Hirdetés
Archivum

A MOB olimpiai konzultációs sorozatán Bodnár Péter és Mészáros Lajos:

:

Hirdetés

A MOB olimpiai konzultációs sorozatán Bodnár Péter fõtitkár és Mészáros Lajos, a szövetség (MKOSZ) szakmai és utánpótlás bizottságának elnöke számolt be arról a szervezet képviselõinek, hogy a sportágban hol tartanak az olimpiai elõkészületek. Részletek a MOB honlapján megjelent beszámolóban.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hivatalos honlap

A MOB olimpiai konzultációs sorozatán az ökölvívók és a kosárlabdázók is elmondták aktualitásaikat, a szövetség képviselõi beszéltek a tokiói felkészülésükrõl is. A kosarasok a 3×3-as játék térhódításáról is beszéltek, míg az ökölvívókról az is kiderült, a 2024-es olimpián várják a sikereket.

A kosárlabdázók részérõl Bodnár Péter fõtitkár és Mászáros Lajos, a szövetség (MKOSZ) szakmai és utánpótlás bizottságának elnöke számolt be arról, mi hír a honi parketten.

Kosárlabdában is új szelek fújnak, már ami a sportág fejlõdését érinti, hiszen pár éve kezdett felfutni a 3×3-as változat, mely a tokiói játékokon is bekerült a programba. A FIBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) ezzel szeretne lehetõséget biztosítani arra, hogy olyan országok is részt vehessenek az olimpián, akik az 5:5-ös, klasszikus változatban nem érnének oda. A honi szövetség felismerte az ebben rejlõ lehetõséget, ezért az elmúlt években mindent megtettek annak érdekében, hogy mindkét válogatott ötkarikás utazást jelentõ szintet érhessen el. Ennek következtében a magyar nõi 3×3-as csapat olimpiai kvalifikációs tornán való részvételi helyen áll, és minden esélye megvan arra, hogy utazhasson jövõre Japánba, ez a cél a férfiaknál is, amiért a szövetség is mindent elkövet. A június végén esedékes minszki Európa Játékokon és a bakui EYOF-on is ebben a kategóriában képviselik majd színeinket sportolóink.

Az 5:5-ös változatban a nõknél évekkel ezelõtt elkezdõdött egy tudatos építkezés melynek hosszútávú célkitûzése, az olimpiai részvétel. Június végén, július elején tartják Lettország és Szerbia közös rendezésében a nõi Eb-t. A válogatott fiatal, a cél a csoportból való továbbjutás.

Az MKOSZ képviselõi kiemelték, hogy a szövetségi kapitányok az utánpótlás szakmai munkájáért is felelnek, mely az egyik alappillére a tudatos építkezésnek. Ennek egyik eredménye, hogy nõi fronton például tavaly az összesített ponttáblázaton csak a spanyolok elõzték meg a mieinket, ami így egy jó alapja lehet a jövõ felnõtt válogatottjának. Emellett mentorprogrammal, továbbképzésekkel is segítik a szakembereket, a csapatokat, továbbá az akadémiai rendszer is jól mûködik a sportágon belül.

Elmondható tehát, hogy a magyar kosárlabda jó úton halad afelé, hogy 2024-ben ott lehessen Párizsban.

Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hivatalos honlap

Hirdetés