Hirdetés
Archivum

A lengyel Artego Bydgoszcz ellen mutatkozik be az Európa Kupa rájátszásában a Szekszárd:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön megkezdõdik az Európa Kupa rájátszásának második fordulója. Bemutatkoznak a csoportkört követõen kiemelt együttesek is. Az Atomerõmû KSC Szekszárd a lengyel Artego Bydgoszcz gárdájával mérkõzik az oda-visszavágós kuparendszerû párharcban. Az elsõ meccset csütörtökön 18 órától rendezik Bydgoszcz városában.

Kiváló pozícióban zárta az Atomerõmû KSC Szekszárd az Európa Kupa csoportkörét. Zeljko Djokic együttese 5 gyõzelemmel és 1 vereséggel, +79-es pontkülönbséggel nyerte saját négyesét. A továbbjutó csapatok összesített tabelláján ezzel az elõkelõ 6. helyen végzett a magyar csapat. Sokszor kiemeltük azóta különbözõ összeállításainkban, hogy ennek jelentõsége elsõsorban abban rejlett, hogy az igen korai január eleji idõpontban, amikor rendkívül nehéz a téli szünet után formába lendülni, nem kellett nemzetközi tétmeccset vívni.

A Szekszárdot a jól sikerült csoportkör után a FIBA munkatársai is méltatták. Beszámoltunk arról, hogy az alapszakaszt követõ szubjektív erõsorrendjükben a szakírók a 4. helyre tették a teljes mezõnyt nézve Studer Ágneséket. Ezen felül Paul Nielsen szakírónál a csoportkör második ötösébe Erica McCall és Abby Bishop is bekerült. Mint ismert, McCall a második legmagasabb teljesítmény-index átlaggal zárt. Az átlagai 19.8 pont, 10.0 lepattanó és 2.2 gólpassz. Bishop ugyan csak négy meccsen szerepelt, ezeken viszont 22.5 pont, 9.0 gólpassz és 3.0 átlagot hozott össze. Az Atomerõmû KSC Szekszárd csapatszinten is minden mutatóban a mezõny elsõ harmadához tartozott a csoportmecsceket követõen.

Külön is érdemes kiemelni a csapat 75.4-es pontátlagát, ami a 11. legmagasabb volt. Azt is láthatjuk, hogy a Szekszárd a duplák terén remekelt. Itt 52.8%-al értékesítette a lehetõségeit, ezzel a rangsorban az 5. helyen zárva. A lepattanók terén kereken 41-es átlaggal a 11. legtöbbet gyûjtötte mérkõzésenként Zeljko Djokic együttese. A gólpasszokat nézve 20.5-ös átlaggal szintén top10-es lett a Magyar Kupa címvédõje. Szerzett labdák terén pedig 10.2-es átlaggal a nyolcadik. Érdemes hangsúlyozni azt is, hogy a KSC a tíz legkevesebb eladott labdát jegyzõ gárda között zárt.

Az Európa Kupa csoportkörét követõen a téli szünetben változott a szekszárdi keret. Nevena Jovanovic helyett Ivana Dojkic érkezett. Az eddigi három bajnoki meccs alapján még nem lehet felmérni, hogy ez a csere pontosan milyen hatással lesz a játékra. Erre választ éppen az elõttünk álló nemzetközi kupapárharc adhat. Egy biztos, hogy az év az eredményeket tekintve kifejezetten jól indult. A Szekszárd a bajnokságban két üldözõjét (PEAC, Csata) verte és érvényesítette a papírformát a BEAC otthonában is. Ezekkel az eredményekkel a riválisok botlásait ki tudta használni a KSC, hiszen sikerült visszaszerezni a tabellán a második helyet.

