Hirdetés
3x3

A NOB ajánlása szerint maradhatna a régi rendszer a 3×3-as olimpiai selejtezőben:

:

Hirdetés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közzétette az általános kvalifikációs alapelveket a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiára – írja az MTI.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) beszámolója szerint – ahogy azt a NOB már a múlt héten jelezte – az eddig megszerzett kvóták megmaradnak, a további helyekért pedig legkésőbb 2021. június 29-ig lehet küzdeni.

A sportágspecifikus kvalifikációs szabályzatok átdolgozása a nemzetközi sportági szövetségek feladata.

Ezeket a NOB jóváhagyása után előreláthatólag idén április vagy május folyamán hozzák nyilvánosságra.

A MOB híre szerint

a NOB arra buzdítja a nemzetközi szövetségeket, hogy az új kvalifikációs rendszerük az eredetit vegye alapul, így például az elmaradt kvótát osztó eseményeket ugyanolyan számú eseménnyel pótolja, amennyiben lehetséges.

Az idei olimpiát múlt kedden halasztották el, ezen a hétfőn pedig a NOB bejelentette, hogy az eredetileg tervezettnél szinte pontosan egy évvel később, 2021. július 23. és augusztus 8. között kerül sor a tokiói játékokra.

Két esélyt kínált volna idén a 3×3-as olimpiai selejtező

Mint ismert a 3×3-as szakág olimpiai selejtezős versenyrendszerében női válogatottunk és rendezőként hazánk is érintett.

Az eredeti 2020-as olimpiai menetrend szerint az ötkarikás játékok első selejtezőjét 20 csapat részvételével  március 18. és 22. rendezték volna az indiai Bengaluru-ban. A versenyrendszer eredeti kiírása alapján az első selejtezőről három csapat szerzett volna kvótát.

Amennyiben a magyar lányok nem végeztek volna a legjobb háromban, az olimpiai hely elérésére a hatcsapatos második selejtezőn is nyílt volna esély. Ez a korábbi ütemterv szerint április 24. és 26. közötti időponttal és budapesti helyszínnel szerepelt a nemzetközi versenynaptárban.

Amennyiben a FIBA tartja a NOB ajánlását, az azt jelentheti, hogy a 3×3-as kosárlabdában továbbra is két esély lenne női válogatottunk számára a kvótaszerzésre.

 

Hirdetés