Hirdetés
Archivum

A második félidõben hengerelt az Egyesült Államok:

:

Hirdetés

A papírformának megfelelõen a címvédõ Egyesült Államok válogatottja gond nélkül jutott az elõdöntõbe a riói olimpia nõi kosárlabda tornáján. Az amerikaiak egy extra második félidõvel 110-64-re gyõzték le Japánt.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Japán a kellemetlen stílusával minden riválisának nehéz perceket okozott a csoportkörben és az Egyesült Államok válogatottjának is idõbe telt, amíg megtalálta a megfelelõ játékot ellenük. Az elsõ percekben fej-fej mellett haladt a két csapat, majd 14-14 után 13-4-es sorozattal került lépéselõnybe az amerikai válogatott. Japán azonban még idõben megfogta a meccset egy triplával. Az elsõ szakasz végéig 30-23-ra zárkóztak fel.

A második negyed elején egy kényszerû változtatásra volt szükség a címvédõnél. Sue Bird bicegett le a pályáról a combját fájlalva és már nem is térhetett vissza. A különbség sokáig 10 pont környékén mozgott, majd 46-36 után két triplával ismét látótávolságba ért Japán. Akadt egy olyan pillanata a meccsnek, amikor 9 trilakísérletbõl 5 sikerest jegyezhettünk fel a  japánoknál. A felzárkózásuk egészen 46-44-ig tartott. Támadhattak az egyenlítésért vagy a vezetésért is, de nem tudtak dobóhelyzetet kialakítani. A félidõ hajrájában megrázta magát az amerikai csapat Taurasi és Augustus vezérletével. A szünetben így 56-46 állt az eredményjelzõn.

A harmadik negyed bizonyult döntõnek. Ekkor 56-50-ig még felzárkóztak a japánok, majd innen a játékrész végéig 25-9-es sorozatot csinált a címvédõ. Geno Auriemma és stábja a szünetben felhívhatta a figyelmet a védekezésbeli kihagyásokra, hiszen gyakorlatilag nem engedte futni riválisát az amerikai csapat. Emellett a japánok dobóformája is visszaesett és ez a kettõ eredményezte azt, hogy gyorsan nõtt a differencia. A záró szakaszban már nem volt kérdés a gyõztes kiléte. Végül Sue Bird kiválása ellenére a 19-19 pontos Diana Taurasi és Maya Moore vezérletével magabiztos amerikai gyõzelem született.

A címvédõ a Kanada – Franciaország negyeddöntõ gyõztesével találkozik az elõdöntõben.


Eredmény

USA – Japán 110-64 (30-23, 26-23, 25-13, 29-5)


Statisztika

Hirdetés