Hirdetés
Európa

A magyar csapatok meghatározó légiósait is követhetjük az Eb-selejtezőkön:

:

Hirdetés

A 2023-as női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjének második “FIBA-ablakához” érkeztünk. Válogatottunk kulcsfontosságú meccsei mellett érdemes követni a magyar bajnokságban szereplő légiósokat.

Az A-csoportban Németország és Észak-Macedónia csapatában is követhetünk hazánkban szereplő játékost. A németeknél Ama Degbeon, a BKG PRIMA Natura Szigetszentmiklós klasszisa, míg a macedón együttesben Ilina Selcova, az NKA Universitas PEAC játékosa szerepel. A két csapat vasárnap egymás ellen játszik. Ez a sorozat halálcsoportja Belgiummal és Bosznia-Hercegovinával. Meglepetés lenne, ha bármely másik együttes beleszólna a végelszámolásnál.

A B-csoportban szerepel Ukrajna, melynek szövetségi kapitánya Srdjan Radulovic, a Soproni Darazsak Sportakadémia edzője. Az ukránok tavaly legyőzték 90-71-re Kijevben Franciaországot, így komoly lépéselőnybe kerültek a csoport első helyéért zajló küzdelemben. A háború ellenére reális továbbjutási esélyeik vannak. Meg is érdemelnék!

Az E-csoportban szerepel Szerbia és Horvátország. A címvédő szerbeknél Dragana Stankovic, a Sopron Basket centere a 12-es keretbe is bekerült. Ivana Katanić (NKA Universitas PEAC), Nadija Smailbegović (Vasas Akadémia) és Teodora Turudić (VBW CEKK Cegléd) a bő keret tagja volt a hétvégén. A horvátoknál Ana Vojtulek (E.ON ELTE BEAC) és Patricija Bura (VBW CEKK Cegléd) a kerettag hazánkból. Tavaly a szerbek nyertek Horvátországban. Itt Bulgária a harmadik tag, nekik beleszólásuk várhatóan nem lesz. Februárban a horvátok és a szerbek egymás ellen dönthetnek az első hely sorsáról.

A F-csoportban Montenegró keretét erősíti Sofija Živaljević, a PINKK Pécsi 424 irányítója. Itt szerepelne Milica Jovanovic a DVTK HUN-Therm sztárja is, de sérülés miatt nem állhat a csapat rendelkezésére. Az osztrákoknak sok beleszólásuk nem lesz. Csak az első jut ki ebből a trióból. Montenegró és Dánia egymás ellen fog dönteni.

A G-csoportban szerepelnek a britek, akik Cheridene Green szolgálataira számítottak volna, de kisebb sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot a DVTK centere. A H-csoportban pedig a szlovák csapatban Sabina Oroszova (SERCO UNI-Győr) játékát figyelhetjük. A szlovákok az olaszokkal futnak versenyt az első helyért, de ők a csoportmásodikak között is jó eséllyel pályáznak egy helyre.

Nem csak Európában van válogatott szünet, hanem a FIBA minden régiójában. Most zajlik Mexikóban a Centrobasket Women’s Championship, a Közép-Amerikai térség tornája, ahol Puerto Ricót erősíti Arella Guirantes. A torna a jövő évi Amerika-bajnokság kvalifikációs versenye. Arella Guirantes az esemény egyik sztárja a világbajnoki szereplése után.

Hirdetés