Hirdetés
Magyarország

A magyar válogatott a 7. helyen a FIBA erősorendjében:

:

Hirdetés

Lassan minden nemzet nyilvánosságra hozza a válogatottjának keretét a novemberi Eb-selejtezőkre. Eljött tehát az ideje, hogy a FIBA is kiadja hagyományos erősorrendjét. A magyar válogatottat a 7. helyen rangsorolták.

Az erősorrend készítése minden versenysorozat esetében egy erősen szubjektív műfaj, mely ráadásul egy selejtező-sorozat kezdetén hatványozottan nehéz feladat is. Nem feltétlenül lehet ugyanis különböző erősségű, illetve létszámú csoportokat és azok várható dinamikáját összehasonlítani, hiszen ezek más-más erényeket kívánnak meg egyes csapatoktól. Ettől függetlenül mindig érdekes látni, hogy a nemzetközi szövetség szakírói miként vélekednek az erőviszonyokról.

Azt még ki kell emelni, hogy a 2021-es kontinenstornát a nyári Európa-bajnokság két döntőse, Spanyolország és Franciaország rendezi. Nekik nem kell megvívnia a selejtezőt, hiszen alanyi jogon résztvevők, így nem is szerepelnek az összeállításban.

Fotó: FIBA.Basketball

A FIBA szakírói a magyar válogatottat a 7. helyre rangsorolták. Rövid indoklásukban kiemelve, hogy még ott lehet a fejekben a britek ellen elveszített negyeddöntő, de a szereplés így is minden előzetes várakozást felülmúlt. A cél ennek a lendületnek a fenntartása lehet. Ebben pedig az is segítheti a magyar csapatot, hogy a fiatalok, mint például Lelik Réka vagy Dombai Réka (akivel kapcsolatban gyors előmenetelre számítanak) még tapasztaltabbak lettek. Trükkös csoportnak tekintik a mieink trióját Hollandiával és Szlovákiával, de 3/1-es mutatóban bízhatunk.

Az erőssorrendben a legkönnyebb csoportba, Észtország, Svájc és Bosznia-Hercegovina mellé kerülő oroszok az elsők. Nekik innen domináns teljesítménnyel kötelező a továbbjutás. Ugyanezen gondolatmenet mentén kerültek második helyre a szlovénok, akiknek nemzetközi rutinra és csapategységre építve Izland, Görögország és Bulgária mellől 5/1-es mutatóval illene továbbjutni a szakírók szerint. A harmadik a rangsorban Olaszország, míg negyedik Szerbia. Csoportriválisaink közül Szlovákia a 16., Hollandia a 23. helyen szerepel az erősorrendben.

Hirdetés