Hirdetés
Archivum

A nagy év végi hajrá:

:

Hirdetés

Az esztendõ utolsó olyan hétvégéje következik, amikor Európa-szerte pattog a labda, méghozzá nem is akármilyen rangadókon. Szombaton délután Oroszországban a Szpartak Moszkva fogadja a Jekatyerinburgot, Csehországban az USK Praha a Brnót látja vendégül, míg Lengyelországban a Polkowice csarnokában szerepel a Wisla Krakow.


Szpartak Moszkva – Jekatyerinburg

A 2000-es évek második felében az európai nõi klubkosárlabdázás csúcsa volt ezen két alakulat találkozója – azóta a spanyol és a török klubok is felzárkóztak az orosz gigászok mellé -, de a rivalizálás a két klub között nem csökkent. Esélyesebbnek tûnik a Jekatyerinburg, de a Szpartak Moszkva bármikor tud meglepetést okozni. Emlékezhetünk rá, hogy az elmúlt szezonban egy vereség mellett ötször gyõzték le az uráliak Pokey Chatman gárdáját. Azt az egy vereséget azonban az Euroliga elõdöntõjében szenvedte el a Jekatyerinburg hazai pályán.

A két csapat még mindig világválogatottnak számít, mindkét gárda bõ keretében 8-8 olyan játékos szerepel, akik nem Oroszországban látták meg a napvilágot. Ami Algirdas Paulauskas gárdája mellett szól az elsõsorban a palánk alatti fölényük, hiszen Stepanova, Leuchanka, Vidmer, illetve Candace Parker és Sandrine Gruda ellen nem tud megközelítõleg sem hasonló erõt felvonultatni Pokey Chatman. A Szpartak Moszkva szekerét Becky Hammon, Candice Dupree és Seimone Augustus tolja, õk hárman 41.2 pontot átlagoltak eddig az orosz ligában. Ugyanakkor Jelena Milovanovic adós a jó teljesítménnyel, míg a montenegrói válogatott Jelena Skerovic családi tragédia miatt meghatározatlan idõre hazautazott az orosz fõvárosból.

USK Praha – Brno

A cseh szuperrangadó talán soha nem tûnt ennyire egyértelmûnek. A Brno a nyáron elveszítette egyik névadó támogatóját, így egy jelentõsen megfiatalított kerettel vágott neki a szezonnak. Ennek ellenére nagyon jól kezdték az évadot Jan Bobrovsky tanítványai. Az Euroligában a Wisla Krakow-t legyõzték, a Szparta Moszkvát megszorongatták, a Cseh bajnokság alapszakaszának elsõ körében pedig hosszabbításban maradtak csak alul a nagy riválisukkal szemben. Azóta azonban sokat változott a világ és hétrõl hétre óriási pofonokba szalad bele az Euroliga C-csoportjában a sorozatot egykoron megnyerõ gárda.

A Brno kicsit hasonló helyzetben van, mint itthon a Pécs. Hazája bajnokságában a legtöbb csapatnál ilyen állapotban is nagyságrendekkel jobb, de az Euroliga színvonalától egy lépéssel le van maradva. A prágaiak mestere Lubor Bla¾ek a körülmények ellenére mindenhol hangsúlyozza, hogy komoly rangadóra számít és nincs elõre lefutva a bajnokság. A kötelezõ udvariassági körökön túl azonban nyugodtan kijelenthetjük, bombameglepetés lenne ha nem érvényesítené nagyobb rutinját az USK Praha és nem aratna fölényes gyõzelmet. A mérkõzés érdekessége, hogy ez lesz az utolsó fellépése prágai színekben Ticha Penicheirónak, akit januártól a sérülésébõl felépülõ Lindsay Whalen vált.

Polkowice – Wisla Krakow

Tavasszal ezen két gárda vívta a bajnoki döntõt és akkor a krakkóiak magabiztos gyõzelmet arattak. A polkowice-i hívek sem dõltek azonban a kardjukba, mivel a csapatuk története során elõször kivívta az Euroliga szereplés jogát. Tavasz óta sok minden változott a két együttesnél, de az nem, hogy továbbra is õket tekinthetjük a Lengyel bajnokság két legerõsebb alakulatának.

A Wisla Krakow csúcsformában van, veretlenül vezetik a bajnokságot, az Euroligában pedig 8/2-es mutatóval állnak a C-csoport élén. Jose Ignacio Hernandez keze alatt egy rendkívül ütõképes keret formálódott, ahol Nicole Powell, Erin Philiphs, Milka Bjelica illetve a sérülésbõl teljesen megújulva visszatérõ Ewelina Kobryn viszi a prímet. A Polkowice számára nehezen indult a szezon, ráadásul egészségügyi okok miatt váratlanul távozott a sikerkovács tréner Krzysztof Koziorowicz is.

A második számú lengyel csapattal november végén fordult a világ, amikor Maltsi vezérletével Salamancában nyerni tudtak. A görög klasszis ugyanis azóta megállíthatatlan és helyenként a legszebb napjait idézi, ami Sharnee Zoll kiváló kvalitásaival együtt merész célok megfogalmazására is felhatalmazza a dél-lengyelországi kisváros csapatát. A merész célok megvalósítása felé az elsõ lépést szombaton este tehetik meg.

Hirdetés