Hirdetés
3x3

A NOB ajánlása az olimpiai kvalifikáció menetére:

:

Hirdetés

Korábban már részletesen beszámoltunk arról, hogy a NOB 2021. június 29-ig meghosszabbította a tokiói olimpia kvótaszerző időszakát. A szervezet azt ajánlotta a nemzetközi szövetségeknek, hogy az új kvalifikációs rendszerük az eredetit vegye alapul. Ez a 3×3-as kosárlabdában a női válogatottunk szempontjából is kulcsfontosságú.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) minap egy kérdezz-felelek formájában hozta nyilvánosságra bővebb útmutatásait az olimpia egy évvel történő elhalasztása miatti változtatások kapcsán. Ezt magyar nyelven a Magyar Olimpiai Biztosság (MOB) is közölte. A teljes dokumentum elolvasható a szervezet hivatalos honlapján.

Milyen fajta átszervezéssel jár az olimpia 2021-re történő csúsztatása?

A játékok szervezésével kapcsolatos kérdésekkel, így a versenyhelyszínekkel, szállással stb. a tokiói koordinációs bizottság égisze alatt és az illetékes érdekelt felek szoros együttműködésével felállított „Here we go” munkacsoport fog foglalkozni. Amíg ez a folyamat le nem zárul, nem tudunk részletes válaszokkal szolgálni. Vitán felül áll azonban, hogy a játékok elhalasztása áldozatokat és kompromisszumot fog követelni az érdekelt felek részéről. A nemzetközi szövetségeknek lehet, át kell szabniuk a versenynaptárat, a sportolóknak a játékokat érintő versenyszámok új menetrendjéhez, és megváltozott lakhatási viszonyokhoz kell alkalmazkodni, figyelembe kell venni a többletköltségeket stb. Mindenki erőfeszítésére szükség lesz ahhoz, hogy az olimpia a remény szimbólumává váljon, mi pedig biztosak vagyunk benne, hogy szolidaritással és rugalmassággal ez elérhető.

Mi lesz az olimpiát érintő kvalifikációs folyamattal?

A kvalifikációs folyamatot és a sportesemények újraszervezésével kapcsolatos kérdéseket egyénileg vitatjuk meg a nemzetközi szövetségekkel a „Here we go” munkacsoport feladatkörének részeként. Akkor tudunk majd több információval szolgálni, amikor a munkacsoport az összes illetékes féllel konzultált, a kvalifikációs rendszereket pedig az adott szövetségekkel együtt tudjuk igazítani.

Azon sportolók, akik már kvalifikáltak a 2020-as tokiói olimpiára, továbbra is megtartják kvótájukat. Ez abból ered, hogy a tokiói ötkarikás esemény továbbra is a XXXII. olimpiaként fog futni, a Japánnal való egyezség értelmében. A kvóták 57%-át már kiosztották, néhány helyzetben a kvótákat nemzeti olimpiai bizottságoknak szerezték, és van, ahol névre szóló kvótákról beszélhetünk. Az Olimpiai Charta alapján minden esetben az adott nemzeti olimpiai bizottság választhatja ki a hazáját a tokiói olimpián képviselő sportolókat.

Hirdetés