Hirdetés
Magyarország

A második helyen fordult az ünnepi időszakra az NKE-FCSM Csata:

:

Hirdetés

Minden előzetes várakozást felülmúló eredményeket elérve az NKE-FCSM Csata a bajnoki tabella második helyén, kilenc győzelemmel és mindössze két vereséggel kezdte az ünnepi időszakot. Ezen jó szereplés kapcsán kérdezték a közelmúltban az M4 Sport műsorában Tursics Krisztián vezetőedzőt.

A NKE-FCSM Csata vezetőedzője hangsúlyozta, hogy a jó szereplés ellenére a hangsúlyok nem módosultak a klubnál. “A cél nem változott: szeretnénk a fiatal játékosokat olyan szintre nevelni és hozni, hogy stabil tagjai legyenek az élvonalnak. Ehhez nyilván szükségeltetik némi segítség külföldi fronton. Azt gondolom, hogy olyan egységet találtunk, amely sikeresen tud működni a három külföldivel és a hihetetlen fiatal maggal.” – mondta Tursics Krisztián, akit kérdeztek az előzményekről is.

“Sok éven keresztül utánpótlás-bázis volt a Csata. Elképesztően kiemelt tehetséggondozás folyt és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket értünk el. Most két évvel ezelőtt jutottunk el olyan pontra, hogy ezt az egészet megkoronázzuk és olyan lehetőséget biztosítsunk a fiataloknak, hogy helyi körülmények között tudják folytatni az NB1-be való továbblépést, ne kelljen elmenniük sehova. Olyan csapatot tudtunk elindítani és olyan sikeres vonalon tudtuk tartani az NB1-es együttest, mint az utánpótlást. Van lehetőségük bemutatkozni és bejátszani magukat az élvonalba a saját neveléseinknek.” – fogalmazott a szakvezető.

Tursics Krisztián nem titkolta, hogy stabil háttér elengedhetetlen a tervek megvalósításához. “Mindent az anyagi oldal határoz meg és nagyon fontos, hogy stabil alapokon tudjon működni ez az egész. Azt tudom mondani, hogy minden rendben van. Ennek a lehetősége az, hogy ilyen kaliberű légiósokat tudunk igazolni, akik előre viszik az egész csapatot, illetve azokat a kulcs magyar játékosainkat, akiket évről évre szeretnének elvinni, meg tudjuk tartani. Én bízom benne, hogy tovább tudjuk folytatni ezt az irányvonalat. A saját nevelésű játékosainkat megtartva, illetve a hiányposztokon azok a légiósok, akikre szükségünk van, továbbra is tudják segíteni a magyar csapatunkat.” – jelentette ki a szakvezető, mielőtt a légiósok kiválasztásáról beszélt volna. Idén Megan Gustafson, Emma Cannon és Zala Friskovec segíti a munkát.

“Hosszú folyamat ez. Elindul a nyári szünet, amikor az egész stáb a hiányposztra igazolandó légiósok megtalálásán dolgozik. Több száz játékost megnézünk és igyekszünk a megfelelőket kiválasztani. Nekem a legfontosabb, hogy emberileg illeszkedjenek a csapatba és tudják a fiatal játékosokat – a stáb mellett – a tapasztalatukkal ők is tovább menedzselni. Szerencsére azt tudom mondani, hogy mind a három a játékossal jól belenyúltunk. Emberileg tökéletesek, valamint szakmailag is magas színvonalat képviselnek. Ez a siker elsődleges titka.” – tette hozzá Tursics Krisztián, aki kapcsán mindig kiemelésre kerül, hogy 27 évesen már második évét tölti az élvonalban vezetőedzőként. A fiatal szakember az életkor kérdésének nagy jelentőséget nem tulajdonít.

“Nem gondolom, hogy ez korfüggő dolog. Egy fajta szakmai felkészültség dönt. Én a hátteremből hozok egy olyan szakmai tapasztalatot, amit a szüleimtől megkaptam az évek folyamán. Szerencsére nagyon sok világeseményen részt vehettem gyerekoromtól kezdve. Nem hiszem, hogy az életkor befolyásol bármit is. Jelen pillanatban jól működik a rendszer. Elfogadnak a játékosok és a stábtagok. Dolgozni kell azon, hogy az ember felkészült legyen napról napra, edzésről edzésre és akkor nem beszélünk az életkorról. A szakmai munka határozza meg, hogy mi zajlik a klubon belül.”

Az eredményeket tekintve a Csatánál is elérkezhet az a pillanat, amikor mérlegelni kell a további légiósok, illetve rutinos játékosok szerződtetését.

“Az biztos, hogy idén maradni fog a három légiós.” – kezdte helyzetértékelését ezzel a szakmai döntési szituációval kapcsolatban Tursics Krisztián. “Nem célunk belehozni játékost ebbe a működő rendszerbe. Azt látni kell, hogy a magyar játékosok teljesítménye meghatározza a csapatot és ez most kiemelkedő. A két válogatottunk, Horváth Bernadett és Lelik Réka, szintet léptek a tavalyi évhez képest. Az utánpótlás-korú játékosok is kezdenek belerázódni a rendszerbe. Ha így halad a fejlődésük, akkor a későbbiekben sem gondolom, hogy indokolt lesz további légiós szerződtetése. A nemzetközi kupaszereplés még távoli, nem is szeretnék róla beszélni. Ha idény végén úgy alakul, hogy az első hatban végzünk, akkor ráérünk elgondolkozni, hogy szükség van-e további erősítésre vagy a magyar játékosok fejlődése úgy alakul, hogy nem lesz indokolt egy negyedik légiós behozatala.”

Hirdetés