Hirdetés
Archivum

A magyar válogatott megszerezte az 5. helyet az U20-as Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Egy fordulatos mérkõzésen a magyar válogatott 78-73-ra legyõzte Olaszországot és ezzel megszerezte az 5. helyet a 2017-es U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Kedvezõtlen elõjellel indult a mérkõzés, hiszen Weninger Virág belázasodott és nem léphetett pályára. Studer Ágnes két büntetõje vezette fel az összecsapást. Az elsõ percekben fej-fej mellett haladt a két együttes. A játékrész közepéhez érkezve Studer ás Törög Ágnes triplái után sikerült ellépni 15-8-ra. Ezt követõen az olaszok 15-13-ra felzárkóztak, de pár pont maradt az elõnybõl. 10 perc után 19-15-re vezettek a magyar lányok. A statisztikát szemlélve azt láthattuk, hogy egy árnyalattal jobban dobnak az olaszok, de a lepattanócsatában nem alakult ki nagy különbség és volt három szerzett labdánk, amibõl 7 pontot tudtunk elérni.

A második negyed elején Dubei Debóra három triplájával egészen 28-19-re léptünk el. Az olaszoknak gyorsan idõt is kellett kérniük. A folytatásban támadásban megtört a lendület. Közel 5 percig nem találtunk be és ez idõ alatt 28-28-nál egyenlített riválisunk. Az olaszok kifejezetten jó napot fogtak ki támadásban. Az ezt megelõzõ hat fellépésük alkalmával átlagban öt triplát értek el meccsenként. Most ezt a számot már a félidõig teljesítették. Éppen az ötödik sikeres hárompontosukkal módosult 36-30-ra az állás. A félidõt azonban Bach Boglárka büntetõje zárta, amivel 36-31-re feljöttünk. Nem nézett ki igazán jól a félidei statisztika. Azon túl, hogy az olaszok 24-18-ra vezettek a lepattanónkban, közel 42%-ra tornázták fel a mezõnymutatójukat. Nálunk ez 27,3% volt, ami 33 kísérletbõl mindössze 9 sikeres vállalást jelentett.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A harmadik etap két olasz büntetõvel indult, de ezt követõen Dubei újabb triplájával és Török villanásával 38-36-nál felzárkóztunk. A következõ percek azonban a riválisunknak sikerültek jobban. Kifejezetten nagy iramú találkozót láthattunk, ahol jó dobóformát mutattak a csapatok. Az olaszok 45-36-nál már 9 pontos elõnnyel gazdálkodhattak, de a folytatásban Aho két triplája 26 másodperc alatt teljesen nyílttá tette a meccset. Lélektanilag a legjobb pillanatban érkeztek ezek a villanások, hiszen az olaszok nem tudták kétszámjegyûre növelni az elõnyüket. A fordításra sem kellett sokat várni, 51-45-nél 15-0-s sorozatban voltunk. Nem ért el ellenfelünk mezõnykosarat a harmadik etapban hat percen át. A negyed hajrájában azonban egy 2+1-es helyzetet értékesítettek és ezzel 53-50-re kapaszkodtak fel.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A negyedik etap elején igazi triplaesõt láthattunk, két-két sikeres vállalás jött mindkét oldalról. Nagy kérdés volt, hogy ebbõl a felfokozott állapotból melyik csapat tud elõbb megnyugodni és higgadtabb támadásokat vezetni. Ez a magyar válogatott lett, 59-56 után Török és Kiss Angelika jó helyzetfelismerésével 63-56-os elõnyre tettünk szert. Gyors olasz idõkérés ellenére 66-56-nál elérte a lélektani 10 pontot az elõnyünk. Két triplával faragtak a hátrányukon az olaszok, de erre Studer és Török válaszolt. Studer hárompontosa a 12. sikeres távoli vállalásunk volt ezen a délutánon, ami kiemelkedõ. Az olaszok 71-62-nél három perccel a mérkõzés vége elõtt így ismét idõt kértek.

Fotó: FIBA

Izgalmak az elõnyünk ellenére maradtak a hajrára. Riválisunk ugyanis jól szedte a lepattanókat és ebbõl építkezve két bravúros találattal 71-67-re kapaszkodtak fel. Ekkor ráadásul – egy kicsit talán szigorúan – befújtak egy sportszerûtlent Studer ellen. Szerencsére ebbõl a szituációból csak egy pontot szereztek az olaszok. A játékvezetõk következetesen ellenfelünknél egy ítéltek egy hasonló helyzetben sportszerûtlen hibát az utolsó percben. Ebbõl mi három pontot tudtunk csinálni, így két támadásnyira nõtt különbség a felek között. Egy hármas még 74-71-re felhozta riválisunkat, de az utolsó 15 másodpercben Studer és Aho is magabiztosan értékesítette a büntetõket, így válogatottunk 78-73-as gyõzelemmel szerezte meg az 5. helyet. 

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A pontgazdag találkozón Dubei Debóra 23, Aho Nina 18, míg Török Ágnes és Studer Ágnes 15-15 ponttal vette ki a részét a sikerbõl. Dubei emellett leszedett 10 lepattanót, Studer pedig 11 gólpasszt osztott ki és ezzel mindketten dupla-duplát értek el. Az esti eredményhirdetés során azt is megtudhattuk, hogy Studer Ágit beválasztották a torna All-Star ötösébe.

Eredmény

Magyarország U20 – Olaszország U20 78-73 (19-15, 12-21, 22-14, 25-23)

Statisztika

Hirdetés