Hirdetés
Archivum

A Pécs hibázott kevesebbet:

:

Hirdetés

Sok hibát hozó, indulatos mérkõzésen a MiZo Pécs 2010 csapata 64-60 arányban legyõzte a Szeviép Szeged együttesét. Fûzy Ákos együttese ezzel 1-0-ra vezet a két gyõzelemig tartó elõdöntõ párharcban!

Hatalmas csatára volt kilátás a Pécs – Szeged elõdöntõben, mivel hosszúra nyúlik vissza a két gárda közös múltja. A küzdõ felek legutóbbi találkozásaikor még az elmúlt szezon elõdöntõjében Szeged pályahátrányból búcsúztatta a sérülésektõl sújtott MiZo-t, míg idén az alapszakaszban két összességében sima pécsi sikert láthattunk.

Vajda triplájával indult a találkozó, 3-0-ra vezetett a Pécs. A hazai elõny azonban hamar tovaszállt 6-12-nél már Fûzy Ákos vágta földhöz a taktikai tábláját, amikor idõkérésénél megpróbálta felrázni sokat hibázó tanítványait. Az ébresztõ jól sikerült, egy 11-0-s rohanással 17-12-re húzott el a házigazda. Szerepeket cseréltek ekkor a csapatok, most a hazaiaknál jött be egy leindítás, egy 2+1-es helyzet, ráadásul egy sportszerûtlen hibát is láthattunk a vendégek részérõl. Az elsõ negyed végén a 19-14-es hazai elõny összességében reálisnak tûnt.

Szerdán az angol lapok azt írták Lionel Messi-rõl az Arsenal kiejtése után, hogy az istenek is felnéztek rá, hát ezt a két vezetõedzõ már nem mondhatta el a magáról a pécsi Lauber Dezsõ Városi Sportcsarnokban. Mindkét hölgykoszorú rendkívül sokat hibázott és helyenként a tudatosság szikrája sem mutatkozott a gárdákon, a kérteket nem tudták megvalósítani a csapatok. Az elsõ negyed megannyi rossz átadást hozott, sõt egy alkalommal Fürész Emõkét saját csapattársa még hátba is dobta egy labdával.

A második negyedben nagyon jól indított a Pécs. Ohlde duplájával már 25-14-re is mentek a hazaiak. A tavalyi döntõs megrogyni látszott, Iványiéknak több labdájuk is volt, hogy akár 14 pontosra is növeljék elõnyüket, nincs kétség ha ez sikerül, a második félidõben nem nagyon van mirõl beszélni. De nem sikerült, sõt… Ciglar és Sipiviacute vezetésével 25-20-ra is felzárkóztak a vendégek. Amikor a 18. percben 2 pontra jött fel Bencze Tamás gárdája, megzavarodni látszott a MiZo. 30-28-nál egy 5-0-s szegedi roham pedig már vendég vezetést jelentett. A szünetben Vajda két büntetõje után 32-33-as szegedi elõnyt mutatott az eredményjelzõ.

A büntetõkre érdemes külön is kitérni, mert amit ebben a mûfajban ezen az estén (is) mûvelt a Pécs, arról nehéz szépeket írni. A baranyaiak 21 lehetõségbõl mindössze 13-at értékesítettek, ráadásul nem egy kulcspillanatokban maradt ki. Ha ehhez hozzávesszük a kimaradt ziccereket, jogosan voltak bosszúsak a szünetben a hazai drukkerek.

A harmadik 10 perc megint pécsi fölénnyel indult. A játékrész felénél 42-35-re vezetett a MiZo, Bencze Tamás idõkéréssel próbált belenyúlni a mérkõzés menetébe, de hiába. 47-37-re is elhúzott már a Pécs és ha Ohlde az idõntúli büntetõit értékesíti, 12 pontos hazai elõny is lehetett volna.

A 49-39-rõl induló negyedik negyedben 53-41-nél már megvolt a 12 pont és semmi sem ígért szegedi feltámadást. Ekkor azonban a figyelem messze elterelõdött a játékról. Zserszerunova lekönyökölte Ohldet, amit sportszerûtlen szabálytalansággal díjaztak a játékvezetõk. Erre a szegedi klubvezetés pályára lépett, gyakorlatilag egy emberként kérte számon minden szegedi sportvezetõ a játékvezetõk összes addigi döntését. A több perces kényszerszünet, úgy ahogy van kettétörte a pécsiek lendületét. A rendkívül feszültté váló összecsapáson Sipaviciute duplája után 55-55-nél beérte ellenfelét a Tisza-parti gárda. Ezt követõen Fegyverneky triplájával újra a hazaiak ragadták magukhoz  a kezdeményezést, de Fürész egymás után szerezett 4 pontja már szegedi vezetést jelentett.

A mérkõzés képéhez már hozzátartozik, hogy a Pécs a 37. percben elveszítette karmesterét. Az önmagához képest sokat hibázó Iványi kipontozódása komoly esélyt kínált a vendégeknek, de Bencze Tamás együttese ezzel nem tudott élni. Messze már az õsz, amikor a Pécs sorra rogyott meg a végjátékokban, ezúttal, bár akadozott a MiZo gépezete, a lehetetlen helyzetekbõl is pontot szerzõ Fegyverneky és az ismételten remek formát mutató Vajda találataival 64-60-ra nyertek a hazaiak.

Izgalmasnak ígérkezik a folytatás, mindkét gárdának van hova fejlõdnie, de az összkép alapján a harmadik mérkõzés benne van a pakliban.

Eredmény

MiZo Pécs 2010–Szeviép-Szeged 64–60
Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Pécs javára

Hirdetés