Hirdetés
Magyarország

A megfelelő sportemberekbe fektetett munkának meglesz az eredménye – interjú Gáspár Dáviddal:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Negyedik helyen zárt a 2023/2024-es bajnoki évadban a Sopron Basket. Az elmúlt szezon tapasztalatait, visszajelzéseit és a csapatépítés kihívásait tekintettük át Gáspár Dávid vezetőedzővel.

Immár távolabbról szemlélve az elmúlt évadot, kérlek helyezd el a bajnoki 4. helyet. Realitás vagy felette, alatta áll ennek?

Összességében reális a negyedik hely. Ezzel nem azt szeretném kommunikálni, hogy maximálisan elégedett lennék. Itt a „maximális” jelzőre helyezném a hangsúlyt, hiszen mint, sportember, van hiányérzetem.

Ahogy a csapat a 3×3-as olimpiai selejtező előtt játszott, ahhoz képest történt egy visszaesés a szezon végére. Ha ezt tudtuk volna redukálni vagy elérni, hogy be se következzen az elődöntőben és a bronzmérkőzés során, még az is elképzelhető, hogy valamilyen érmet szerezhettünk volna. Nem az elégedetlenség szól belőlem, de egy edzőnek, egy sportembernek szerintem így kell gondolkoznia.

Figyelve az egész szezonunkat és azokat a változásokat, melyeken keresztülment a csapat: gondolva a játékosmozgásokra, a be nem kalkulálható sérülésekre és önmagában már arra a tényre is, hogy mennyi fiatalt vontunk be és ezen szituáció milyen újragondolásokat, újrahangolásokat követelt meg, összességében elégedettek lehetünk.

A teljes évadot nézve sok örömteli pillanatot szereztek a játékosok, elhivatottan dolgoztak és elégedettek voltunk a munkájukkal.

Nem szeretnélek nehéz helyzetbe hozni egy „mi lett volna, ha” gondolatkísérlettel, de szigorúan szakmai szemmel nézve: láttad realitását a Magyar Kupa körüli időszakban tapasztalható flow szinten tartásának akár a szezon végéig?

Az áprilisi 3×3-as szünetet követően a teljes keret három nappal a bajnoki elődöntő előtt tudott újra együtt edzeni. Úgy, hogy azt megelőzően volt két és félhetes olyan ciklusunk, ahol nem találkoztunk kihívásokkal, meccsekkel, tehát olyan szakaszba kerültünk, ahol nem kellett megütköznünk senkivel. Ilyen körülmények között fizikálisan, mentálisan és taktikailag is nehéz volt felkészíteni a csapatot.

Ez igaz a többi hazai riválisra is, de ők tudtak csapatedzéseket tartani és edzőmérkőzéseket vívni. Egyben tarthatták a keretet a play-off folytatására. Mi 4-5 játékossal maradtunk, akikkel egyéni munkát végeztünk. A kérdésedre válaszolva, ha legalább együtt tudott volna maradni a csapat, akkor lehetett volna redukálni a szünet előtti és utáni állapot közötti különbséget.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Utoljára a covidos szezonok végén szegeztem neked ezt a kérdést, de volt annyira speciális az idei évad, hogy ismét aktuális: milyen tapasztalatokkal lettél gazdagabb, milyen új aspektusokat mutatott meg az elmúlt időszak?

Sokat tanultam az edzésmetodika és a mikorciklusok megválasztásáról. Az évad első szakaszában ezekből nem olyat raktunk össze bizonyos játékosoknak, gondolok itt az idősebb, tapasztaltabb kerettagokra, amelyeket a szezon második felében alkalmaztunk náluk is. Ez nem lett jól megválasztva és abból született egy tapasztalat, hogy ez abban a formában nem egy működő metódus volt.

Jól eső érzés, hogy a fiatalokkal korábban elvégzett munka kifizetődött és lehet rájuk számítani. Bár nem állt igazából más út előttünk, de nem emiatt használtuk őket, hanem azért, mert keményen megdolgoztak érte.

Ismét bebizonyosodott, ha egy-egy mérkőzésen nem is úgy teljesítenek a fiatalabbak, hogy az a lehető legnagyobb hatékonysággal járul hozzá a csapat összjátékához, de ha hagyunk időt, akkor fel fogják venni a ritmust. Hatékony részeivé válnak a csapatnak, amit többek között a Magyar Kupán és több fontos bajnoki találkozón is bizonyítottak.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Új impulzusokat kaptál ebből?

Megerősítést nyert számomra, ha megfelelő személyekbe, sportemberekbe fektetjük a munkát, akkor annak igenis lesz eredménye.

