Hirdetés
Archivum

A Notre Dame címvédését várják az Egyesült Államokban:

:

Hirdetés

Kevesebb, mint egy hét és november 5-én kedden elrajtolnak a Divíziós I-es egyetemi küzdelmek az Egyesült Államokban. A szakírók a Notre Dame címvédésére számítanak. Beharangozó az élmezõnyhöz.

Az Egyesült Államokban az országos sajtó munkatársai közül mind a 31 szavazásra jogosult szakíró a Notre Dame együttesét jelölte meg elsõ helyen az AP hagyományos voksolása alkalmával. Ez is jól mutatja a közhangulatot a sportágban. A Notre Dame 2016 után második alkalommal kapta meg ezt a rangos elismerést. Nem véletlen, hogy mindenki címvédésre számít, hiszen tavaly a példátlan sérüléshullám közepette a Notre Dame fiatal kerettel ért fel a csúcsra. Ennek eredményeként a gyõztes kezdõötösükbõl négyen visszatérhetnek idén is. Köztük az utolsó másodperces találataival hõssé váló Arike Ogunbowale.

Muffet McGraw edzõnõ a nagy várakozásokat igyekezett tompítani azzal, hogy az elsõ nyilatkozatában hangsúlyozta: kiegyenlített szezonra számít. Sok erõs keret formálódott és rendkívül tehetséges újoncok érkeztek véleménye szerint a topcsapatokhoz. Ezzel egyébként nem is lehet vitatkozni.

Maradva sorvezetõként az évad eleji szavazásnál: az évrõl évre rekordokat döntögetõ UConn a második helyre szorult. Egymást követõ két évben bukta el a Final Four elõdöntõjét Geno Auriemma együttese, ettõl függetlenül idén is a favoritok között kell emlegetni a csapatukat. A UConn 2007. január 29. óta minden héten a top5-ben van az országos erõsorrendet figyelve. Auriemma ezt a példátlan sorozatot jól ismert sajátos stílusában kommentálta.

„Mi vagyunk a kosárlabda Sophia Loren-jei. Olyan régóta jól nézünk ki.” – fogalmazott a kiváló szakember, akinek az elmúlt évadból három húzóembere (Gabby Williams, Azura Stevens, Kia Nurse) is végzett. Mind a hárman a WNBA Draft elsõ körében keltek el, ami egyik oldalról óriási szakmai elismerés. Ugyanakkor átlagban 39 pontot kell pótolni. Két elismert újonc érkezett Christyn Williams és Olivia Nelson-Ododa személyében. Õk a középiskolás rangsorban az elsõ és az ötödik legmagasabban jegyzettek voltak 2018 tavaszán.

A harmadik helyen a szavazáson az Oregon zárt, ami a szakmai program történetének legmagasabb rangsorolása. Az elmúlt két évben a legjobb nyolc csapat közé kerültek, idén Sabrina Ionescu és Ruthy Hebard vezetésével a céljuk a Final Four. Bár jelen pillanatban az aktív keretüket mindössze kilenc játékos alkotja, de a kulcsemberek többsége visszatér és így joggal várják õket a legjobbak közé.

Az AP-nél negyedik helyen a Baylor szerepel. Náluk a Brittney Griner nevével fémjelzett idõszak óta bajnokesélyes csapat nem formálódott. Ezúttal magas posztokon Kalani Brown és Lauren Cox olyan erõt képvisel, akikre lehet építeni. Az ötödik pedig a Louisville, akik Asia Durr klasszisára alapozva idén is joggal bízhatnak versenyképes teljesítményben. A top 10-et a Mississippi State, a Stanford, az Oregon State, a Maryland és az A’ja Wilson-érát lezáró South Carolina alakulatai teszik teljessé.

A teljes 25-ös csapatlistát nézve nagy meglepetések nincsenek. A nõi egyetemi mezõnyben a közvetlen élboly teljesítménye jól behatárolható és követhetõ. Talán érdemes kiemelni az AP-nél 13. helyre rangsorolt Iowa-t, akik a nagy visszatérõk ezen a szavazáson és az egész élbolyt nézve, hiszen 21 év után szereztek ismét ilyen magas rangsorolást. Nekik Megan Gustafson és Kathleen Doyle személyében van két jegyzett fiataljuk. Gustafson-t a Big Ten Konferencia elõszezon szavazásán az év várható legjobbjának jelölték meg.

Ha a Konferenciáknál tartunk, akkor el kell mondani, hogy az Atlantic Coast Konferencia és Southeastern Konferencia hat-hat csapatot ad az AP top 25-be, a Pac-12 ötöt, míg az American, a Big East, a Big Ten és a Big 12 konferenciák kettõ-kettõt.

Hirdetés