Hirdetés
Magyarország

A Ludovika-FCSM Csata nemzetközi debütálására készülve – Tursics Krisztiánt kérdeztük:

:

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés

Pénteken este 20 óra 30 perctől fogadja az Európa Kupa selejtező párharc első mérkőzésén a Ludovika-FCSM Csata a svéd A3 Basket Umea együttesét. A találkozóra való ráhangolódásként Tursics Krisztián vezetőedzőt kérdeztük a csapatépítésről és a felkészülésről.

Milyennek értékeled a nyári játékosmozgásokat? Az elképzeléseid szerint alakultak az igazolások?

A magyar mag úgy alakult, ahogy szerettem volna. Kiváló felkészülést végeztük a magyar állománnyal. A két rutinos játékos megérkezése, beilleszkedése zökkenőmentes volt és nagyon jól dolgoznak. A fiatal játékosok, akik megkapják a bizalmat, felvették a ritmust és a fonalat. Ilyen szempontból jól állunk.

Kellett bármit változtatni a felkészülésen az Európa Kupa selejtező miatt?

Volt egy hathetes ciklusunk, amit végig vittünk és meg tudtunk csinálni az edzőmeccsekkel kiegészítve. Megterveztük a kupahatet, hogy mikor milyen feladatunk lesz. A felkészülés elejétől igyekeztünk készülni arra, hogyan fogjuk csinálni a meccseket, edzéseket. Most ehhez kellett alkalmazkodni. Kíváncsian várom, hogy ez a magyar, fiatal csapat hogy fog reagálni erre a három hét alatt lejátszásra kerülő hatmeccses kihívásra.

Nekem laikusként az tűnik a legnagyobb kihívásnak, hogy szeptember 24-re kellene olyan szintre felhozni a csapatot, mint a téli vagy tavaszi csúcsidőszakban.

Igen, de akik a kupában benne vannak, azoknak számolni kell a formaidőzítéssel, azzal, hogy a csúcsteljesítményt a szezon elején is produkálni kell. Nincs idő decemberig várni és időzítgetni a formát. Az Európa Kupában ez a párharc kvalifikál, de a magyar bajnokságban is már olyan fontos mérkőzések jönnek a legelején, amivel komoly hendikepbe kerülhetünk, ha nem tudunk győzelmeket elérni. Rögtön az elején 100%-os teljesítményt kell nyújtanunk.

Tudom, hogy ilyenkor a számszerű eredmény másodlagos, de öt felkészülési mérkőzést vívtatok és mindegyiket megnyertétek. Hogy értékeled ezeket a találkozókat? Látható volt időarányosan a fejlődési ív?

Öt mérkőzés nagyon sok mindenre választ ad. Az új játékosok beépültek, a fiatalok tapasztalatot szereztek és világos képet kaptunk arról, hogyan fogjuk a bajokságban a rotációt csinálni és mik azok hiányosságok, amikkel a közeljövőben foglalkoznunk kell.

Közel sem voltak tökéletesek az edzőmérkőzéseken nyújtott teljesítményeink. Ahogy te is említetted, a számszerű eredmény kicsit sem számít, hanem az, hogy mik azok, amiket jól csináltunk és milyen szegmensekben tudunk javulni. Az teljesen világos képet mutatott, hogy miben kell fejlődni.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Adódik is a kérdés, miben kell fejlődni?

Ha valaki kicsit böngészi a statisztikai lapokat, akkor azokból néhány nem kulisszatitok adatot ki lehet emelni. Nyilván az eladott labdákkal voltak problémáink. Végül 15 felett lett az átlag és ebben mindenképpen fejlődni kell, mert az nagyon sok. Ez minden alkalommal visszatérő probléma volt. Tapasztaltunk hiányosságokat a lepattanózásban. Ebben a két szegmensben előrébb kell lépnünk, ha szeretnénk valamit elérni. Akár most a kupamérkőzésen, akár a bajnokságban.

Karakterében milyen csapat formálódott a tavalyihoz képest?

Kicsit más jellegű azzal, hogy rutinos játékosok csatlakoztak és van tapasztalat most már a keretben. Tavaly nagyon kevés volt a rutin és az olyan játékos, akinek bármiféle nemzetközi vagy egyáltalán hosszabb távú tapasztalata volt. Most ez megvan és sokat lendít az egységen.

Bővült a rotációnk. Sokszor belecsúsztunk abba a nehézségbe, hogy hét emberrel lejátszottuk a meccseket. Ez most egyik edzőmérkőzésen sem volt így. Majdnem mindig 10 főt tudtunk forgatni, ebben is változtattunk a tavalyi évhez képest. Mélyebben próbáljuk a csapatot rotálni, mint az előző szezonban.

Mennyiben van ott a fejekben, hogy a pénteki egy történelmi meccs lesz? Talán úgy pontosabb, hogy ki lehet zárni a körülményeket és úgy hangolódni rá, mint egy átlagos mérkőzésre? 

Átlagosnak semmiképp nem nevezném. Bármennyire is szeretnénk, nem tudunk a jelentősége mellett elmenni. Budapest a főváros és három éven belül eljutottunk egy olyan szintre, hogy mi már nemzetközi mérkőzést játszhatunk. Ez az egész klub, a stáb, a játékosok számára hihetetlen nagy élmény.

Látom, hogy mennyire várják a mérkőzést és amúgy is milyen várakozás van itt a budapesti kosárlabdában, hogy végre nemzetközi mérkőzést láthatnak az arénában. Kíváncsian várom, mert egy nagyon jó propagandája a kosárlabdának, hogy visszatért egy budapesti csapat a nemzetközi körforgásba. Bízom benne, hogy ezt pozitívam meg tudjuk élni és tudunk jó mérkőzést játszani.

A svéd csapatról milyen információid vannak?

A visszamenő éveket tudtuk feltérképezni, hogy milyen szisztematika mentén dolgoznak. Azt látni kell, hogy minden évben négy légióst foglalkoztattak. Ez most sem lesz másként. Próbáltuk felmérni az ellenfelünket, hogy miben lehetnek erősek. A két amerikai hátvéd brutális tapasztalattal kiváló játékerőt képvisel. Nem beszélve a két belső pozícióban szereplő légiósukról, ahol szintén nem gyengék. Ez egészül ki a svédekkel.

Komplex csapat az Umea és teljesen más inger lesz a lányoknak, hogy egy nemzetközi mérkőzésen ilyen ellenfelet fogadunk. Ezt az élményt mindenképpen meg kell tapasztalni és fel kell használni a jövőben.

Újonc csapatként nem voltatok kiemeltek a sorsolásnál, így a visszavágó lesz idegenben. Kell ezzel számolgatni bármit a mérkőzés előtt?

Nekünk minden új és teljesen mindegy, hogy hol játszunk. Amit az előbb mondtam, kamatoztatni kell a meccset, hogy tanuljunk belőle. Nyilván minden csapat szeretné egy ilyen helyzetben a második meccset otthon játszani, de a mi helyzetünkben jelenleg teljesen mindegy. Meg leszek elégedve, ha az eddig gyakoroltakat viszont fogom látni és mindenki megpróbál magából 100%-ot kihozni, akkor nem lesz problémánk és teljesen mindegy melyik mérkőzés hol van.

Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika-FCSM Csata

Hirdetés