Hirdetés
Magyarország

A Lyon-t fogadja az Euroligában a Sopron:

:

Hirdetés

Szerdán 18 órától a női kosárlabda Euroliga 11. fordulójában a Sopron Basket vendége a francia bajnoki címvédő Lyon lesz.

Múlt héten kulcsfontosságú győzelmet aratott a Sopron Basket a Girona ellen. A Fenerbahce és a Lattes Montpellier mögött kifejezetten nyílt a csoport. A Sopron és a Kurszk az 5-6. helyen 4/6-os mutatóval áll 10 lejátszott mérkőzés után, míg a negyedik Lyon 5/5-ös mérleget tudhat magáénak. A franciák a 6/4-es mérleggel harmadik Schio-t verték legutóbb.

A két csapat a novemberi válogatott szünetet megelőző fordulóban csapott össze. Sok tekintetben egy nagyon furcsa meccs volt. Emlékezhetünk, hogy a Lyon rossz formában kezdte az évet és ennek egyik mélypontja a Sopron elleni első félidőre esett, ahol egyáltalán nem találtak fogást a mieink remek védekezésén. A harmadik negyedben már 19 ponttal ment a Sopron, amivel felcsillant a remény egy előzetesen nem kalkulált idegenbeli bravúrra. Az utolsó 15 percre viszont fizikálisan gödörbe került a Sopron és klasszis villanásokkal fordítottak a hazaiak.

A novemberi meccsből olyan szempontból messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, hogy mindkét oldalon akadtak hiányzók. A Sopron ekkor Briann January nélkül szerepelt és nem volt a keret tagja Candice Dupree. Ezért is nagy szó, hogy ennyire közel került a bravúr esélye. A Lyon-nál Julie Allemand és Alysha Clark nem játszott. Még december végén a két ünnep közötti kisebb francia bajnoki szünetben érkezett meg Clark, aki ott folytatta, ahol tavasszal a bajnoki menetelésnél abbahagyta. A Girona 65-63-as legyőzésekor 18 pontot elérve vezette győzelemre a csapatát. A Schio ellen pedig 15 egységig jutott. Ekkor 85-48-ra nyertek a franciák. Sok kérdés felmerült, hogy Marine Johannes oldalán milyen szerepe Clark-nak, de eddig működik a kémia.

A Sopron számára a Girona elleni siker alkalmával a legfontosabb visszajelzés, hogy 30 percen át tökéletes működött a támadás és a védekezés. Ezt nem lehet így kívülről egyértelműen megítélni, de a jelenlegi felállásnak közel a maximumához járhatott játékban Gáspár Dávid együttese. Az utolsó pár percbe fordulva megtört ez a ritmus, de azzal, hogy az egymás elleni összevetés tekintetében megmaradt a kedvező eredmény, minden célját elérte a Sopron. Az, hogy a spanyol bajnoki címvédő ellen több szerzett labda, több gólpassz, több gyorsindtásos pont született a mieink részéről, önmagáért beszél. Ráadásul 20 eladott labdájuk volt a spanyoloknak. Ha a záró szakasz kisebb hullámvölgyének időtartamát egy kicsit tudja csökkenteni a Sopron, akkor az utolsó négy fordulóban bárki ellen lehet esély.

A Lyon erős kerete a sportág hívei számára jól ismert. A francia válogatottból Marine Johannes és Helena Ciak meghatározóak, ahogy a Salagnac, Tanqueray, Badiane trió alkotta stabil hazai váz is. A légiósok tekintetében a kanadai center Michelle Plouffe, a belga irányító Julie Allemand és az előbb már kiemelt Alysha Clark komoly szint. Egészen vasárnap délutánig úgy nézett ki, hogy december vége és január egy kiemelkedő eredményességi fordulatot hozott. A Bourges otthonában viszont nagy vereséget szenvedtek. Elsősorban a játék képe miatt nyilatkoztak csalódottan: 20 eladott labdával zártak, amik után a Bourges 22 pontot ért el. Nem jöttek a tripláik, a 20-ból mindössze 3 lett sikeres és a lepattanócsatát is elveszítették. Tipikusan az a meccs formálódott, amire azt szoktuk írni, hogy az egyik fél a játék minden elemében a másik fölé kerekedett.

Természetesen egy bajnokiból nem szabad kiindulni és ha a Lyon-t szeretnénk feltérképezni, akkor inkább az elmúlt hetek extra győzelmeit kell méltatni. Ennek ellenére látható, hogy idegenben zavarba hozhatóak. A Sopron pedig az utóbbi időben, ebbe értve a Győr ellen magabiztosan hozott megyei presztízscsatát is, profi, higgadt teljesítménnyel megvalósította elképzeléseit, amire lehet építeni a folytatásban.

Fotó: Tóth Zsombor – Sopron Basket

Hirdetés