Hirdetés
Archivum

A negyeddöntõkkel folytatódik az olimpiai nõi kosárlabda torna:

:

Hirdetés

Kedden este és szerdán hajnalban kerül sor a negyeddöntõkre az olimpiai nõi kosárlabda tornán Rióban. Nézzük, hogy mi várható a négy találkozón.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A program magyar idõ szerint 16 órakor kezdõdik Ausztrália és Szerbia összecsapásával. Az ausztrálok veretlenül nyerték a csoportjukat és az elmúlt napokban minden megszólaló szakember az amerikaiak egyetlen potenciális kihívójaként tekintett rájuk. Az elmúlt kilenc nap nagyon jól megmutatta, hogy sebességben, magasságban, kilóban, izomban egyedüliként képesek megközelíteni az olimpiai címvédõt. Ez nem jó hír Szerbiának, akik a várakozásoknak megfelelõ tornát hoztak eddig. Az Egyesült Államokat leszámítva mindenkivel kiegyenlített meccset játszottak. A spanyoloktól elszenvedett vereség kalkulált volt, a kanadai meccsen leadott 18 pontos elõny nem. Az a gyõzelem azt jelentette volna, hogy elkerüli az Európa-bajnok Ausztráliát a negyeddöntõben. A nagy mértékû magyar kötõdés miatt bármennyire is elfogultak vagyunk Szerbiával, azt el kell ismerni, hogy a belsõ posztokon mutatkozó fizikális fölény és a mélyebb keret egyértelmûen Ausztrália mellett szól. A találkozó azért is pikáns, mivel Aleksandra Crvendakic, Danielle Page és Cayla George személyében három, a következõ szezonban hazánkban, az UNIQ Sopon színeiben játszó játékos is pályára léphet.

A második negyeddöntõt 19 óra 30 perctõl Spanyolország és Törökország vívja. A két csapat legutóbb tétmeccsen a 2014-es Világbajnokság elõdöntõjében találkozott. Akkor a spanyolok úgy verték 66-56-ra a törököket, hogy a harmadik negyedtõl kezdve kézben tartották az irányítást. Most szorosabb meccsre készülhetünk. A törökök kellemes meglepetést okoztak az elmúlt napokban, hiszen rossz kezdés után, amikor elveszítették az elsõ két mérkõzésüket, Japánt, Fehéroroszországot és Brazíliát is legyõzték. Sokan hajlamosak kizárólag a 22 pontot átlagoló Lara Sanders jó teljesítményének betudni a török menetelést, de Yilmaz klasszisát, Alben irányítóként végzett munkáját és a szervezett védekezésüket is ki kell emelni. A spanyolok eddig hozták a papírformát. Az amerikaiak elleni meccset elengedték, míg a többit meg tudták nyerni. Túlzás lenne azt állítani, hogy csúcsformában pattogtatnak Lucas Mondelo tanítványai, de olimpiai érmet nem a csoportmeccseken lehet nyerni. A formaidõzítést is vélhetõen ehhez igazították. Alba Torrens extrát hoz, míg Astou Ndour sokkal jobban helyettesíti Sancho Lyttle-t, mint tavaly az Európa-bajnokságon. A mély keret és a több variációs lehetõség a spanyolok mellett szól.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A címvédõ Egyesült Államok Japánnal találkozik a harmadik negyeddöntõben 23 óra 45 perctõl. Az amerikaiak magabiztosan menetelnek a címvédés felé. Sokat ismételt közhely, de nincs gyenge pontja ennek a keretnek. Egy negyednél tovább senki sem tudta velük a lépést tartani és jelen pillanatban úgy néz ki: egy példátlan, extrém mérkõzésszituációnak kellene kialakulnia ahhoz, hogy ne jussanak tovább. Japán kiváló tornát hozott eddig és 4 pontra voltak attól, hogy csoportjuk második helyén zárjanak. Az utolsó körben 8 ponttal verték Franciaországot, így a hármas körbeverésben az utolsó helyre szorultak. Ha 12 ponttal nyernek, akkor másodikak a csoportban és nem kellene a címvédõvel találkozniuk a torna ezen szakaszában. A japán keret nem magas, de rendkívül gyors játékuk és kiváló dobóformájuk eddig mindenkinek fejfájást okozott. Azért nehéz ellenük játszani, mert ezzel a stílussal az európai, amerikai, ausztrál játékosok nem találkoznak máshol, csak a világversenyeken. Nehéz megfelelõen felkészülni ellenük és éppen ezért szoros 10-15 percük még az amerikaiak ellen is lehet.

A negyeddöntõk programja – már szerdán – 3 óra 15 perctõl a Franciaország – Kanada párharccal zárul. Pikáns mérkõzés lesz, hiszen a kanadai keret 7 tagja a francia élvonalban pattogtat. Celine Dumerc kiválása ellenére a franciák jó tornát hoznak. Olivia Epoupa kiválóan helyettesíti a klasszis irányítót, míg magas posztokon Miyem és Gruda kettõse szintén klasszis teljesítményt hoz. Emellett továbbra is a mezõny legjobban védekezõ csapata a francia. A két gárda összehasonlításában minden fontos mutatóban az európai együttes felé billen a mérleg nyelve. Kanada az elmúlt évek fejlõdési pályája alapján a várt teljesítményt hozta eddig. Az elsõ három meccsüket nyerték, közte volt a szerbek legyõzése nagy hátrányból, majd kikaptak az Egyesült Államoktól és Spanyolországtól. Az a szint még hiányzik, hogy igazán topcsapatot tudjanak legyõzni egy olimpián. Hiába a jó szerkezetû keret és a szervezett csapatjáték, Kia Nurse mellett ilyen téttel bíró nemzetközi meccseket eldönteni képes klasszisuk nincs a keretben és emiatt nehéz elképzelni a bravúrt Franciaország ellen.
 

Hirdetés