Hirdetés
Utánpótlás

A legjobbaktól tanulni – interjú Kaltenecker Andrással, a Soproni Darazsak Sportakadémia edzőjével:

:

Fotó: Pados Noel

Hirdetés

A Soproni Darazsak Sportakadémiánál nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szakemberek rendszeres képzésben részesüljenek, a nemzetközi szakmai vérkeringésbe bekapcsolódjanak. Kaltenecker Andrással, az U15-ös csapat vezetőedzőjével, az ANB Piros csoportos Sportdarázs-SMAFC másodedzőjével beszélgettünk, aki a közelmúltban Törökországban járt.

A FIBA Youth Development Fund lehetőséget biztosít arra, hogy a sportszakemberek rendszeresen tapasztalatot cseréljenek. Múlt héten a Török Kosárlabda Szövetség (TBF) látott vendégül egy feltörekvő edzőkből álló csoportot, melynek tagja volt Kaltenecker András is.

A FIBA szervezésében van lehetőségünk megnézni más országok szövetségeinek, klubjainak munkáját. Betekintést nyerhetünk az utánpótlás képzés rendszerébe vagy egy-egy klub működésébe. Legutóbb az ötnapos törökországi program szerdától vasárnapig tartott. Akkor a török szövetségben egy előadással indítottunk, mely során a helyi utánpótlás vezetői egy általános összefoglalót adtak. Megismerhettük, hogy milyen rendszerben képzik a gyerekeket, hogyan választják ki, építik fel az utánpótlás válogatottakat. Nagyjából 80-90 ezer igazolt sportolójuk van utánpótlásban, így hatalmas tudásbázissal rendelkeznek.

– mondta lapuknak Kaltenecker András, aki ezt követően többek között a Fenerbahce vagy éppen a férfi Euroliga címvédője az Anadolu Efes munkájába is betekintést nyert.

“Az első este a Fenerbahce – Basket Landes női Euroliga mérkőzést néztük meg. A második nap előbb a Darüşşafaka sportegyesülethez, ahol a vezetőkkel beszélgethettünk, majd a Fenerbahce férfi csapatához látogattunk el. Ott a létesítményt jártuk be és este egy férfi Euroliga mérkőzésre is meghívtak minket. A Fener-nél ezen felül a férfi U18-as csapatuk és a női Euroligás gárda edzését is megtekinthettük. A harmadik napon a férfi Euroliga bajnokát az Anadolu Efes-t látogattuk meg, ahol kötetlenebb beszélgetésre került sor a szakemberekkel. Még aznap az Emlak Konut sportegyesület is fogadott minket. A legnagyobb török építőipari cég áll mögöttük, női és férfi csapatokat is versenyeztetnek. Ez egy non-profit szervezet. Az U18-as leány és fiú csapat edzését követhettük és utána a kiválasztási rendszerükről tartottak egy beszélgetést. Az utolsó napon a Besiktas-nál került sor hasonló programra. Azzal kiegészítve, hogy egy férfi bajnoki mérkőzést is megnéztünk.” – foglalta össze a törökországi programot a Soproni Darazsak Sportakadémia edzője.

Adódik a kérdés, hogy a törökországi túra milyen tapasztalatokat adott.

A klubok munkáján keresztül láttunk bele abba, hogy milyen rendszerben, például milyen sebességgel dolgoznak a játékosok. Náluk U14-ben is tiltják a pick and roll-t. Ez teljesen párhuzamban áll az FECC (FIBA Europe Coaching Certificate) elveivel és azzal, amit én is edzőként vallok. A rendszerüknek a sajátossága, hogy U11-U12-ben egyáltalán nem koncentrálnak az eredményekre. Alapképzést adnak a gyerekeknek. Nyilván a nagy merítési lehetőségek miatt könnyebb megtalálni a tehetségeket. Ami nagyon szimpatikus, hogy például az Anadolu Efes-nél, ha egy gyerek nem felel meg az elvárásoknak, akkor nem engedik el a kezét, hanem tovább irányítják olyan csapathoz, ahol lehetőséget kaphat és nyomon követik a teljesítményét. Ami leginkább megfogott, az a nagy kluboknál látható hihetetlen szervezettség, profizmus, ami egészen a legkisebb szervezeti egységekig lebontva jellemző ott.

– foglalta össze benyomásait Kaltenecker András.

A FIBA Europe Coaching Certificate (FECC) edzőképző programjában is részt vesz Kaltenecker András, akinek át is adtuk a szót, hogy egy kis betekintést engedjen a képzés hátterébe.

A FECC egy hároméves program. Európában az egyik legmagasabb edzői képesítést lehet megszerezni. Intenzív a kurzus. Most a második évben vagyok. Minden alkalommal a képzés során workshopokra, előadásokra kerül sor délelőtt és délután. Pályán is tartanak előadásokat. Ott vagy a játékos szerepet töltöd be vagy kívülről nézed és jegyzetelsz alatta. A workshopok alkalmával sokszínű feladatok vannak, legutóbb mérkőzést elemeztünk. Nekem az oroszokra kellett felkészülni olyan szempontból, hogy a szlovén válogatott edzője voltam. Olyan helyzetet szimuláltunk, mely során a mérkőzés előtti megbeszélést tartottuk. Feladtunk volt az ellenfél tehetséges játékosait, illetve a támadását és a védekezését scoutolni. Azt kellett vázolni, hogy ez ellen milyen szisztémát képzelnék el. A végén ezt egy összefoglaló beszéddel adták elő a résztvevők. Minden szettre hat perc volt, ezt az időkeretet nem lehetett átlépni. A második évet is sikerrel vettem. Izgatottan várom a harmadik évet, ahol eldől minden. A diplomamunkára később adnak egy feladatot, amit négy-öt hónapunk lesz megírni. Ez adja a jegyek 50%-át. Az utolsó évben a fiú U20-as Európa-bajnokság alkalmával még lesz egy egyhetes programunk, ahol három nap gyakorlatra kerül sor. Ez a taktikai részre összpontosít majd, az 5:5 védekezési rendszerekkel ismerkedhetünk meg. Utána vizsgázunk a leadott anyagból és a diplomamunkánkat kell megvédeni angol nyelven.

