Hirdetés
Archivum

A legjobb tengerentúli nõi játékosok a Sports Illustrated szerint:

:

Hirdetés

Az Egyesült Államokban a Sports Illustrated a közelmúltban hozta nyilvánosságra az elmúlt 40 év 40 legjobb nõi sportolójának listáját. A kosárlabdát 11 kiemelkedõ egyéniség képviseli.

Az Egyesült Államokban 1972-ben fogadták el a „Title IX” néven ismertté vált törvényt, melynek célja az volt, hogy a nemek között egyenlõséget biztosítson az állami oktatási intézményekben. A törvény külön kitér a sportéletre is, ahol elvárja a fiúk és a lányok között az egyenlõ sportolási lehetõségek biztosítását.

A Title IX azért jelentõs, mert ezen törvény elfogadása után indultak meg azok a reformok az amerikai sportéletben – különösen az egyetemeken – melyek lehetõvé tették, hogy a hölgyek ugyanabban a világszínvonalú képzési és versenyeztetési rendszerben vegyenek részt, mint az urak. A nõi kosárlabdázás sikertörténete is ekkor kezdõdött, melynek az elsõ igazán nagy durranása nemzetközi szinten az 1986-os világbajnoki cím volt. Ekkor az Egyesült Államok a világon sokáig verhetetlennek hitt szovjet együttest gyõzte le a moszkvai fináléban 108-88-ra.

A Sports Illustrated a törvény elfogadásának 40. évfordulója alkalmából összegyûjtötte az elmúlt 40 év – a Title IX-éra – 40 legjobb nõi sportolóját. A listára 11. kosárlabdázó került fel:

35. Maya Moore: Ha valakit, akkor Moore-t biztosan nem kell bemutatni az olvasóinknak. Minden sorozatban, ahol aktuális csapatával elindult bajnoki címet szerzett. A UConn színeiben elért számtalan egyetemi siker mellett tavaly az elsõ évében WNBA-bajnok lett a Minnesota Lynx gárdájával. Európában pedig a Ros Casares Valenciával Euroligát és Spanyol bajnokságot is nyert.

32. Nancy Lieberman: A nõi kosárlabdázás elsõ igazán nagy sztárja a tengerentúlon Lieberman volt, akit “Lady Magic”-nek is hívtak. Pályafutásáról ITT írtunk részletesebben.

29. Sheryl Swoopes: Négyszeres WNBA-bajnok, háromszoros olimpiai-bajnok. Az eredményeken túl, Swoopes esetében fontos megjegyezni, hogy õ volt a WNBA elsõ szerzõdtetett játékosa.

28. Lisa Leslie: Nincs hely felsorolni Leslie érdemeit. Mivel közelednek az ötkarikás játékok, talán azt érdemes kiemelni, hogy az olimpiák történetének legjobb pontszerzõje és lepattanózója, nem mellesleg pedig négy aranyéremnél (1996, 2000, 2004, 2008) is a válogatott tagja volt.

26. Lynette Woodard: Woodard talán kevésbé ismert itthon. 1984-ben Los Angelesben olimpiai bajnok lett és szerepelt az 1990-es világbajnok csapatban is. Neve mégis azért forog a tengerentúli köztudatban, mert a Harlem Globetrotters elsõ nõi tagja volt.

21. Chamique Holdsclaw: Szintén olimpiai bajnokként került fel a listára Holdsclaw, bár igazán nagy sztár az Egyesült Államokban az egyetemi évei alatt volt. 1996 és 1998 között a legendás Pat Summit edzõnõ által irányított University of Tennessee csapatával történelmet írva egymás után három bajnoki címet nyert. Ezt a bravúrt azóta csak a Connecticut tudta megismételni 2002 és 2004 között.

19. Candace Parker: A még mindig csak 26 éves Parker pályafutása alatt már az egyetemi éveiben sztárra nõtte ki magát, 2008-ban pedig a WNBA történetében eddig egyedüliként egyszerre lett az év újonca és a szezon legértékesebb játékosa (MVP).

13. Ann Meyers: Játékosként Ann Mayers mindent megnyert, amit megnyerhetett. Az elsõ olyan kosárlabdázó volt, aki egyetemistaként került be a felnõtt válogatottba. Meyers napjaikban a phoenix-i kosárlabda élet egyik meghatározó irányítója. A Suns alelnöke és a Mercury General Managere egy személyben.

10. Teresa Edwards: Szintén azon kevesek közé tartozik Edwards, akik négyszeres olimpiai bajnokok. 1984-ben Los Angeles-ben már a válogatott tagja volt, de még 2000-ben Sydney-ben is láthattuk játszani. Négy aranyérme mellett Barcelonából egy bronzérme is van.

8. Cheryl Miller: Miller az egyetemi évei alatt döntögette a rekordokat. Sokaknak joggal ismerõs a neve az NBA közvetítésekrõl, mivel napjaikban a TNT riportereként dolgozik, de korábban az ABC és az ESPN közvetítései alatt is feltûnt.

3. Diana Taurasi: A világ jelenlegi legjobb nõi kosárlabdázójának az eredményeit talán felsorolni is felesleges. Nem véletlen, hogy az elmúlt 40 év egyik legmeghatározóbb nõi sportolójának tartják a tengerentúlon.

A listára felkerült Marion Jones is, de õt azért nem emeltük ki, mert az elismerést az atlétikában elért eredményeivel vívta ki. A doppingbotrányát követõen kosárlabdázóként tért vissza, de sportpályafutásának finoman szólva sem ez volt a legsikeresebb idõszaka.

A listán másodikként Mia Hamm labdarúgó szerepel, míg az elsõ a hétpróbázó és távolugró Jackie Joyner-Kersee lett.

Hirdetés