabdázókat akar nevelni, akik minden paraméterben jók. Így persze mindenhez érteni fognak egy kicsit, de semmilyen játékelemben nem hoznak extrát. Számomra ez a korosztályos világversenyek tapasztalata. Gyönyörû eredmény az U18-as csapat Eb-ezüstérme, de a felnõtt mezõny más, így speciális képzéssel kell elérni, hogy a négy válogatott játékosunk, Angyal Barbara, Boros Júlia, Horváth Fruzsina és Mányoky Réka 2-3 szegmensben kiemelkedve hosszú távon is megállja majd a helyét az A-csoportban.

Több egyéni képzést kapnak a felnõtt játékosok


Bódi Ferenccel, az új másodedzõvel ezen elvek mentén csiszoljátok majd a lányokat az edzéseken?

A stábtagok egyben bizalmi posztok is. Mind szakmailag, mind emberileg rendben kell lenni, hogy a közös munka sikerekhez vezessen. De nem Feri lesz a egyetlen erõsítés a felnõtt csapathoz tartozó stábban, hiszen édesapám – akivel bármily meglepõ, de továbbra is kiváló a kapcsolatunk – is ott lesz a lányok mellett, neki az egyéni képzésekben lesz fontos szerepe, az utánpótlás vonalon már nem vállal feladatokat. Ferivel már a tavalyi szezonban is rengeteget beszélgettünk a kosárlabdáról, és elmondhatom: õ az, aki eddig hiányzott az egyesületünkbõl. Jó és határozott személyisége van, és a kosármúltja, valamint a habitusa is passzol a Csata filozófiájához. Ezekben a hetekben is napi kapcsolatban vagyunk, és nagyon várom már, hogy elkezdõdjön a felkészülés és együtt dolgozhassunk.

Milyen csapat fut majd ki a pályára a felnõtteknél a bajnoki rajton?

Fiatalos, harcias, az utolsó pillanatokig küzdõ. Még a tavalyinál is fiatalabb keretünk lesz, melynek átlagéletkora 20,58 év, ami talán a legalacsonyabb az egész A-csoportban. A felnõtt csapat koncepciója változatlan lesz, elsõ számú célunk a fiatalok fejlesztése, csapatba építése és menedzselése marad, ennek megfelelõen a már említett egyéni foglalkozások számát jócskán megemeljük. A lányok is, én is extra motivációval várjuk a szezont, szeretnénk a tavaszi eredményekhez képest szintet lépni. A célunk a bajnokság legjobb 6 csapata közé kerülés, ezzel a 2020/21-es szezonban az Európa Kupában való részvétel lesz.

Kosaras berkekben szárnyra kapott az a pletyka, hogy a Csata DSE a férfi vonalon is megvetné a lábát. Igaz ez?

Igen, több mint valószínû, hogy a közeljövõben nekilátunk a fiú vonal beindításának, és elképzelhetõ, hogy a következõ években létrehozunk egy kenguru vagy elõkészítõ korosztályú fiú csapatot is.

Hirdetés