Hirdetés
Nagyvilág

A NOB egyik vezetője szerint már döntöttek az olimpia elhalasztásáról:

:

Hirdetés

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kanadai tagja Dick Pound az USA Today című lapnak nyilatkozva gyakorlatilag kész tényként jelentette be, hogy a 2020-as tokiói olimpia elhalasztásra kerül.

A közelmúltban a NOB nyílt levelében Thomas Bach négyhetes konzultációs szakaszt hirdetett az olimpiai játékok sorsáról. Dick Pound azonban úgy fogalmazott, hogy már csak az új időpont a kérdés az egyeztetések során.

A legalapvetőbb kérdés a NOB-nál, a játékok elhalasztása, már eldöntött. Ennek paramétereit kell meghatározni, de a játékok július 24-én nem fognak elkezdődni.

– fogalmazott a 78 éves sportdiplomata, aki szerint a legvalószínűbb a 2021-es rendezés, de a következő négy hétben ennek minden részletét ki fogják dolgozni. A NOB szóvivője Mark Adams csak annyit fűzött Dick Pound kijelentéseihez, hogy minden NOB-tagnak szíve joga a saját módján tolmácsolni a közelmúlt döntéseit.

A játékok törlését elvetették az érintett döntéshozók. Annak szakmai és gazdasági következményei beláthatatlanok lennének.

Makino Junicsi, az SMBC Nikko Securities nevű brókercég vezető közgazdásza és a Kanszaj Egyetem nyugalmazott professzora, Mijamoto Kacuhiro is készített erről számításokat, melyek a japán sajtóban nagy figyelmet kaptak. Becsléseik szerint már a halasztás önmagában 640-670 milliárd jen veszteséget hozna, ami 1,8 – 1,9 billió forintnak felel meg. A törlés pedig ennek ötszöröse is lehet.

Konkrét számok nélkül a halasztás nehézségeiről Thomas Bach is írt legutóbbi levelében:

Más sporteseményekkel ellentétben az olimpiai játékok elhalasztása rendkívül összetett kihívás. A játékokhoz szükséges számos létfontosságú versenyhelyszín előfordulhat, hogy nem lenne elérhető többé. A hotelekbe már többmilliónyi éjszaka foglalás érkezett, borzasztó nehéz kezelni ezt a helyzetet, illetve legalább 33 olimpiai sportág nemzetközi versenynaptárát át kellene szabni. Ez csak pár példa a rengeteg kihívás közül.

Nincs precedens arra a világ sportjában, hogy az olimpia elhalasztása esetén miként lehet átszervezni a versenynaptárat. Ilyenre ugyanis még nem volt példa. Törlésre is mindössze háromszor. A nyári játékokat tekintve eddig a világháborúk alatti események maradtak el, a 1916-os berlini, majd az 1940-es tokiói és az 1944-es londoni. A halasztás azért kritikus, mert az olimpiai sportágak nemzetközi versenynaptárát a négyéves ciklusok határozzák meg.

Hirdetés