A munkát sérülések hátráltatták Szekszárdon. A svéd klasszis Frida Eldebrink a térdével bajlódik, míg Abby Bishop Kiss Virággal ütközött. A TEOL.hu beszámolójából tudjuk, hogy a szeme bevérzett és szédülésre panaszkodott. Az ausztrál magas játékos a BEAC ellen nem is lépett pályára. Bishop játékára Lengyelországban nagy szükség lenne. Folytatva decemberi extra játékát 2019-et is csúcsformában kezdte. A PEAC és a Csata ellen is 20-20 pontot ért el. Eldebrink a Csata elleni rangadót hagyta ki, de elõtte Pécsett 24 ponttal a legeredményesebbnek bizonyult. Mellettük az idei találkozókról is ki kell emelni Erica McCall-t, aki mindhárom bajnokin elérte legalább a 14 pontot és 7 lepattanót. A magyar magból pedig a januári statisztikákat nézve Studer Ágnes ponterõs játéka a szembetûnõ.

Múlt heti ellenfélnézõ összeállításunkban az Artego Bydgoszcz alakulatát bemutattuk. A lengyelek azóta lejátszották hazájuk kupasorozatának hatos döntõjét. Itt kisebb meglepetésre nem jutottak a fináléba. A bajnokságban jelenleg 10 gyõzelemmel és 3 vereséggel rendelkeznek, amivel a tabella negyedik helyét foglalják el. Az Európa Kupa Keleti Konferenciájában a hazai rivális Gorzow, illetve a Södertälje és a Szpartak Moszkva gárdájával szerepeltek egy négyesben. Négy gyõzelemmel és két vereséggel zártak. A Gorzow-tól és a Szpartak Moszkvától kaptak ki egyszer-egyszer. Nem fértek be a nyolc kiemelt közé. A rájátszás elsõ körében a szekszárdiak által is jól ismert Nymburk-kal mérkõztek. A cseheket két magabiztos sikerrel ejtették ki. Már az elsõ meccsen eldönthették volna a továbbjutást, hiszen 15 ponttal is vezettek riválisuk otthonában. Onnan még faragott a hátrányából a Nymburk és 72-66-ra visszajöttek. A 93-66-os visszavágón azonban nem engedett felzárkózást ellenfelének a lengyel élcsapat.

A keretüket nézve egy magas szerkezetû alakulatról van szó, melyben két center dominál. Õk Ziomara Morrison és Dragana Stankoviæ. Morrison a bajnokságban 14.5 pont, 6.3 lepattanó, az Európa Kupában pedig 13.1 pont, 6.5 lepattanó átlaggal rendelkezik. A hazánkban is jól ismert Stankoviæ eközben a bajnokságban 13.8 pont, 8.2 lepattanó, az EK-ban pedig 14 pont, 9.9 lepattanó átlagot hozott össze. Ez a felállás az igazán nagy fegyverük, hiszen az Európa Kupa szintjén a festékben a mezõny egy jelentõs része zavarba hozható. Nem Stankoviæ az egyetlen, aki megfordult Magyarországon. Itt pattogtat a Gyõrbõl ismert Tamara Radocaj. A szerb irányító 20 perces játékosnak számít náluk.

Ki kell még emelni a honosított veterán amerikai irányítójukat Julie McBride-ot, aki szíve-lelke és szellemi vezére ennek a gárdának. A 36 éves klasszis a bajnokságban 10.1 pont, 6.6 gólpassz, míg a nemzetközi porondon 7.4 pont és 7.8 gólpassz átlagot hozott össze. A lengyel magot nézve két meghatározó veterán válogatottjuk van a 186 cm magas erõcsatár Agnieszka Szott-Hejmej és 180 cm magas bedobó El¿bieta Miêdzik személyében. A téli átigazolási piacról a kettes, hármas poszton bevethetõ Alexis Hornbuckle megszerzésével erõsítettek. Eddig két-két bajnoki és Európa Kupa meccsen játszott. Ha sikerül beépíteni, tõle ponterõs teljesítmény várható.

Összességében egy nagyon komoly erõpróba elõtt áll az Atomerõmû KSC Szekszárd. Ahogy a fenti részletes összeállításból is kiderül, sok tekintetben egy hasonló szerkezetû és hasonló erényeket mutató riválissal mérkõznek a mieink. Amennyiben teljes kerettel, például a Nymburk otthonában látott szervezett, átütõ erejû támadójátékkal és a megszokott magas szintû védekezéssel tud elõrukkolni Zeljko Djokic együttese, akkor esélyes.

Hirdetés