Hirdetés
Archivum

A nõi játékvezetõk számát növelné Adam Silver, az NBA komisszárja:

:

Hirdetés

Adam Silver, az NBA komisszárja csütörtökön az Economic Club of D.C konferencián járt, ahol ismét szóba került a tengerentúli profi kosárlabdázásban még mindig igencsak alulreprezentált nõi szereplõk helyzete.

Fotó: Washington Post

Fotó: Washington Post

Az Egyesült Államokban – nagyon helyesen – rendszeresen visszatérõ téma, hogy az NBA-ben nõk nem jutnak vezetõ szerephez. Sem szakmai oldalon, sem pedig egyéb területeken. A washingtoni rendezvényen Adam Silver-t, az NBA komisszárját errõl is kérdezték. A sportvezetõ nem titkolta, hogy van alapja a kritikáknak és két területen lát lehetõséget a változásra.

“A játékvezetés az egyik terület, ahol õszintén szólva én magam sem tudni megmondani, hogy miért maradt ennyire férfiak által uralt terület. Ez az a része a játéknak, ahol például a két nem közötti fizikális különbségnek egyáltalán nincs jelentõsége.” – mondta Silver, utalva arra, hogy egy új esélyegyenlõségi programot tervez bevezetni. Elképzelései szerint az NBA-ben felvételre kerülõ profi játékvezetõk felének nõknek kellene lenniük.

Az NBA legfõbb döntéshozója ezen felül tovább szorgalmazná nõi edzõk és és nõi sportvezetõk alkalmazását. Mint ismert még mindig nincs nõi vezetõedzõ az NBA-ben. Ehhez Becky Hammon áll a legközelebb. Kelly Krauskopf személyében pedig decemberben neveztek ki elõször a sportág történetében egy klub (Indiana Pacers) meghatározó döntéshozó pozíciójába (assistant general manager) nõi vezetõt.

Hirdetés