Hirdetés
Magyarország

A Magyar Kupa után a PEAC-ot fogadja a Sopron Basket:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Csütörtökön 18 órától pótolják Sopronban a 19. fordulóba kiírt Sopron Basket – NKA Universitas PEAC bajnoki mérkőzést. Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük a találkozóval kapcsolatos várakozásairól.

Február 24., csütörtök
18:00 Sopron Basket – NKA Universitas PEAC
Sopron, Novomatic Aréna
Játékvezetők: Földházi Tamás Péter, Papp Péter, Frányó Péter (Forrai Sámuel)

Idén biztosan lett volna játék közvetlenül a Magyar Kupa után, hiszen, ha nincsenek halasztások a Covid miatt, akkor most Euroliga negyeddöntőre készülnénk. Ugyanakkor nem általános a nyolcas döntőt követő hétközi játéknap, így rögtön azzal kezdtük a felvezetést, hogy mire kell figyelnie a szakmai stábnak egy ekkora terhelést követően.

„Kellett pihenőidőt biztosítani a játékosoknak. Három nap alatt három meccset játszani nagyon megterhelő mindenki számára. Főleg azoknak, akik vasárnap a döntőben nagyon sokat játszottak. Mindenképpen szükség volt tehát pihenésre, frissítésre, de ezt nem lehet elnyújtani, hiszen csütörtökön már itt a meccs. Próbálunk egyensúlyt találni abban, hogy végezzünk kondi-edzést, legyen dobás, legyen csapatedzés. Ezt mind meg kell próbálni belesűríteni ebbe a rövid időbe, ami rendelkezésre áll.” – mondta Laczka Miklós.

Vasárnap drámai csatában hosszabbítás után veszítette el Miskolcon a Magyar Kupa fináléját a Sopron Basket. Megkerülhetetlen kérdés, hogy ilyenkor mennyire kell a lelkekkel foglalkozni.

„Nem lenne emberi, ha nem foglalkoznánk ezzel. Azt viszont nehéz megmondani, hogy hol fog állni a csapat.”- válaszolta Laczka Miklós. „Nagyon egyszerű kijelenteni, hogy profi sport, tovább kell lépni, ilyen az élet és jön a következő kihívás. Azért nyilvánvalóan emberek vagyunk és senki nem így működik egy ilyen vereség után, hogy csütörtökön jön a következő meccs és el is felejtettük, ami történt. Érdekes kérdés lesz, hogy a csapat mentálisan milyen állapotban lesz. Nyilván minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk és abba az irányba menjen a csapat, amibe kell, hogy menjen.” – hangsúlyozta a soproniak másodedzője.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

A Sopron Basket és az NKA Universitas PEAC szombaton elődöntőt vívott a Magyar Kupában. Akkor 85-47-es soproni siker született. Laczka Miklós hangsúlyozta, hogy az idő rövidsége miatt az a miskolci összecsapás egy biztos kiindulási pont.

„Olyan szempontból biztosan ki lehet ebből indulni, hogy nekik sincs idejük ahhoz a játékhoz képest variálni. Nem valószínű, hogy olyan sok új dologgal fogunk találkozni. Nyilván voltak olyan dolgaik, amik működtek és amire nekünk is jobban fel kell készülni. Biztos vagyok benne, hogy ellenfelünk is elemezte azt a mérkőzést és ők is látják, hogy hol tudtak minket sikeresen támadni. Azzal együtt, hogy ismerjük a játékukat és a játékosaikat, kiindulunk abból a meccsből, mert nincs sok idő és ilyenkor valószínűleg ez a helyes út.” – tette hozzá Lazcka Miklós.

Az első negyed végén mindössze 20-18-ra vezetett a Sopron és utána is félidőig jellemzően 10 pont alatt vagy annak környékén mozgott a differencia az elődöntőben. A 23-2-es harmadik negyed hozta el a végeredményben látható nagy különbséget. A Sopron Basket másodedzője felhívta a figyelmet, hogy a csapatnak ezúttal az első perctől kezdve erőt kell mutatnia.

„Az első negyedben, sőt mondhatom: az egész első félidőben ők is betaláltak, jól dobtak kívülről. Ugyanarra helyezném a hangsúlyt, mint a kupa beharangozójában. Nekünk egy ilyen hétvége után hazai pályán az első perctől azt kell mutatni, hogy erősek vagyunk, úgy megyünk bele a meccsbe, hogy azonnal tudjuk limitálni az ellenfelet. Azt a fajta stílust, agresszivitást hozzuk, amivel a jobb periódusainkban tudunk eredményt elérni. Arra ezen a meccsen sem lesz időnk, hogy bármennyit is várjunk.” – mondta Laczka Miklós, akinek felvetettük, hogy a számszerű eredményen túl talán a legfontosabb egy pozitív élmény lenne.

