Hirdetés
Archivum

A nagy európai klasszikus lesz az Európa-bajnokság döntõjében:

:

Hirdetés

Vasárnap 20 óra 30 perctõl Prágában Spanyolország és Franciaország részvételével rendezik a 2017-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság döntõjét. Beharangozó.

Az idei Európa-bajnokság izgalmaiban eddig elmaradt a korábbi évek világversenyeitõl, hiszen Spanyolország és Franciaország végig dominálta az egész tornát. A két válogatott versenyfutásának hosszú történelme van. A spanyolok 2013-ban éppen Franciaországban lettek Európa-bajnokok, míg két évvel késõbb a budapesti elõdöntõben megtörtént a visszavágás. Nem kérdés, hogy ezen két nemzet toronymagasan kiemelkedik az európai mezõnybõl. Elsõsorban a tudatosság, a játékrendszer tekintetében. Mindkét oldalon folyamatosan zajlik a fiatal játékosok beépítése, miközben a rutinosak továbbra is a sportág legnagyobb sztárjaiknak számítanak.

A két csapat a fontos statisztikai mutatókban az idei Eb-mezõnyében az élen áll. Nagyon nagy különbségek nincsenek, de a részletes összehasonlítást nehéz is megtenni, hiszen a találkozóik jó részében akkora volt a tudáskülönbség, hogy torzítanak a számok. A két csapat játszott egy felkészülési mérkõzést még az Eb-t megelõzõen és akkor sima francia gyõzelem született. Általánosságban is elmondható, hogy a 2013-as finálé óta az egymás elleni meccsek inkább a franciák javára dõltek el. Sokat tudtak abból profitálni abból, hogy Sancho Lyttle különbözõ okok miatt nem állt a spanyol válogatott rendelkezésére. Így a klasszis centereikre építve, mint Isabelle Yacoubou vagy Sandrine Gruda a palánk alatt fölényben tudtak lenni. Az idei évre fordult a kocka, ezúttal a franciáknak van kevesebb variációs lehetõségük magas posztokon és a spanyolokhoz tért vissza Lyttle.

A két csapat más erényeket mutatott. A spanyoloknál Alba Torrens és Sancho Lyttle egészen zseniális formában játszik az egész tornán, melyhez a társak remekül alájátszanak. A franciáknál ezúttal egy kimagasló vezér nincs. A teljes keretet rotálja a szakmai stábjuk, legalább 9 percet mindenki játszott meccsenként. A francia keret jó fizikai adottságokkal rendelkezik, kifejezetten gyors és atletikus, mely egy szervezett védekezéssel párosul. A spanyoloké az egyetlen keret Európában, amelyik fizikálisan ugyanazon a szinten tud játszani, mint a franciák. Emellett úgy néz ki, hogy támadásban idén több opciójuk van. Emiatt inkább tekinthetõek esélyesnek ezen a mérkõzésen.

A palánk alatti csata mellett sok múlik a távoli dobásokon, ahol eddig a gallok nem teljesítettek jól. Nem volt sok vállalásuk, de azok közül is mindössze 27%-os hatékonysággal értékesítették a dobásaikat. Ebben pedig már benne van a görögök elleni elõdöntõ, ami feljebb húzta ezt a mutatót. A francia csapatnak lendületbõl nem lesz sok esélye, csak akkor lehet igazán szoros a döntõ, ha elsõsorban a gallok játéka érvényesül. Ez egy lassabb, töredezettebb meccset jelenthet a gyakorlatban, ahol felállt védelem ellen játszanak a csapatok és ott már jobban kijöhet a szervezettségük.

Összehasonlító statisztika

Hirdetés