– mutatta be a képzést a Soproni Darazsak Sportakadémia edzője, kiemelve, hogy a kosárlabda mellett táplálkozás, élettan, fizikai felkészítés, kommunikáció és pszichológia is a vizsgatárgyak között szerepel.

A FECC a kiemelkedő képzés mellett olyan szakmai kapcsolatokat hoz a résztvevőknek, amik messze túlmutatnak a nemzetközi szövetség által szervezett programokon.

“Én mindig azt szoktam mondani, hogy az igazán felbecsülhetetlen a hálózat és kapcsolati rendszer, ami hozzáadott értékként ezzel jár. Ha bármilyen gondod, problémád van, valahol elakadsz a kosárlabdában, Európában aktívan dolgozó, nemzetközi tapasztalattal rendelkező edzőktől tudunk kérdezni. A másik része, hogy azokkal a kollégákkal, akikkel együtt tanulunk, velük is ugyanilyen szinten kommunikálunk rendszeresen. Én is kérdeztem már más kollégáktól és felém is érkezett kérés. Egyáltalán az óriási lehetőség, hogy a kosárlabda tudást meg tudjuk osztani, beszélgethetünk, egy-egy problémát más nézőpontból láthatunk. Ezen felül egy-egy új feladatot is elleshetünk vagy azt láthatjuk, hogy más miként építi fel az edzését. Ez a része megfizethetetlen a FECC-nek.” – tette hozzá Kaltenecker András, aki nyáron csatlakozott a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai stábjához és az U15-ös csapat irányítását vette át.

“Én 15 évig fiú vonalon dolgoztam Kozármislenyben, illetve a Rátgéber Akadémiánál. Másabb a női vonal. Az U15-ös korosztályban az egyéni képzésre helyezzük a hangsúlyt. Ez is a feladatom, tehát a játékosok egyéni képzésének a menedzselése, illetve a modern kosárlabda szellemiség átadása a saját rendszerünkön belül. Nagyon lelkes fiatal sportolókkal dolgozhatok együtt. Van köztük jó pár olyan tehetséges játékos, akik a nem is olyan távoli jövőben magas szintre eljuthatnak. Egyelőre az alapképzésnél tartunk és erre helyezzük a fókuszt. Fizikálisan, technikailag és mentálisan is igyekszünk felkészíteni őket arra a szintre, amelyre el szeretnének jutni.” – mondta a feltörekvő szakember, akit arról is kérdeztünk, hogy milyen az Európában is kiemelkedő eredményeket elérő profi együttes árnyékában dolgozni.

Fotó: Pados Noel

Nem teherként élem meg, hanem lehetőségként. Ez volt az egyik ok, ami miatt váltottam. Tudom használni az olyan lehetőségeket, mint például az Euroliga csapat edzésének a követése. Az euroligás vezetőedzővel, másodedzővel, fizikális felkészítést végző szakemberrel napi szintű konzultációra van mód. Láthatom azt az irányvonalat, ahova el lehet juttatni a fiatalokat. Fantasztikus lehetőség, hiszen az infrastrukturális körülmények is adottak a jó munkához. A személyi oldalon pedig szerintem az az igazán jelentős, hogy 15-20 éve ugyanazok a vezetők dolgoznak és viszonylag fix az edzői stáb. Jó támogató közösséget ismertem meg az elmúlt három és fél hónapban, amióta itt vagyok.

– fogalmazott Kaltenecker András, mielőtt zárásul a Piros csoportra és a Sportdarázs-SMAFC együttesére kitért volna.

“Ez volt a másik ok, amiért Sopronba igazoltam. Ennek a csapatnak a vezetőedzője Giustino Altobelli, aki korábban a Famila Schio-nak volt a másodedzője. Hatalmas tudással rendelkezik és mindenki vágyik arra, hogy ilyen szakemberrel dolgozhasson. A csapat jelentősége elsősorban abban áll, hogy a fiatalokat beintegráljuk az A-csoport és a nemzetközi porondon szereplő csapat rendszerébe. Aki ezzel jól tud élni, azok könnyebben tudnak felfelé lépni. Elég Sitku Zsuzsannára, Kókai Patríciára, Molnárova Laurára és Erdélyiova Alexandrára gondolni. A 2003-2006-os korosztály alkotja döntően a keretet. Itt nem az eredmény elérése elsősorban a cél. Ha a Piros csoportot szeretnénk megnyerni, akkor a felnőtt csapattal dolgozó fiatalok minden meccsen játszanának. Elsősorban a játékosok fejlesztésén van a hangsúly és ezzel együtt azon, hogy a felnőtt együttes szakmai stábjával együtt dolgozva az akadémistákat be tudjuk integrálni az “A” csapathoz.”

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés