Hirdetés
Archivum

A litvánok a fehéroroszoknak sem kegyelmeztek:

:

Hirdetés

A negyedik negyed elején a törökök még 11 ponttal vezettek a britek ellen, de az utolsó percre Tom Maher tanítványai 2 pontra zárkóztak fel. A végjátékban a török együttes rutinja és higgadt büntetõzése döntött. A gyenge napot kifogó csehek nem tudták megnehezíteni az orosz válogatott életét. A litvánok pedig a negyedik negyedben múlták felül a fehérorosz együttest. Összefoglaló szombatról.


NYILATKOZATOK     FOTÓK

EB 2011 – Középdöntõ – E-csoport

A britek a törököket is megszorongatták

Két olyan csapat csatázott a brit-török mérkõzésen, amelyeknek már csak halvány matematikai esélyük volt a csoport elsõ négy helyének megszerzésére. Ugyanakkor mindkét gárda úgy várhatta a feldobást, hogy az elõzõ fellépése során egy magasabban jegyzett ellenfelet szorongatott meg.

A britek szokásos stílusukban kezdték a mérkõzést és ezzel teljesen kizökkentették a törököket, akik 4 percig nem is találtak a gyûrûbe. Ezalatt Tom Maher tanítványai 5-0-ra elléptek. A negyed második felében ritmust váltottak a törökök és Yilmaz vezetésével nemcsak fordítottak, de a kisszünetre 15-17-re a vezetést is átvették. A második szakaszban fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a szünet elõtti percekben Ceyhu Yildizoglu együttese került lépéselõnybe, amikor 27-33-ra szakadtak el a riválisuktól.

A harmadik negyed elején Yilmazék 12 ponttal is megléptek, de a britek nem adták olcsón a gyõzelmet, a játékréz végére 5 egységre faragták a differenciát. A negyedik negyedben ismét 10 pont környékére hízott a különbség, de ekkor a britek még tudtak újítani. A negyedik etap második felében 42-53-ról a negyed vége elõtt 1 perccel 55-57-re jött fel Tom Maher válogatottja. Az utolsó percben nagy büntetõpárbaj alakult ki, de ekkor Ivegin, Nevlin és Vardarli is higgadt tudott maradni, melynek köszönhetõen a törökök 7 ponttal behúzták a gyõzelmet.

A gyõztes csapat legjobbja a 18 pontos Yilmaz volt.

Eredmény

Nagy-Britannia – Törökország 57-64 (15-17, 12-16, 13-12, 17-19)


A cseheknek semmi sem sikerült

Az eddig veretlenül menetelõ csehek és a vergõdõ oroszok csaptak össze a szombati játéknap második mérkõzésén. Az oroszoknak a korábbi botlásaik miatt gyõzniük kellett…
 

Vannak olyan mérkõzések, amelyekrõl nem lehet mit írni, mert a két csapatot aznap nem lehet egy lapon említeni. Ezen a délutánon is ez történt. A csehek olyan szinten gyenge napot fogtak ki, hogy gyakorlatilag 5 perc után, amikor 10-2-re vezettek az oroszok, gyõztest lehetett volna hirdetni. Lubor Blazek együttesének semmi sem jött össze, a szünetben pedig már 38-22-es elõnyben voltak Stepanováék.

Természetesen a félidei nagy különbséghez az is kellett, hogy az oroszok a korábbi mérkõzéseikkel ellentétben sokkal jobban támadjanak, magasabb ritmusban játszanak és pontosabban célozzanak.

Ilyen mérkõzéseken kulcskérdés, hogy a harmadik negyed elejét a jelentõs hátrányban lévõ együttes meg tudja-e fogni. A csehek nem tudták és a különbség 20 pont felett állandósult. Az álmosító hangulatú rangadón a negyedik szakasz tartogatott némi izgalmat.

A világbajnoki ezüstérmes az utolsó 8 percben elkezdett felszabadultan kosárlabdázni, hibák szintjén az orosz együttes pedig lesüllyedt ellefeléhez és ezzel a negyedik szakaszban 58-40 után 63-55-re szépítettek Elhotováék. Ennél kisebb különbséget azonban már nem jegyezhettünk fel, a vége 69-55 lett. A gyõztes csapat legeredményesebbjének a 16 pontos Danilochkina bizonyult.


Eredmény

Oroszország – Csehország 69-55 (16-9, 22-13, 13-9, 18-24)


A litvánok a fehéroroszoknak sem kegyelmeztek

Az eddig némileg várakozáson felül szereplõ litván együttesre talán az eddigi legkomolyabb erõpróba várt, a fehérorosz válogatott. Szoros negyeddel indult a rangadó. Az elsõ 10 percben támadásban egyik csapat sem villogott, sajnos ezúttal is inkább a rossz dobóforma miatt és nem a jó védekezésnek köszönhetõen. Az elsõ szakasz végén 13-12 állt az eredményjelzõn. A második etapban a litvánok rendezték a soraikat és a szünetre 29-21-re megléptek.

A harmadik negyedben 41-31-nél a 10 pontot is elérte a differencia, de a fehéroroszok nem adták fel. Anufryienka és Snytsina dobásai is beestek a játékrész hajrájában, amivel 44-38-ra zárkóztak fel Anatolij Bujalszki tanítványai. Semleges szurkolóként nagyon örülhettek ennek a felzárkózásnak, mert izgalmas negyedik negyednek néztünk elébe. Sajnos ez csak félig valósult meg, 7 perccel a lefújás elõtt 46-42-re még megközelítették ellenfelüket a fehéroroszok, de ezt követõen gyorsan eldõlt a csata. 5 perccel a lefújás elõtt már újra 10 ponttal vezettek a litvánok.

Marchankáék erõltették a triplákat, hogy közelebb kerüljenek riválisukhoz, de 24 kísérletükbõl csak 4 talált utat a gyûrûbe. Ezúttal a mindössze 15 percet pályán töltõ és ez idõ alatt 2 pontot szerzõ Leuchanka sem tudott segíteni a világbajnoki negyedik helyezetten. A litvánok az utolsó percben egy tétnélküli mérkõzésszituációban még bevágtak egy triplát és egy könnyû ziccert, így lett 18 pont közte. A gyõztes csapatból ki kell emelni a dupla-duplát elérõ Linkeviciene játékát.


Eredmény

 

Litvánia – Fehéroroszország 68-50 (13-12, 16-9, 15-17, 24-12)

A mai eredmények azt jelentették, hogy hétfõn Fehéroroszország és Törökország egymás között döntheti el a negyedik továbbjutást érõ hely sorsát.

Az E-csoport állása
1. Litvánia 4/0 8
2. Csehország 3/1 7
3. Oroszország 2/2 6
4. Fehéroroszország 2/2 6
5. Törökország 1/3 5
6. Nagy-Britannia 0/4 4

Hirdetés