Hirdetés
Archivum

A magyar csapatok közül a PEAC szerdán kezdi az Európa Kupa rájátszását:

:

Hirdetés

Az öt magyar résztvevõbõl két együttesünk jutott az Európa Kupában a rájátszásba. Az összesített tabellán a harmadik helyen rangsorolva a veretlen UNIQA Euroleasing Sopron és 13. pozícióban PEAC-Pécs. A magyar résztvevõk közül szerdán este 18 órától a PEAC a Besiktas együttesét látja vendégül a nyolcaddöntõ elsõ felvonásán, csütörtök 19 órától pedig a Sopron Svédországban az Udominate Basket otthonában lép pályára. Beharangozónk elsõ részében a pécsi találkozót vezetjük fel.

Vegyes érzésekkel várhatja a PEAC-Pécs a Besiktas elleni mérkõzést. Ideális felkészülés mellett, legerõsebb összeállításában a pécsieknek jóval nagyobb esélyük lenne a bravúrra, mint egy évvel ezelõtt az akkor még kiemelkedõ lehetõségekkel bíró Dinamo Moszkva ellen. A probléma az, hogy messze van a PEAC felkészülése az ideálistól. Natalie Hurst játéka kérdéses, Raksányi Krisztina derékfájással, míg Nevena Jovanovic bokasérüléssel bajlódik. Kiss Virágra pedig továbbra sem számíthat a szakmai stáb. Ez pedig tovább szûkíti Zeljko Djokic variációs lehetõségeit, miközben pont ezen a területen lehetne esély a törökök ellen, akik a húzóembereket tekintve szintén elég szûkös kerettel rendelkeznek.

A Besiktas az elmúlt két évben nem szerepelt a FIBA Europe kupasorozataiban. A nõi kosárlabda szakosztály kisebb pénzügyi gondokkal küzdött, ami elsõsorban az anyaklub botrányaiból és az emiatt távozó szponzorok miatt adódott. Viszont ez az idõszak arra is jó volt a nõi kosárlabda csapatuk életében, hogy összegyûjtsék azokat a tehetségesebb török játékosokat, akiket a nagy négyes – a három Euroliga-klub, illetve az İstanbul Üniversitesi – nem vitt el, de még nemzetközi porondon úgy, ahogy bevethetõek lehetnek. Mellettük az idei évre ismét olyan légiósok érkeztek, akikkel komolyabb célokat lehet megfogalmazni.

A légiósok közül kiemelkedik a svédek klasszisa Frida Eldebrink, aki hat mérkõzésen 15.3 pontot, 5.7 gólpasszt és 5 lepattanót átlagolt. Szintén nem kell bemutatni az olvasóinknak a cseh Petra Kulichovát, aki bár túl van pályafutása csúcsán, de rutinjával és egyáltalán a magasságával még mindig tényezõ ebben a mezõnyben. A chilei Morrison a dél-amerikai versenysorozatokban végig extrát nyújtott. Neki egy európai kalandja volt, még két éve a Rivas Ecopolisnál, de a menedzsere nem feltétlenül azon meccsek alapján fogja a játékjogát eladni. Az biztos, hogy most lényegesen jobb számokat produkál. Valószínû, hogy túl nagy lépés volt a karrierjében az akkori igazolás. A negyedik légiós Jordan Hooper, aki elsõéves Európában. A WNBA-ben a bemutatkozó szezonjában 5.8 pontot és 2.4 gólpasszt jegyzett 19 perc alatt a Tulsa Shocknál.

Adódhat a kérdés: ezek után mégis miért írtuk a bevezetõben, hogy szûkös a keretük? Azért, mert az Európa Kupa statisztika igen torz. A fontos meccseket a fentebb felsorolt négy légióssal, illetve két török játékossal: a mezõny egyik nagy veteránjával a 38 éves Akkaya-val, illetve Esra Atacan-nal játszották végig. A csapat statisztikájukat a litván Kibirkstis-Vici és a Horizont Minszk elleni simább találkozók árnyalják egy kicsit. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a bajnokságban hullámzó a teljesítményük. Kisebb csapatoktól elszenvedett vereségek mellett a Fenerbahcét legyõzték.

Nehéz ebben a helyzetben mit írni, mert visszakanyarodva a kiinduló gondolathoz, kedvezõbb elõzményekkel még a bravúr sem lenne elérhetetlen a pécsieknek. Az ellenfél neve és múltja (1987 óta szerepelnek a FIBA Europe sorozataiban) nagyobb, mint a jelene. Ebben a helyzetben azonban egy szoros meccs kis különbségû gyõzelemmel jó eredmény lenne. Látszik, hogy a pécsi klub nagyon készül az estére: ingyenes belépés mellett ingyen sör, a mérkõzéshez kapcsolódó igényes kiadvány várja a nézõket. Remélhetõleg ez a felfokozott várakozás magával ragadja a pécsi lányokat is.

Hirdetés