A vezetőedzői pályán eltöltött nyolc évem még rövid idő ahhoz, hogy egy fiatal játékos felnevelését, majd további csiszolását teljes folyamatában megéljem, de már ezen a téren is kaptam visszajelzéseket. Gondolok itt Varga Alízra, aki szépen kinőtte magát és válogatott játékossá avanzsált. Sitku Zsuzsinál még mindig zajlik ez a folyamat, de ide sorolhatjuk azt, hogy a 17-18 éves Toman Dóriból és Kókai Patríciából szintén ki tudtunk értékes teljesítményeket hozni.

Most négy játékost említettem, de a keretbe feljátszó akadémisták kivétel nélkül fontos pillanatokat adtak a csapatnak. Ezek nem mindig nyilvánultak meg a nagyközönség számára látványosan, de borzasztó sok munkát végeztek. Látva, hogy például Jovana Jevtovic milyen fejlődést mutatott és miként teljesített a B-csoportos döntőben, ezek mind-mind értékes tapasztalások.

Kérdeznélek a versenynaptárról is, hiszen nemzetközi kupa nélkül – ráadásul 10 csapatosra olvadt bajnoki mezőnyben – jóval kevesebb találkozótok volt.

Valóban kevesebb mérkőzést vívtunk a szezon során. Azon téren is fontos tapasztalatot szereztünk, hogy a hét elején hogyan lehet fenntartani – az edzésekbe bevitt gyakorlatok által – a motivációt a játékosokban. Nagyon leegyszerűsítve a kérdést, hogyan tartsunk úgy edzéseket, hogy az ne legyen unalmas, mivel lehet érdekessé tenni a napokat, heteket.

Összességében értékes visszajelzéseket kaptam a munka minden eleméből, de az összes szezonnak megvan a maga lüktetése, megvannak a bukkanói, amiből tanulhatunk. Ennek az évadnak is akadtak örömteli szakaszai és kevésbé sikeres pillanatai, de valahol mindig sikerült megújulni. Ehhez kellett a közeg, a stáb, a játékosok, az egész klub, ami körbevesz. Közösen csapatként továbbra is nagyon jó itt dolgozni.

Fotó: Márkus Boróka / Sopron Basket

A szurkolói ankéton bemutattátok a következő évadra tervezett keretet. Akkor sok kérdés felmerült és meg is válaszoltátok ezeket Török Zoltán ügyvezetővel. Kérlek röviden foglald össze az országos közönségnek is, hogy milyen elvek, elképzelések mentén alakítottátok ki a következő szezon csapatát?

A korábbi évekhez viszonyítva sok új játékos érkezik. Szerettünk volna egy mélyebb keretet kialakítani, mely összességében jobb játékminőséget hoz. Tervben van, hogy ismét kilépünk a nemzetközi porondra és szeretnénk a magyar bajnokságban is versenyképesek lenni. Ahhoz, hogy helyt tudjunk állni minden porondon, bővíteni kellett.

Voltak olyan meghatározott pontok, amelyeket egyértelműen figyelembe vettünk. Tudtuk például, hogy Fegyverneky Zsófi utolsó szezonját teljesítette. Eldöntöttük, hogy változtatásra van szükségünk irányító-poszton. Valamint olyan játékosokkal bővítettük a keretet, akikre több felelősség hárul pontszerzés és támadás terén.

Mindezt megelőzte, hogy olyanok érkezhetnek, akik védő-oldalon is komoly teljesítményt képesek leadni. Nagyon komplex feladat volt, sok gondolkodás, sok szervezés van mögöttünk.

Ha a névsorra pillantunk, szinte új csapat épül, annak minden kihívásával.

Figyelni kell arra, hogy jó kémiát alakítsunk ki, ez teljesen egyértelmű. Szem előtt tartva, hogy egy labda van a pályán. A játékosok korábbi szezonjai, korábbi csapataikban betöltött szerepei alapján igyekeztünk feltérképezni, hogy a labdaelhasználás hogyan valósulhat meg.

Perceket nem szeretek ígérni a megelőző egyeztetéseken, de a szerepeket, felelősségi köröket próbáltuk előre vetíteni a beszélgetések alkalmával. Bízom benne, hogy a játékosok leszelektálása jól sikerült. Augusztus-szeptembertől meglátjuk a gyakorlatban is, hogy miként sikerül összerakni a csapatot.

Nagyon hosszú folyamat áll előttünk, ami a következő bajnokság kezdetéig nem zárul le. Több idő kell, hogy a játékkapcsolatok, hierarchia kialakuljon, de várom, hogy mi sül ki belőle.

A legfőbb szempont, hogy kemény és jó munkát tudjunk végezni már az edzéseken is, ami mély kerettel jobban kivitelezhető. Bízom benne, hogy összességében az edzések minősége jobb lesz és a játékminőségben is lépünk előre a mérkőzéseken a jobb rotációs lehetőségekkel.

Hirdetés