Hirdetés
Archivum

A negyeddöntõkkel folytatódik az Európa Kupa:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön immár a negyeddöntõkkel folytatódik az Európa Kupa. Érdekes párosítások alakultak ki, melyekbõl az orosz és a francia csapatok kerülhetnek ki gyõztesen. Beharangozó.

Dinamo Kurszk – MBK Ruzomberok

Az alapszakaszgyõztes és a sorozatban még veretlen Dinamo Kurszk az MBK Ruzomberok hölgykoszorújával méri össze az erejét. Ez a rózsahegyi csapat már messze nem az, amelyik 1999-ben és 2000-ben Natália Hejkovával Euroligát nyert, de az Európa Kupa szintjén jó játékerõt képviselnek. Ez köszönhetõ a jó triplamutatójuknak – 47%-al dobták a hárompontosokat a legutóbbi három nemzetközi mérkõzésükön – illetve a sorozatban 20.8 pontot átlagoló amerikai kisembernek Carmen Guzmannak. A szlovák együttes az elõzõ körben nagy skalpot gyûjtött be, mivel az Optimum TED Ankarát búcsúztatták, méghozzá úgy, hogy Törökországban is tudtak gyõzni.

Jó mutatók ide vagy oda a párharc és az egész Európa Kupa egyértelmû esélyese a Dinamo Kurszk. A jelenleg még negyedik számú, de az Euroligába vágyó orosz alakulat olyan nevekkel mint Michelle Snow, Temeka Johnson, Ausra Bimbaite vagy éppen az újra magára találó Ekaterina Lisina papíron messze kiemelkedik a mezõnybõl. Egy érdekes adat, hogy például a sûrû versenynaptárra való tekintettel Snow és Johnson a rájátszás elsõ körében a Minszk elleni visszavágón nem is lépett pályára, így is simán nyertek. A rózsahegyieknek már az siker lenne, ha a visszavágón teljes erõbedóbásra tudnák kényszeríteni a riválisukat.

Chevakata Vologda – Arras

Az egyik olyan párharcnak tûnik ez, ahol megjósolhatatlan a gyõztes kiléte. A két csapat az alapszakaszban már találkozott, akkor Oroszországban 79-70-re nyertek a hazaiak, a franciországi összecsapáson azonban a gallok bizonyultak jobbnak 75-68 arányban.
 

A Vologda az orosz bajnokság stabil középcsapata, míg a nemzetközi porondon az egész Európa Kupa menetelésüket egy vereséggel tudták le, éppen az Arras ellen. Az oroszok erõssége abban rejlik, hogy a rájátszás eddigi két mérkõzésén 11 olyan játékosuk volt, akik 10 percnél többet töltöttek a pályán. Ugyanez a mély rotáció jellemzõ rájuk az egész szezonban, így a kisebb csapatokat rendre bedarálják. Az oroszoknál az ukrán szupertehetségre, az elmúlt évek korosztályos kontinenstornáinak meghatározó játékosára Olesia Malashenkóra kell figyelni.

A másik oldalon a tavalyi döntõs Arras sorakozik fel. A franciák ugyanazokat az erényeket csillogtatják, mint a legutóbbi menetelésük során. Egy jó védekezésre építve igyekeznek eredményesek lenni. Ezt jól mutatja, hogy az Európa Kupában idén átlagban 53.6 pontot kaptak mérkõzésenként, ez a legkevesebb a 31 csapatos mezõnyt figyelembe véve. Igaz ebben a mutatóban 55.5 ponttal a Vologda a második.

Botas – Gran Canaria

A fiatal spanyolok és a rutinos légiósok csatája. A Gran Canaria kisebb meglepetésre a nyolcaddöntõben búcsúztatta a sztárokkal felálló, de siralmasan teljesítõ Besiktast. A sikerek letéteményesei olyan fiatal játékosok voltak, akiket pár év múlva Euroliga csapatokban látunk majd. A Gran Canaria legjobb pontdobója Dandra Moss, míg a palánkok alatt az elmúlt nyári korosztályos tornák sztárja Astou Ndour uralkodik, de ki kell emelni a ’91-es születésû Vanessa Ble-t is.

A törökök ügyesen kártyáztak az útlevelekkel, így a fiatalokkal szemben olyan kipróbált légiósok alkotják a Botas keretét, mint Noelle Quinn, Monica Wright, Courtney Paris és Quianna Chaney. A papírforma azt ígéri, hogy ennek a rutinnak érvényesülnie kell a párharcban.

Hainaut Basket – Kayseri Kaskispor

Ez a párharc egyáltalán nincs reflektorfényben, pedig a címvédõt búcsúztató Kayseri Kaskispor lép pályára. A törökök sérülések miatt a rájátszás elsõ körét mindössze 6 fõs rotációval tudták le, igaz ebben olyan rutinos játékosok kaptak teret, mint Le’Coe Willingham vagy éppen Donneka Hodges.

A párharc esélyese éppen a törökök rövidsége miatt a Hainaut Basket, ahol a sokadvirágzását élõ Petra Stampalija, a litvánok tehetsége Marina Solopova és a mindig megbízható légiós Amisha Carter viszik a prímet. Ezen három meghatározó játékos mellé megbízható, de nem extra kiegészítõ emberek társulnak és így ez a keret a francia csapatokra jellemzõ szervezettséggel kiegészülve, rendkívül ütõképesnek számít ezen a szinten.

Az Európa Kupa negyeddöntõinek programja

Február 1., szerda

MBK Ruzomberok – Dinamo Kurszk 17:00

Február 2., csütörtök

Gran Canaria – Botas 19:00
Kayseri Kaskispor – Hainaut Basket 18:00
Arras – Chevakata Vologda 20:00

Február 8., szerda

Dinamo Kurszk – MBK Ruzomberok 15:00

Február 9., csütörtök

Botas – Gran Canaria 18:00
Hainaut Basket – Kayseri Kaskispor 20:00
Chevakata Vologda – Arras 14:00

Hirdetés