„Ez így van, de nagyon nehéz lesz. Az, hogy felszabadult, parádés játék legyen – bármelyik csapattól is – talán irreális elvárás. Nekünk találnunk kell olyan részfeladatokat ebben a mérkőzésben, amiket, ha jól megvalósítunk, akkor úgy érezzük, hogy sikeresek voltunk. Ahhoz, hogy a játékosok jól érezzék magukat, szükséges az, hogy bizonyos dolgokban ők is úgy tapasztalják, hogy maximálisan a lehető legjobb teljesítményt nyújtották. Ez a legfontosabb, azon túl, hogy az elsődleges cél megnyerni a meccset.”

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

A PEAC-nál a hétvégén volt egy kiemelkedő teljesítmény. A három meccsen játszók között Kiss Virág nevéhez fűződik a legjobb magyar teljesítmény-index átlag (30.7 perc, 14.3 pont, 11 lepattanó és 22.7-es VAL) a teljes mezőnyben. Simon Zsófia személyében bemutatkozott egy új igazolás is pécsi oldalon.

„Ahogy mondtad, Kiss Virág alapember, de Chelsea Nelson és Ty Marshall is elő tud lépni ilyen szerepkörbe, illetve nem szabad elfelejteni a mezőnyöket sem, akik a labdás kettő-kettőket jól le tudják játszani. Gondolok itt Nikola Dudasovára vagy Wentzel Nórira, akár a padról Szücs Rékára. Sarok Niki szintén a padról érkezve harcol, jól dob kintről. Komplex csapat és nehéz lenne egy-egy dolgot kiemelni abból, hogy mit csinálnak jól. Átfogóan fel kell rájuk készülni és úgy kell tekinteni az egész meccsre, hogy sok elemben tudnak előre lépni és jól játszani a pécsiek. Nekünk pedig az a feladat, hogy ezt a lehető legtöbb játékelemben megakadályozzuk.” – jellemezte a riválist Laczka Miklós.

A PEAC ellen 30 kísérletéből 10 triplát értékesített a Sopron, a DVTK ellen ugyanígy 30-ból mindössze 4-et. Nem ez az első eset, hogy ebben a szegmensben a szezon folyamán rövid időn belül nagy eltérések mutatkoztak. Arról is beszélgettünk Laczka Miklóssal, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a csapat a triplákat tekintve.

„Szerintem a legfontosabb az lehet, hogy megfelelő dobásokat vállaljunk el. Nyilván, ha egy csapat behúzódik és ezt a stratégiát választja, akkor igenis az üres dobásokat, amik betörés kiosztásból történnek vagy akár bemegy a labda alsó posztra és kijön onnan, azokat nagy önbizalommal vállalni kell. A nehezebbeket akkor, ha nem megy annyira jól, talán kevésbé kell erőltetni. Amikor pedig éppen olyan ritmusban van a csapat, akkor lehet bátrabban próbálkozni. Semmiképpen nem akarjuk a játék ezen elemében az önbizalmat elvenni a játékosoktól, viszont feladat az, hogy olyan irányba tereljük a játéknak ezt az elemét, hogy a lehető legjobb kiválasztással jöjjenek a külső dobások az éppen adott formához, meccsszituációhoz képest.” – mondta a soproniak másodedzője.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Zárásul pedig a kupahétvégén bemutatkozó 3×3-as olimpiai bajnok, WNBA-bajnok légiósra Stefanie Dolsonra is kitértünk.

„Nagyon pozitív volt, hogy a csapat taktikai repertoárjából elég sok mindent megértett és fel tudott dolgozni. Megismerte a játékunkat rövid idő alatt és bele is tudott illeszkedni. Ami fontos az esetében, hogy jobban formába jöjjön. Ezt az edzés és a mérkőzéseken az 5:5 elleni játék alapvetően hozza magával. Nyilván neki még pluszban dolgoznia kell ezen, de összességében a játékintelligenciájával, a személyiségével, az akarásával minden rendben van. Az lesz a kérdés, hogy mennyire gyorsan tud a lehető legjobb formába kerülni.” – foglalta össze az első benyomásokat Laczka Miklós.

Hirdetés