Hirdetés
Archivum

A negyeddöntõk második felvonása következik:

:

Hirdetés

Csütörtökön a Montenegró-Törökország és a Litvánia-Franciaország negyeddöntõkkel folytatódik a 33. nõi kosárlabda Európa Bajnokság. Az alábbiakban a csütörtöki délutáni, esti mérkõzésekre tekintünk elõre.

Montenegró – Törökország 18:00

Ennek a negyeddöntõnek a beharangozóját kezdhetjük egy kis magyar érdekeltséggel, mivel tavaly nyáron mindkét együttessel azonos selejtezõcsoportban voltak a mieink. Ha valaki egy évvel ezelõtt Miskolcon például a törökök elleni selejtezõ alatt azt mondja, hogy látta a jövõt és azt, hogy Törökország és Montenegró 2011-ben Európa-bajnoki negyeddöntõt vív egymással, hát… Biztos, hogy fogtuk volna a fejünket és nem a történet idõutazós része miatt. Elõzetesen nem lehetett ezt a párosítást várni és az elmúlt egy évben semmi sem utalt rá, hogy eddig juthatnak ezek a csapatok.

Komolyre fordítva a szót, a két együttes jól ismeri egymást, találkoztak tehát a selejtezõk során és mindkét alkalommal hazai gyõzelem született. Montenegró 18 ponttal verte a törököket Lovcen városában, a „visszavágón” Konyában a törökök 8 ponttal diadalmaskodtak. Érdekesség, hogy mindkét összecsapáson Perovanovic volt a legeredményesebb 19-19 ponttal. A 188 cm magas játékos beállt erre a 19 pontra, mert ezen a tornán eddig szintén ennyit átlagolt. A két alakulat a kontinenstorna rajtja elõtt egy héttel Isztambulban is összecsapott, akkor 15 pontos török gyõzelem született.

Ceyhun Yildizoglu az EB hivatalos honlapjának adott videó interjújában elsõsorban Jelena Dubljevic-re hívta fel a figyelmet, akit mind védekezésben, mind támadásban Montengeró legveszélyesebb játékosának tart. Dubljevic 15.6 pontot és 7.8 lepattanót átlagolt eddig, úgy, hogy a mezõnybõl 47%-al dobott. A szakvezetõ és a törökök kulcsembere Yilmaz is arról beszélt, hogy elsõsorban csapatként kell mûködnie a török válogatottnak a sikerhez.

A másik oldalon Miodrag Baletic természetesen Yilmazra helyezte a hangsúlyt, aki 15.2 pontos átlagával messze kiemelkedik a török csapatból. A tapasztalt szakember szerint a kiváló center a törökök játékának a kiindulópontja, ezért a siker kulcsa a semlegesítésében rejlik. A találkozó elõtt Jelena Dubljevic is nyilatkozott, õ elsõsorban azt tartotta fontosnak, hogy a csapatának a saját játékát kell játszania és nem engedhetik meg, hogy a törökök kizökkentsék õket ebbõl.

Kétségtelen, hogy jelenleg a legjobb formában lévõ csapat Montenegró ezen a Európa Bajnokságon, azonban nagy kérdés, hogy kitartanak-e a végéig. Egy EB negyeddöntõt meg kell tudni nyerni és ilyen hõfokú mérkõzésekben a montenegrói játékosoknak, Skerovic és De Forge kivételével, kevésben volt részük pályafutásuk során. A török csapat ilyen téren több rutint tud felvonultatni, de hogy ez elég lesz-e a sikerhez azt majd csütörtökön 20 óra fele tudjuk meg.

wbasket.hu tipp: 8 pontos montenegrói gyõzelem

Litvánia – Franciaország 20:30

A negyeddöntõk, sõt talán az EB egyik legjobb mérkõzése lehet ez a csata. Teljesen megjósolhatatlan a gyõztes kiléte. A francia együttes a többi sztárcsapathoz hasonlóan nem mutatott meggyõzõ játékot eddig a tornán, de az elsõ két negyeddöntõ megmutatta, hogy az igazán nagy játékosok és az élcsapatok, ha komoly tétje van az összecsapásnak képesek szintet lépni játékban.

A címvédõ francia válogatottat nem kell különösebben bemutatni, jól ismerhetjük õket, és a litvánokról is írtunk már. Egy kiváló korban lévõ, remek szerkezetû együttes, ahol Algirdas Paulauskas-nak minden poszton több variációs lehetõsége van.

Ami eldöntheti a mérkõzést, az a palánk alatti csata. A torna hivatalos honlapján a Gintare Petronyte-Sandrine Gruda összecsapást emelik ki és ennek ezúttal sem kell ellent mondani. A franciáknál Ndongue kiválása miatt Pierre Vincent-nak jobban kell gazdálkodnia a magas embereivel. Ha itt a litvánok fölénybe tudnak kerülni és esetleg az eddig 13 pontot átlagoló Gruda kevésnek bizonyul, még meglepetés is születhet.

Ettõl függetlenül a címvédõ az esélyes. Ami még érdekes, hogy a franciák eddig meccsenként alig több mint 4 triplát átlagoltnak. Távolról a kicsik ezúttal nem olyan veszélyesek, például Dumerc és Lawson triplamutatója nem éppen fényes, ketten együtt 36 kísérletet jegyeznek és abból csak 10 talált utat a gyûrûbe. Triplák nélkül egy középdöntõbõl tovább lehet jutni, de a címvédéshez ebben a mûfajban elõrébb kell lépniük a galloknak.

wbasket.hu tipp: 4 pontos francia gyõzelem

Hirdetés