Hirdetés
Archivum

A legnagyobb európai bajnoki rangadó jön vasárnap: Kurszk – Jekatyerinburg:

:

Hirdetés

Vasárnap magyar idõ szerint 16 órától összecsap az orosz élvonalban az európai nõi kosaras mezõny két legerõsebb keretével dolgozó klubja, a Dinamo Kurszk és az UMMC Jekatyerinburg. A kurszki találkozó ugyan még semmirõl nem dönt, de a nagy presztízs és a világsztárok pikánssá teszik.

A két orosz élcsapatot még azok is ismerhetik, akik a sportág nemzetközi körforgását kevésbé követik. Jelen pillanatban szigorúan a játékoskereteket nézve ennél nagyobb európai rangadó nincs. Természetesen mindkét gárda veretlen hazája bajnokságában és jó eséllyel az alapszakasz végkimenetelét az egymás elleni eredmény dönti majd el.

Az Euroligában is veretlen mindkét fél hat fordulót követõen. A két csoportban ugyan ellentétes erényeket mutató riválisokkal találkoznak, de európai téren idén a Jekatyerinburg eddig sokkal meggyõzõbb. A bourges-i hosszabbítást leszámítva mindenhol hengerelnek. Ezzel szemben a Kurszk hat meccsébõl ötöt egyszámjegyû különbséggel nyert. Igaz, azt is hozzá kell tenni, hogy ahhoz is nagyon komoly koncentráció és figyelem szükséges, hogy a szoros végjátékokból rendre gyõztesen jöjjenek ki. Három olyan egylabdás meccsük volt, ahol az utolsó 50 másodpercben szerezték a gyõztes találatot.

A bajnokságot tekintve brutális számokkal találkozunk. Ha ilyen mutatót vizsgálnának, akkor vélhetõen nõi kosaras rekord lenne, hogy egy csapat nyolc lejátszott tétmeccs után hazájában 100 szerzett pont felett átlagol. Ezt a Jekatyerinburg megteszi. Egészen pontosan 100,6-os az átlaguk. Náluk elv, hogy két-három évente felfrissítik a keretet. Ennek célja, hogy a motiváció, a sikeréhség mindig megmaradjon. Ez idén extrán jól sikerült, hiszen Kayla McBride és Courtney Vandersloot kiválóan szállt be. A korábbról maradt Griner, Torrens, Meesseman trió pedig nagy kedvvel játszik. Lehetne oldalakon át sorolni a statisztikákat, de ha annak az okát keressük, hogy az idei Jekatyerinburg miért ennyire extra, akkor azt valahol itt találjuk meg.

A Kurszk esetében Breanna Stewart megszerzése került a figyelem középpontjába. Stewart igazolja is klasszisát. A bajnokságban 20 pont feletti átlaga van, míg az Euroligában az elmúlt három hétben a Fenerbahce és a Salamanca ellen is a nevéhez fûzõdött az utolsó támadásnál a gyõztes találat. Ez azt mutatja, hogy érzi és felvállalja annak súlyát, hogy neki kell a döntõ dobásokat szállítani. Bár messze nem volt akkora felhajtás az érkezése körül, de Tina Charles legalább ekkora, ha nem nagyobb erõsítés a Kurszk számára. Domináns, ponterõs játéka, lepattanói új szintre emelték a keretüket magas posztokon. A két új klasszis érezhetõen húzza magával Sonja Petrovicot, aki szintén legjobb oroszországi szezonját szállítja.

A statisztikákat nézve inkább az Euroligás számokat érdemes összehasonlítani. A Jekatyerinburg esetében brutális, hogy a bajnokságban 63%, az Euroligában 51.7% a mezõnymutatójuk a duplákat tekintve. A Kurszknál otthon ez 55%, viszont nemzetközi porondon csak 42.4%. A Jekatyerinburg triplamutatója mindkét sorozatban átlépi a 40%-ot, a Kurszk esetében ezt a határt egyik ligában sem éri el. A lepattanók terén a Jekatyerinburg mindenhol meccsenkénti 40-es átlag felett mozog. A Kurszk a bajnokságban ezt átlépi, de nemzetközi szinten már nem teszi meg. A gólpasszok terén a Jekatyerinburg mindkét szériában 23-as átlag felett jár. A Kurszk a bajnokságban 24-es mutatóval bír, de az Euroligában csak 17.9-essel. Az eladott labdák terén a Jekatyerinburg számai egy kicsit megugrottak a válogatott szünet óta. Az Euroligában 15-re nõtt az átlaguk, a bajnokságban pedig 13.9-re. Egyedül ebben jobb a Kurszk. A bajnokságban 12.6, az Euroligában 11.5 a mutató a statisztikai lapjukon.

Nehéz jósolni, hiszen ilyen sztárok esetében bárkinek elsülhet a keze, ami alapjaiban felülír minden összehasonlítást. Az biztos, hogy az Euroligában a Jekatyerinburg lényegesen jobb benyomást tett eddig. Ugyanakkor ilyen szintû kihívással még nem találkoztak. A Bourges és a bajnokságban az Orenburg tudott velük élesebb meccset kialakítani. Mindkét gárda kemény védekezéssel és extra palánk alatti teljesítménnyel rukkolt elõ. A Kurszk esetében is az lesz a nagy kérdés, hogy Stewart, Charles és Petrovic mennyire tud érvényesülni. Ha nem tudnak, akkor lesz-e aki elõlép vezérré. Eddig ugyanis ilyen erényeket az idei keretükbõl más nem mutatott.

Hirdetés