Hirdetés
Archivum

A negyeddöntõ következik az Universiadén:

:

Hirdetés

Szerdán a nõi kosárlabda válogatottjaink közül az idei nyár eddigi legnagyobb bravúrját végrehajtva Gáll Tamás együttese az Universiadén legyõzte a jó erõkbõl álló kínai csapatot. Ezzel válogatottunk bejutott a legjobb nyolc közé, ahol pénteken Tajvan lesz az ellenfél. A nõi kosárlabda torna csütörtöki pihenõnapján a magyar csapat vezetõedzõjét kérdeztük.

Gratulálunk a Kína elleni fantasztikus sikerhez! Mesélj egy kicsit a mérkõzésrõl?

Bár így utólag természetesen már könnyû mondani, de azzal alapoztuk meg a sikerünket, hogy a finneket egy munkás mérkõzésen le tudtuk gyõzni. Ekkor a lányok elhitték, hogy van keresnivalónk. Nagyon mélyrõl jöttünk fel és nem játszottunk igazán jól. Igazi munkás kosárlabdát csináltunk. A mérkõzés után megbeszéltük, hogy mi van akkor, ha egyszer jól is játszunk? Akkor esetlegesen van keresnivalónk… Kína tartalékolt Ausztrália ellen, mi pedig feljövõben voltunk. Mindenképpen megpróbáltuk megragadni ezt az apró momentumot, hogy nyerhessünk. A mérkõzés folyamán így is történt. Hozzá kell tennem, hogy magasságban és fizikailag megint felülmúltak bennünket, viszont végre egy igazán jó játékkal egy bravúros gyõzelmet tudtunk aratni. Jó volt átélni ezt az egész történetet.


Itthon a statisztika alapján az látszódott, hogy három kiugró egyéni teljesítmény volt.

Én azt gondolom, hogy nem. Mindenki hozzárakott valamit. Van, aki tapssal. Van, aki egy lepattanóval. Van, aki akár egy vagy két ponttal. Van, aki egy szerzett labdával. Meg kell jegyeznem, hogy például az a Bálint Réka, aki 21 pontot dobott a mérkõzésen, az elsõ félidõben nullát. Mondhatnám tehát, hogy õ volt a nyerõ ember, de másként fogalmaznék: itt a nyerõ ember, mind a 12 játékos volt, aki csapatként hozta a mérkõzést.

Negyeddöntõben Tajvan következik. Õket mennyire ismeri a szakmai stáb?

Annyit tudunk, hogy a legutóbbi Universiadén döntõsök voltak. Nagyon komoly csapat, egyértelmûen éremesélyesek. Nyugodt szívvel léphetünk pályára, mert veszíteni valónk nincsen. Nekünk minden apró momentum, ami pozitív, azt értékelni kell. Ha egy negyedet nyerünk az is jó, de nyilván nem feltartott kézzel fogunk nekiállni a mérkõzésnek.

Kicsit kanyarodjunk vissza a torna elejére. Milyen körülmények fogadták a csapatot Kazanyban?

Kitettek magukért az oroszok. Maga a létesítmény amiben vagyunk, az Universiade városrész, nagyon modern. A megnyitóról nem is beszélve, rendkívül színvonalas volt. Vlagyimir Putyin nyitotta meg az Universiadét és azt érzékelem: nagyon sokat fektettek abba, hogy egy ilyen nagyszerû rendezvényt csináljanak. Mind a szállás, mind az ellátás osztályon felüli. Nem azért mondom, mert elfogult vagyok, hanem ez a valóság.

A nõi találkozók milyen hangulatúak? Nézõk vannak a lelátókon?

Igen. Nézettek a mérkõzések. A szervezõk ezen a téren is jól oldották meg a feladatukat, hangulatos meccsek vannak.

Láttál több mérkõzést a nõi kosárlabda tornából? Milyen színvonalat képviselnek a csapatok?

Igen, láttam. Egyértelmû, hogy vannak roppant erõs csapatok, mint az oroszok, az amerikaiak, az ausztrálok vagy éppen Tajvan. Ezek nagy színvonalat képviselnek. Mellettük pedig három-négy olyan apró csapat van, akik nagy különbséggel kaptak ki a mérkõzéseiken. Jó látni, hogy a világ kosárlabdája hova fejlõdik. Nagyon fiússá tettek mindenkit, erõs, gyors és agresszív játékosokat látni. A szép játék átment brusztolós melóba, de ettõl még élvezhetõ.

A felsorolt csapatok közül Ausztráliát a saját bõrünkön is megtapasztaltuk. Az elsõ mérkõzésen mi történt? Ekkora a különbség a két csapat között?

Én azt gondolom, hogy azon a mérkõzésen annyi volt. Nagyon gyengén dobtunk, 10 büntetõt hagytunk ki. Már az elsõ félidõben nyolcat és az pecsételte meg a sorsunkat. Lehetett volna szorosabb az eredmény. Bár a valóság az, hogy ha mi egy kicsit jobban játszunk, akkor maximum élvezetesebbé tudtuk volna tenni a meccset, de úgy is biztos kikaptunk volna 10-15 ponttal. Jobb csapattól kaptunk ki. Meg kell hajolni elõttük. Azon a napon ennyivel voltak jobbak, mert gyengén játszottunk és gyengén dobtunk.

A keret milyen állapotban van? Mindenki egészséges?

Zele Dorina az elsõ edzésen térdsérülést szenvedett, de szerencsére nem komoly a sérülése. Mindenki harcra kész. Baksa Bettinának volt még apróbb problémája, de a finnek ellen már játékra jelentkezett és jó teljesítményt nyújtott.

Hirdetés