Hirdetés
Archivum

A Litvánia elleni nyolcaddöntõre hangolva:

:

Hirdetés

Kedden 18 órától a házigazda Litvánia ellen vív nyolcaddöntõt a magyar válogatott Kaunasban az U16-os A-divíziós Európa-bajnokságon. Részletes beharangozó a találkozóhoz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A kaunasi U16-os Európa-bajnokság az eddigi legfontosabb játéknapjához érkezik kedden. A nyolcaddöntõk után válik ketté a mezõny. A keresztjáték során az „A” és a „B”, illetve a „C” és a „D” csoportok csapatai játszanak keresztbe. A párharcok gyõztesei az 1-8. helyért folytatják szerdától, míg a találkozókat elveszítõ válogatottak a 9-16. helyért mérkõzhetnek. Egy siker tehát az A-divíziós tagságot már a torna ezen korai szakaszában bebiztosítaná. Nem véletlen, hogy a jelenlegi lebonyolításban minden FIBA tornán a szakemberek ezt a napot tekintik a fordulópontnak.

A magyar válogatott összességében elégedett lehet a csoportkörrel. Bár az U16-os korosztályban nem feltétlenül lehet olyan mértékben támaszkodni a statisztikára, mint az idõsebb versenyzõ csapatok esetében. Az azonban sokat elmond az erõviszonyokról, hogy a legtöbb fontos statisztikai mutatóban válogatottunk a mezõny elsõ feléhez, a nyolc legjobb alakulat közé tartozik. Egyedül a lepattanók tekintetében van egy kisebb lépéshátrány az élbolyhoz képest, de ezzel elõzetesen is számolhattunk.

Ha a statisztikákat jobban megnézzük, akkor látható, hogy támadásban eddig stabil válogatottunk. Külön kiemelendõ, hogy a mezõnyszázalékot tekintve mindössze a spanyol, olasz, francia, orosz négyes elõz meg minket. Az U16-os korosztályban három meccs után a 36.6%-os mutató 63.7 pontot átlagolva, kifejezetten jónak nevezhetõ. Ha ehhez hozzávesszük a gólpasszok magas számát, kereken 18-as csapatunk átlaga, akkor különösen elmondható: kiválóan mûködik az eltervezett játék. Ez legalább annyira a szakmai stáb dicsérete is. Elõzetesen egy mozgékony, gyors, a középtávoli helyzeteket jól értékesítõ játékban bízhattunk és ezt hatékonyan megvalósítják a lányok.

A védekezés terén is kifejezetten szervezett teljesítményt láthatunk. Átlagban mindössze kicsivel több, mint 62 pontot kapott a három meccsén válogatottunk. Emellett átlagban 11.7 szerzett labdája van a magyar csapatnak és a gyorsindításból meccsenként 13.3 pontot értek el a lányok. Szintén azt mutatva, hogy a tervezett magas ritmusú játékot sikerül megvalósítani. Érdemes jobban megvizsgálni a lepattanókat. Ezek összesített számát tekintve a 10. helyen áll a 16-os mezõnyben válogatottunk. Ugyanakkor kiemelkedõen magas a játékunkban a támadólepattanók száma. Egészen pontosan három meccsen 16-ot átlagoltak a mieink, ami a negyedik legmagasabb. Nem véletlen, hogy a meccsenként 13-as átlaggal a második esélybõl elért pontokat tekintve is elõkelõ helyen állunk.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A nyolcaddöntõt tekintve hangsúlyozandó minden nagy torna örök igazsága: a házigazda ellen pályára lépni soha nem egyszerû feladat. Ez még akkor is igaz, ha az eddig látottak alapján a litván együttes nem hozott kiemelkedõ teljesítményt. Litvánia egyébként speciális helyzetben van, hiszen egy évvel ezelõtt Bourges-ban a 14., tehát kiesõ helyen zártak. Mivel ekkorra egy elõzetes együttmûködés keretében már eldõlt, hogy megrendezik ezt a tornát, így házigazdaként alanyi jogon maradtak a legmagasabb osztályban. Az elmúlt esztendõben látott csapatukból heten visszatértek az idei évre is. Ez azt jelenti, hogy a korosztályban egyértelmûen egy rutinosabbnak számító keretet vonultatnak fel.

A tapasztaltabb játékosok ellenére a csoportkörrel nem lehetnek maradéktalanul elégedettek. Dánia legyõzése papírforma volt, ahogy a vereségük Oroszországtól is. Az azonban, hogy az oroszok mögötti második helyrõl döntõ rangadót elbukták a németekkel szemben, mindenképpen a kellemetlenebb meglepetés kategória számukra. A litvánoknál Simona Visockaite kiemelkedõ egyéni teljesítménye került a címlapokra. Egészen pontosan 23.3-as VAL-értéket átlagol, ami a teljes mezõnyt tekintve a legmagasabb. A 186 cm magas center 11 pontos, 14 lepattanós átlaga önmagáért beszél. Az alfája és az omegája a hazaiak támadójátékának. Egy csapat életében rengeteget jelent, ha van egy ilyen domináns magas játékosa. Vélhetõen az egyik döntõ momentum lesz, hogy mennyire tudjuk semlegesíteni.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Visockaite extra teljesítménye mellé a külsõ sorból Audrone Zdaneviciute csatlakozik, aki kereken 12 pontos átlaggal rendelkezik. A 168 cm magas játékos esetében a védekezését is ki kell emelni, meccsenként 4.7 szerzett labdája van, ami rendkívül magas szám. A litvánok játékára általánosságban is igaz, hogy rendkívül kellemetlen stílusú a védekezésük. A dánok például egész meccsen nem tudták felvenni ellenük a ritmust, de az oroszok és a németek is sokáig szenvedtek. Érdekesség, hogy a csapatstatisztikákat tekintve a magyar és a litván együttes ugyannyi szerzett és eladott labdával rendelkezik a csoportkör után. A lepattanókat is nagyjából hasonlóan szedi a két gárda. Viszont a mezõnyszázalékunk lényegesen jobb és a kétszer annyi gólpassz is önmagáért beszél.

Az elõbbiekben kiemelt pontos, jó ritmusú támadójátékkal, illetve az eddig megismert stabil védekezéssel zavarba hozható riválisunk. Egészen biztosan magas hõfokú meccsre készülhettünk a hazaiak ellen. Ugyanakkor a magyar válogatott az elmúlt két mérkõzésén az erényeit maximálisan érvényre juttatta és ezek alapján önbizalommal telve várhatjuk a folytatást.

Hirdetés