Hirdetés
Archivum

A Notre Dame az egyetemi bajnoki az Egyesült Államokban:

:

Hirdetés

Arike Ogunbowale a hétvége hõse! A UConn elleni elõdöntõ gyõztes találata után Ogunbowale az egyetemi fináléban a Mississippi State ellen is betalált az utolsó másodpercben. A triplájával a Notre Dame 61-58-ra megnyerte a döntõt és 2001 után ismét bajnok lett az Egyesült Államokban.

Fotó: und.com

A teljes mérkõzés visszanézhetõ ITT

Nem úgy indult a 2018-as egyetemi Final Four döntõje, hogy a pénteki elõdöntõkhöz hasonló drámai csatát láthatunk. Ugyan a mérkõzés elején a Notre Dame ragadta magához a vezetést, 12-6-os elõnyben is voltak, de a folytatásban a Mississippi State akarata érvényesült. Az elsõ etap végére 17-14-re fordítottak. A második negyedben remek védekezésükkel teljesen megroppantották a Notre Dame támadójátékát, akik közel nyolc percen át nem szereztek mezõnykosarat. Ráadásul a félidõ utolsó 5 percét Jackie Young a kispadon töltötte faultproblémák miatt. 

A második negyedet végül 13-3-ra nyerte a Mississippi State és így a félidõben 30-17-es elõnyben volt. Ez a 3 pont egy negyed alatt új negatív rekord az NCAA Divízió I-es nõi kosárlabda bajnokságában. Eddig a csúcstartó a Syracuse volt, akik mindössze nyolc pontot tudtak elérni 2016-ban a UConn ellen. A harmadik negyed elején sem utalt semmi arra, hogy komoly változás áll be a játékban. Továbbra is a Mississippi State akarata érvényesült. Amikor Victoria Vivians triplája 40-25-re módosította az állást, már azt könyvelhettük el, hogy a Notre Dame-tól a nõi szakág történetének legnagyobb döntõbeli fordítására lenne szükség a bajnoki cím megszerzéséhez. Ez a fordítás pedig végül összejött. Ennek alapját az adta, hogy hat perc alatt 16-1-es sorozattal zárták a harmadik negyedet.

Az utolsó 10 percnek 41-41-rõl vágtak neki a csapatok. Itt ismét a Mississippi State került közelebb a gyõzelemhez. Az utolsó két percbe érkezve 58-53-as elõnyre tettek szert. A folytatásban azonban Marina Mabrey triplát értékesített, majd Jackie Young tempójával 58-58-nál egyenlített a Notre Dame. Ekkor még 45 másodperc volt hátra a fináléból. Idegesen játszottak a csapatok, mindkét gárda egyszer-egyszer eladta a labdát. Amikor három másodperccel a vége elõtt ezt a Mississippi State megtette, Teaira Mccowan-tõl taktikai jellegû faultra volt szükség. Még nem volt meg az öt csapathibája a Mississippi State-nek, ami azt jelentette, hogy idõkérés után a Notre Dame jött oldalról. A bedobás után Arike Ogunbowale kapta a labdát és a többi már történelem. A triplája behullott a gyûrûbe. Ezzel az évad folyamán négy játékosát keresztszalag-szakadással elveszítõ Notre Dame felért a csúcsra.

Videó: a gyõztes találat

Eredmény
Notre Dame – Mississippi St. 61-58 (14-17, 3-13, 24-11, 20-17)

Statisztika

Hirdetés