Hirdetés
Archivum

A másik két hely is elkel az egyetemi Final Four-ban:

:

Hirdetés

Hétfõrõl keddre virradóra kerül sor az NCAA Divízió I-es nõi kosárlabda bajnokságában a Chicago és a Greensboro Régió döntõire. Ezen párharcok gyõztesei csatlakoznak a UConn és az Oregon mellé a Final Four-ba.

A Chicago Régió döntõjében lép pályára a címvédõ Notre Dame, akiknek az ellenfele a Stanford lesz. Két tradicionális élcsapat találkozik. A Stanford a maga 13 Final Four részvételével a Tennessee és a UConn mögött ilyen tekintetben a harmadik legeredményesebb gárda. A Notre Dame szakmai programja pedig nyolc alkalommal vívta ki a négyes döntõs szereplés jogát, ami az ötödik legtöbb a nõi mezõnyben. Az elmúlt öt évet nézve a két csapat négyszer találkozott vagy az Elite Eight vagy a Sweet 16 körben. Ez a párosítás ráadásul két legendás edzõnõ csatája. A Notre Dame együttesét felkészítõ Muffet McGraw 37. szezonját teljesíti és 920 gyõzelemnél tart, melybõl 832-t a jelenlegi csapata, tehát a Notre Dame vezetõedzõjeként ért el. A másik oldalon Tara VanDerveer 40. szezonját kezdte idén és 1067 gyõzelemnél tart, amibõl 915-öt jegyzett a Stanford kispadján. Fontos ezeket a számokat kiemelni, hogy nagyjából el tudjuk helyezni: az Egyesült Államokban nõi kosárlabdában mit jelent ez a párharc.

Két teljesen ellentétes felfogásra építõ gárda találkozása lesz ez. A címvédõ Notre Dame keretét talán senkinek sem kell bemutatni. Brutális támadóerõvel rendelkezõ, a számok terén profi csapatokat megelõzõ alakulatról van szó. Egyre több olyan vélemény lát napvilágot, hogy ez a mostani generációjuk az egyetemi nõi kosárlabdázás legkomplettebb, legjobb szerkezetû, legerõsebb alakulata. Arról nem beszélve, hogy a kezdõjük: Arike Ogunbowale, a tavalyi évet kihagyó, de sérülés után jó formában visszatérõ Brianna Turner, Jessica Shepard, Marina Mabry és Jackie Young ötöse az egyetemi nõi kosárlabdázás történetének legponterõsebb sora. Az elõbbiekben felsoroltak a teljes karrierjüket nézve 9992 szerzett pontnál járnak. Az idei szezonban csapatszinten a Notre Dame 89.1 pontot átlagol. A Stanford az egyik legjobban védekezõ gárda az országban. Amikor az idei évadban aktuális riválisukat 70 pont alatt tartották, mind a 28 meccsüket megnyerték. Egy komoly hullámvölgybõl jönnek vissza, melynek mélypontja az Oregontól elszenvedett 40 pontos hazai vereségük volt februárban. A Stanford legnagyobb problémája, hogy hiába a jó védekezés, támadásban nagyon meg tudnak torpanni. A régiós elõdöntõben is mindössze 25%-al dobtak mezõnybõl. Igaz, azzal, hogy ezen a szinten tartották ellenfelüket, 55-46-ra le tudták gyõzni a Missouri State alakulatát. Nagy kérdés, hogy a Notre Dame játékosait le tudják-e lassítani.

A Greensboro Régiót nézve az elsõ helyen rangsorolt Baylor és a második Iowa csatája a zseniális magas játékosok presztízsharcát ígéri. Ennek a párosításnak nincs akkora múltja, mint az elõzõnek. A Baylor a 2012-es – Brittney Griner vezetésével elért – bajnoki címe óta elõször juthat Final Four-ba. Az Iowa pedig mindössze egyszer járt azon a szinten, még 1993-ban. Ettõl függetlenül a jelen két meghatározó alakulatáról van szó, melyek ráadásul korszakos játékosokat vonultatnak fel. Az Iowát erõsíti Megan Gustafson, aki jó eséllyel az év legjobbja lehet: 27.9 pontos átlagával a mezõny legeredményesebbje, miközben már most 33 dupla-duplánál tart. Ha a régiós döntõben is eléri ezt a mutatót, azzal rekordot állíthat fel. A Baylor-nál a palánk alatt a 201 cm magas Kalani Brown és a 193 cm magas Lauren Cox uralja a területet. Az egyetemi kosárlabdázás történetének legerõsebb duója magas posztokon a kettõsük – ezt bátran kijelenthetjük.

Ebben a versenyfutásában az lesz az érdekes kérdés, hogy a Iowa játéka mennyire érvényesül a Baylor ellen. Az Iowa ugyanis az 52%-os mezõnymutatójával a leghatékonyabban dobó gárda a mezõnyben, de a Baylor ellen a csapatok átlagban mindössze 31.4%-os hatékonysággal céloznak. Ennek oka, hogy az elõbbiekben kiemelt két magas játékos ellen betalálni pokolian nehéz. A Baylor átlagban 40 ponttal nyerte meccseit a rájátszásban. Az ellenfeleik közül ráadásul a teljes szezonban mindössze nyolcan tudtak dupla-duplát elérni és egy játékos jegyzett ellenük 28 pontnál többet. Emiatt igazán érdekes, hogy Gustafson miként érvényesül. A gólpasszok terén ez a két alakulat jegyzi a legtöbbet a mezõnyben. Mind a ketten 20 feletti átlaggal. Kiemelve azt, hogy bár a címlapokon a sztárok szerepelnek, egyik felet sem érheti az a kritika, hogy egyéni villanások mellett nincs csapatuk.

Hirdetés