Hirdetés
Archivum

A legnagyobb európai rangadó jön szombaton: Galatasaray-Fenerbahce:

:

Hirdetés

Szombaton Isztambulban bajnoki mérkõzésen az idei szezonban elõször csap össze a két török sztárcsapat a Galatasaray és a Fenerbahce. Óriási csatára van kilátás.

A válogatott szünet után nem sok ideje volt készülni a rangadóra a két török óriásnak, hiszen a kereteik csütörtök este álltak össze újra és szombaton már jön a presztízscsata újabb felvonása. Pikáns a helyzet, hiszen a két gárda másfél hét múlva az Euroligában is összecsap. A szezon elején már találkoztak egymással felek, éppen Allie Quigley vezetésével az Elnöki Kupa döntõjében 52-48-ra nyert a Fenerbahce. Abból azonban messzemenõ következtetést levonni nem szabad, hiszen a WNBA-bõl érkezõ légiósok azokban a napokban csatlakoztak be a közös munkába.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szezonkezdetre is rányomta a bélyegét Törökországban, hogy nagyon késõn álltak össze a játékoskeretek. A Fener kisebb veszteségekkel megúszta, hiszen az Euroligában mindössze egy veresége van, ráadásul az elsõ fordulós kurszki eredmény még teljes kerettel is benne volt a pakliban számukra. Emellett elveszítettek egy szoros végjátékot a bajnokságban, de ez is belefér. A Galatának két bajnoki veresége van idén, viszont ami igazán fájó számukra, hogy az Euroligában a Schio-tól és a Kassától is kikaptak. Ezek az elmaradt gyõzelmek pedig a végelszámolásnál nagyon hiányozhatnak.

Az elmúlt szezon végén a Galatasaray nagyot hajrázva szerezte meg a bajnoki címet, de azóta mindkét keret átalakult. Mivel mindkét együttes a Sopron Euroliga csoportjában szerepel, így korábban már nagy terjedelemben foglalkoztunk a két alakulat felállásával. A Galata inkább elmozdult abba az irányba, hogy kevesebb „nagy nevet” igazoltak, de egy kiegyensúlyozottabb keretben gondolkoztak. A Fener eközben továbbra is nagy egyéniségekkel dolgozik és nem csak a Final Four részvételre, de az Euroliga döntõjére is reális esély mutatkozik Quigley-ék számára. Ennek megfelelõen a bajnoki rangadón is valamivel esélyesebbnek tûnnek, a statisztikák is ezt támasztják alá.

Az eddig eltelt öt fordulóban a Fenerbahce meccsenként 81,4 pontot, 40,4 lepattanót és 21,8 gólpasszt átlagolt. A Galatasaray ezzel szemben 75,2 pontot, 31,4 lepattanót és 14,6 gólpasszt ért el átlagban. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy náluk Lynetta Kizer csak a válogatott szünetet megelõzõ hétvégén mutatkozott be. Abban biztosak lehetünk, hogy a Galata hazai pályán mindent meg fog tenni a gyõzelemért és fociból vett hasonlattal elve ez egy tipikus 6 pontos meccs számukra. Ha újabb vereséget szenvednek, az már olyan lépéshátrányt jelenthet a nagy riválissal szemben, amit nehezen lehetne ledolgozni. Ezzel szemben a gyõzelemükkel teljesen nyílt versenyfutást hozhatna a folytatás.

Hirdetés